Radio Opole » Dobrze być w formie
2022-08-31, 09:00 Autor: PAP

Predyspozycje genetyczne, a nie palenie papierosów powodem raka płuca u części pacjentów

[fot. pixabay.com]
[fot. pixabay.com]
Rak płuca najczęściej powodowany jest paleniem papierosów, ale u niektórych pacjentów jest on związany z predyspozycjami genetycznymi – wynika z badań opublikowanych przez Amerykańskie Towarzystwo Onkologii Klinicznej (ASCO).
Amerykańscy specjaliści wykazali, że te same predyspozycje mogą u tych pacjentów z rakiem płuca powodować także innego typu nowotwory, takie jak rak jajnika (u kobiet), trzustki oraz prostaty (u mężczyzn). Ostrzegają, że bardziej zagrożone nowotworami mogą być również najbliżsi krewni chorego.

„Większość nowotworów płuca może być wiązana z paleniem papierosów, jak również z innymi czynnikami środowiskowymi (np. narażeniem na azbest – przyp. PAP), jednak w przypadku tysięcy pacjentów rozwój tej choroby napędzany jest odziedziczonymi czynnikami genetycznymi” – zaznacza w informacji przekazanej PAP prof. Jyoti D. Patel, ekspertka raku płuca Amerykańskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej (ASCO). Specjalistka pracuje w Northwestern University.

Dotąd wydawało się, że niekorzystne zmiany genetyczne sprzyjające nowotworom raka płuca mogą powodować niekorzystne czynniki środowiskowe, jak również niewłaściwy styl życia, w tym przede wszystkim palenie tytoniu. Jednak u niektórych osób występują dziedziczone zmiany genetyczne, które bardziej je predysponują do tego nowotworu.

Z badań amerykańskich specjalistów wynika, że wykrycie dziedziczonych zmian genetycznych (pathogenic germline variants – PGV) ma zatem ogromne znaczenie w prognozowaniu ryzyka raka płuca. Ustalono bowiem, że występuje ono u dość dużej grupy, bo 15 proc. chorych z rakiem płuca. To ważna informacja także dla najbliższych krewnych tych pacjentów. Wczesne wykrycie predyspozycji genetycznych pozwala zmniejszyć ryzyko tej choroby, a także wcześnie ją wykryć, gdy możliwe jest jeszcze bardziej skuteczne leczenie.

W badaniach uwzględniono 7 788 pacjentów z rakiem płuca, wśród których u 1 161 chorych wykryto dziedziczone zmiany genetyczne, występujące w 81 poznanych dotąd mutacji nowotworowych. 95,1 proc. pacjentów z tymi zmianami mogło być leczonych dostępnymi terapiami lub można było ich objąć wczesnym wykrywaniem choroby.

Rak płuca jest obecnie najczęściej występującym nowotworem złośliwym na świecie. Rocznie rozpoznaje się go u 1,6 mln osób, a 1,4 mln z nich umiera. W Europie na raka płuca przypada 11,8 proc. nowotworów złośliwych i jest on odpowiedzialny za 21 proc. zgonów.

Według Krajowego Rejestru Nowotworów zachorowalność na raka płuca w Polsce w ciągu roku sięga prawie 22 tys., a w 2025 r. może wzrosnąć do 23,5 tys. Pięcioletnie przeżycia u pacjentów z rakiem płuca są bardzo niskie i dotyczą jedynie 13,4 proc. chorych.

Niepokojący jest wzrost zachorowań na raka płuca wśród kobiet, który do niedawna występował niemal wyłącznie u mężczyzn. Według Krajowego Rejestru Nowotworów w ciągu ostatnich 30 lat nastąpił aż czterokrotnie wzrost zapadalności na raka płuca wśród kobiet. Głównym tego powodem jest palenie tytoniu. (PAP)

Autor: Zbigniew Wojtasiński

Dobrze być w formie

2022-11-29, godz. 13:45 8 szklanek wody dziennie to mit Wbrew rozpowszechnionym opiniom, osiem ćwierćlitrowych szklanek wody dziennie nie jest ilością odpowiednią dla każdego - informują naukowcy w piśmie 'Science'… » więcej 2022-11-28, godz. 11:15 Dlaczego warto uczyć się w każdym wieku? Z przeprowadzonego przez Instytut Badań Edukacyjnych badania „Ścieżki edukacyjne uczących się dorosłych w Polsce” wynika, że uczący się dorośli stosunkowo… » więcej 2022-11-26, godz. 06:00 26 listopada, obchodzony jest Dzień Niedoboru Żelaza Niedobór żelaza i niedokrwistość z niedoboru żelaza mogą dotyczyć każdego. To powszechne schorzenia występujące na całym świecie i dotykające zarówno… » więcej 2022-11-25, godz. 13:16 Chcesz schudnąć? Jedz więcej białka! Niedostateczna ilość białka w diecie prowadzi do przejadania się kaloriami i tycia - wskazuje szeroko zakrojone, australijskie badanie. Szczególnie korzystne… » więcej 2022-11-24, godz. 13:15 Dieta na dobrą pamięć U osób, które z jedzeniem i napojami przyswajają więcej przeciwutleniających i przeciwzapalnych flawonoli, pamięć pogarsza się wolniej. Substancje takie… » więcej 2022-11-23, godz. 14:45 Przełom w leczeniu cukrzycy typu 1 Pierwszy lek działający na przyczyny cukrzycy typu 1 polegający na wykorzystaniu immunoterapii zatwierdzono w USA. Jedynie opóźnia on rozwój tej choroby… » więcej 2022-11-22, godz. 11:48 Choroba zwyrodnieniowa stawów - jak z nią sobie radzić? W przebiegu choroby zwyrodnieniowej stawów przyjmowanie popularnych niesteroidowych leków przeciwzapalnych o działaniu przeciwbólowym, takich jak ibuprofen… » więcej 2022-11-21, godz. 10:41 Miód służy zdrowiu kardiometabolicznemu Spożywanie miodu poprawia kluczowe markery zdrowia kardiometabolicznego, takie jak poziom cukru czy cholesterolu - informują naukowcy z Uniwersytetu Toronto… » więcej 2022-11-18, godz. 12:15 Krótkie epizody energicznej aktywności sprzyjają długowieczności Dwuminutowe impulsy intensywnej aktywności fizycznej wiążą się ze zmniejszonym ryzykiem zgonu i chorób sercowo-naczyniowych - wynika z dwóch badań, o których… » więcej 2022-11-17, godz. 10:17 Kangurowanie wzmacnia odporność wcześniaków Kangurowanie, czyli bezpośredni kontakt „skóra do skóry” noworodka i rodzica ma bardzo korzystny wpływ na przedwcześnie urodzone noworodki - przypominają… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »