Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną…
2021-07-31, 18:18 Autor: Katarzyna Zawadzka

Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną Gruszką [PRZEPIS]

Dietetyk kliniczny Joanna Gruszka i Katarzyna Zawadzka. "Biała sobota" w Opolskim Centrum Onkologii [fot. Marcin Boczek]
Dietetyk kliniczny Joanna Gruszka i Katarzyna Zawadzka. "Biała sobota" w Opolskim Centrum Onkologii [fot. Marcin Boczek]
Niemiecki biochemik Otto Warburg, laureat Nagrody Nobla, już sto lat temu zwracał uwagę na rolę cukru w odżywianiu komórek nowotworowych. Czy inspirując się dietą ketogeniczną w naszej kuchni możemy działać profilaktycznie? O to zapytaliśmy dietetyka klinicznego Joannę Gruszkę. W tej rozmowie pojawiło się także wiele innych cennych wskazówek dotyczących profilaktyki antynowotworowej.
Joanna Gruszka w rozmowie z Katarzyną Zawadzką (audycja z 31. lipca)
W 2021 roku program "Ze zdrowiem Ci do twarzy" trwa 3 godziny. Zapraszamy do słuchania w każdą sobotę od godz. 12:05 do 15. Można nas słuchać na FM i w internecie.

PRZEPIS NA NISKOWĘGLOWODANOWY DESER:
Keto Czekoladowe Ciasteczka

Składniki:
1 szklanka / 100g mąki migdałowej NIE bardzo drobnej** (dobrze sprawdzają się tu mielone migdały)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki / 21g kakao w proszku
4 łyżki / 48g granulowanego erytrytolu
4 łyżki / 60g zmiękczonego masła
1 jajko średnie
1/4 szklanki / 30g kawałków czekolady bez cukru lub posiekanej gorzkiej czekolady, minimum 85% masy kakaowej

Instrukcja:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza / 350 Fahrenheita (piekarnik konwencjonalny).
W misce wymieszaj suche składniki - mąkę migdałową, proszek do pieczenia, kakao i granulowany erytrytol.
Dodaj jajko i zmiękczone masło. Mieszaj widelcem do uzyskania gładkiego ciasta.
Dodaj kawałki czekolady i wymieszaj, a kilka z nich zachowaj, aby umieścić je na wierzchu ciasteczek. Uformuj 9 ciasteczek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trochę się rozprzestrzenią, ale nie za bardzo - więc ukształtuj je w taką formę, na jaką masz ochotę.
Piecz ok. 12 minut. Pozwól im CAŁKOWICIE ostygnąć przed zjedzeniem.

Uwagi:
1,9 g węglowodanów netto na ciastko (średnia waga: 35 gramów).
Ciasteczka są bardzo kruche, gdy są gorące. Później ich konsystencja staje się jędrna.
Aby uzyskać bardziej kruchy wariant, skróć czas pieczenia do 10 minut. Jeśli chcesz uzyskać chrupiące ciastko, spłaszcz je i piecz do 14 minut.
Dodaj szczyptę soli, aby uzyskać dodatkowy efekt WOW.
**Jeśli używasz bardzo drobnej mąki migdałowej, zmniejsz ilość do ¾ szklanki / 75g.

Odżywianie:
Porcja: 35g | Kalorie: 141kcal | Węglowodany ogółem: 3,9 g | Białko: 3,7g | Tłuszcz: 13,6g | Tłuszcz nasycony: 4,9g | Włókno: 2g | Cukier: 0,8g
(zródło: https://sugarfreelondoner.com/keto-chocolate-cookies/#recipe)

Zobacz także

2021-10-30, godz. 15:36 Czy zioła i dieta zaoszczędzą nam stresu? Rozmowa z Dominiką Krajczy Jak zadbać o skołatane nerwy? Które zioła nas uspokoją? Jak zadbać o pożywienie, aby nie było ono kolejnym źródłem stresu dla organizmu? O tym wszystkim… » więcej 2021-10-25, godz. 12:27 Stres - jak sobie z nim radzić? Rozmowa z Aleksandrą Marcinkowską i Renatą Fijałkowską Krótkotrwały stres jest niezbędny w naszym życiu, ale co zrobić kiedy staje się jego stałym nieznośnym elementem? Co to jest dystres i jak można sobie… » więcej 2021-10-25, godz. 12:58 Profilaktyka raka piersi i szyjki macicy. Rozmowa z dr n. med Grzegorzem Głąbem Dr n. med. Grzegorz Głąb, specjalista ginekologii, mówił na naszej antenie o tym, jak ważne są regularne badania profilaktyczne w kierunku raka piersi. Ponadto… » więcej 2021-10-19, godz. 13:15 Olimpijka z Tokio o rekordzie świata we wspinaczce na czas! Rozmowa z Olą Mirosław 6 sekund i 84 setne sekundy - to rekord świata we wspinaczce na czas i to ona go ustanowiła, Olimpijka z Tokio i dwukrotna Mistrzyni Świata - Aleksandra Mirosław!… » więcej 2021-10-13, godz. 14:39 Otwierając "Zamknięte". Patryk Bułhak o podróży i fotografii Razem z fotografem Patrykiem Bułhakiem, gościem 11. Opolskiego Festiwalu Fotografii, zajrzeliśmy za "Zamknięte" drzwi świata kobiet w Iranie. Rozmawialiśmy… » więcej 2021-10-12, godz. 17:33 Droga do Dzikiej Kobiety. Rozmowa z Anną Bereźnicką Dzikość to moc, która może napełnić życiem różne elementy kobiecej jaźni. Jak do niej dotrzeć? I czym tak w ogóle owa "dzikość" jest? I dlaczego… » więcej 2021-10-02, godz. 19:37 O solidarności kobiet z Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz Rozmawiałyśmy o kobiecej solidarności. Czy to ewolucja wpisała w nas potrzebę rywalizacji? A może dostosowujemy się do dominujących w kulturze wzorców… » więcej 2021-09-29, godz. 14:36 Ciałopozytywność. Rozmowa z dr Anną Czenrer Ciałopozytywność ma być alternatywą dla wysoko wyśrubowanego i dość wąsko rozumianego kanonu piękna w kulturze. Temu zjawisku przyglądaliśmy się z… » więcej 2021-09-15, godz. 11:16 Woda jest cenna - jak mądrze z niej korzystać? Rozmowa z Magdaleną Poprawką Jeśli obecne tendencje nie zostaną odwrócone, czeka nas 40-procentowy spadek dostępności do wody pitnej w 2030 roku - alarmuje ONZ. Czego o gospodarce wodnej… » więcej 2021-09-12, godz. 11:57 Jak słyszymy innych, a oni nas? Rozmowa z Ewą Kosowską-Korniak Dlaczego zdarza nam się usłyszeć coś innego niż rozmówca miał na myśli? Jak można naprawiać komunikacyjne niepowodzenia, aby nie zamieniły się w spór?… » więcej
89101112
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »