Radio Opole » Dobrze być w formie
2021-02-18, 12:07 Autor: Natalia Kryjom-Barylak

Tomasz Frąckiewicz o weganizmie i jego wpływie na nasze zdrowie

Tomasz Frąckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Tomasz Frąckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Weganizm to jedna z odmian wegetarianizmu, która wyklucza z jadłospisu mięsa i produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym jaja i nabiał. Co w takim razie mogą jeść weganie? Czy jest to zdrowe dla naszego organizmu?
Weganizm to świadomy wybór i styl życia, który opiera się nie tylko na wykluczeniu, niektórych produktów z codziennej diety, ale też zagłębia się w bardziej istotne aspekty życia. Niektórzy ludzie są weganami od urodzenia, ponieważ tak zostali wychowani. Inni decydują się na zmianę m.in ze względu na zdrowie, ze względu na cierpienie i krzywdę zwierząt oraz ze względu na ochronę środowiska.

Weganie muszą odpowiednio komponować swoją dietę, aby dostarczać wszelkich odpowiednich wartości odżywczych. Mięso zawiera pełen zestaw aminokwasów niezbędnych człowiekowi, dlatego uznawane jest przez dietetyków za źródło pełnowartościowego białka. Weganie potrafią je zastąpić: soczewicą, fasolą, bobem, soją, ciecierzycą, a także o brokułami, szpinakiem, kukurydzą oraz awokado. Wszystkie te produkty są dobrymi źródłami białka. Jak zaznacza Tomasz Frąckiewicz, należy pamiętać o tym, aby wybierać produkty wysokiej jakości - Jeżeli chcemy przejść na taką typową dietę wegetariańską opartą na soi i ciecierzycy, warto w sklepach ze zdrową żywnością patrzeć czy te produkty mają oznakowanie, że są bio produktami, bo wtedy mamy gwarancje, że nie stosowano żadnych herbicydów, czyli środków do zwalczania chwastów.

Dietę wegańska, która jest dobrze skomponowana i zbilansowana można stosować w każdym wieku i w każdym stanie zdrowia z powodzeniem mogą ją stosować również sportowcy. Komponowanie odpowiedniego menu może również rozwinąć nasze kulinarne zdolności oraz pomaga odkryć zapomniane owoce lub warzywa.

Rozmowę z Tomaszem Frąckowiczem przeprowadzili Beata Granatowska oraz Ireneusz Prochera w audycji "Trendy i Owędy" [12.02.2021r.]
Rozmowa z Tomaszem Frąckiewiczem

Dobrze być w formie

2024-11-19, godz. 10:11 Test stania na jednej nodze dobrze określa stan zdrowia i ryzyko zgonu u osób 50+ U osób po pięćdziesiątce dobrym testem określającym stan zdrowia i ryzyko zgonu jest to, jak długo jesteśmy w stanie ustać na jednej nodze - wykazały… » więcej 2024-11-18, godz. 09:54 Cukrzycy trzeba przede wszystkim zapobiegać Cukrzycy trzeba przede wszystkim zapobiegać, a jeśli nie jest to możliwe, to wcześnie ją wykrywać i leczyć, bo prowadzi do groźnych powikłań - podkreśla… » więcej 2024-11-17, godz. 09:43 Wieloletnie badanie pokazało, jak starzeje się mózg Naukowcy ze Szkocji przyjrzeli się, co dzieje się z mózgiem człowieka między 11. a 82. rokiem życia. Wieloletnie badanie pokazało, że kolosalne znaczenia… » więcej 2024-11-16, godz. 10:20 Ekspert: Zdrowie psychiczne może być przyczyną niskiej dzietności Kłopoty ze zdrowiem psychicznym i pesymizm co do przyszłości świata mogą być powodem niskiej dzietności w Szwecji - uważa Glenn Sandstroem. Naukowiec przeprowadził… » więcej 2024-11-15, godz. 15:56 Geriatra: możemy dożyć 120 lat Koniec życia czeka nas wszystkich, pozostaje tylko pytanie, w jakim będziemy stanie i kiedy to nastąpi. Niektórzy naukowcy za taką granicę uznają 120. rok… » więcej 2024-11-14, godz. 15:18 Od ćwiczenia mięśni rosną neurony Biochemiczne i fizyczne efekty treningu mieśni mogą korzystnie wpływać na układ nerwowy - potwierdzają nowe badania opublikowane w „Advanced Healthcare… » więcej 2024-11-13, godz. 11:52 78,3 proc. badanych Polaków dostrzega u siebie symptomy wypalenia zawodowego 78,3 proc. badanych Polaków dostrzega u siebie co najmniej jeden z czternastu symptomów wypalenia zawodowego - to wzrost o 13 p.p. w ciągu trzech lat - wynika… » więcej 2024-11-12, godz. 07:00 Jak skomponować dietę według talerza zdrowego żywienia Kasza, jajko sadzone, surówka z kiszonej kapusty i owoc sezonowy - tak może wyglądać wartościowy obiad skomponowany zgodnie z talerzem zdrowego żywienia. » więcej 2024-11-08, godz. 09:00 Wykształcenie, zawód i zamożność wpływają na ryzyko demencji Czynniki społeczno-ekonomiczne, takie jak wykształcenie, zawód i poziom zamożności wpływają na prawdopodobieństwo wystąpienia upośledzenia funkcji poznawczych… » więcej 2024-11-07, godz. 07:00 Movember, czyli kampania poświęcona męskim nowotworom Listopad to miesiąc świadomości męskich nowotworów. Ruszyła kolejna odsłona kampanii Movember. Specjaliści zachęcają panów w każdym wieku, by zadbali… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »