Radio Opole » Kraj i świat
2024-06-20, 06:20 Autor: PAP

Badanie: ponad połowa Polaków popiera produkcję mięsa hodowanego komórkowo

Ponad połowa polskich konsumentów jest otwarta na spróbowanie mięsa hodowanego komórkowo (tzw. mięsa hodowlanego) i poparłaby rozwój jego produkcji w Polsce - wynika z najnowszego badania przeprowadzonego na zlecenie Good Food Institute Europe (GFI Europe).

54 proc. badanych jest skłonnych spróbować tego typu produktu, a 25 proc. rozważyłoby zastąpienie nim części obecnie spożywanego mięsa. Zdaniem 49 proc. respondentów spożywana obecnie w Polsce ilość tradycyjnego mięsa jest zbyt wysoka. Taki sam odsetek badanych deklaruje, że w ciągu najbliższych dwóch lat planuje jeść mniej mięsa lub nie jeść go wcale.


Mięso hodowane komórkowo jest produkowane poprzez pobranie niewielkiej próbki komórek zwierzęcych i hodowanie ich w kultywatorach, podobnych do fermentorów stosowanych w produkcji piwa. Proces ten odtwarza te same funkcje biologiczne, które występują w ciele zwierzęcia, zapewniając niezbędną temperaturę i podstawowe składniki odżywcze, takie jak woda, białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały. Metodą tą można produkować różne rodzaje mięsa, w tym drób, wieprzowinę, wołowinę i owoce morza.


Pomimo tego, że mięso hodowane komórkowo to nowy produkt spożywczy, 40 proc. badanych deklaruje, że zna już metodę jego produkcji, a 16 proc. twierdzi, że ma znaczną wiedzę na ten temat. Zdaniem 56 proc. respondentów powinno ono zostać dopuszczone do sprzedaży w Polsce, jeśli przejdzie ocenę bezpieczeństwa żywności przez organy regulacyjne. Dodatkowo 51 proc. respondentów uważa, że powinno być produkowane w kraju, aby przynieść korzyści naszej gospodarce. 39 proc. Polaków zgadza się, że decydenci powinni inwestować w badania i rozwój mięsa hodowanego komórkowo.


Ponad połowa (58 proc.) badanych uważa, że decyzja o zatwierdzeniu mięsa hodowanego komórkowo powinna być niezależna od jakichkolwiek interesów handlowych. 72 proc. ankietowanych jest zdania, że na opakowaniach produktów z mięsa hodowanego komórkowo powinny znajdować się określenia kojarzone z mięsem tradycyjnym (jak np. „kurczak”, „burger” czy „kiełbasa”), ale z jasnym oznaczeniem, że nie pochodzą one z hodowli zwierząt – np. „komórkowe nuggetsy z kurczaka, wyprodukowane bez hodowli zwierząt”.


Badanie zostało wykonane na zlecenie Good Food Institute, międzynarodowej organizacji non-profit działającej na rzecz zrównoważonej produkcji żywności. Przeprowadzono je w formie ankiety internetowej w dniach 15-22 kwietnia 2024 r. przez YouGov Deutschland GmbH na reprezentatywnej grupie 1006 osób z Polski w wieku powyżej 18 lat.


Produkcją mięsa komórkowego zajmuje się w Europie ponad 50 start-upów, w Polsce jest to firma LabFarm. W niespełna 2 lata od uruchomienia laboratorium w warszawskim Wilanowie udało się jej wyprodukować prototyp kulki mięsnej z drobiowego mięsa komórkowego. Mięso zostało poddane obróbce termicznej. Prezentacja prototypu odbyła się kilka dni temu podczas ProVeg New Food Forum.


W opinii naukowców z Lab Farm, poprzez produkcję mięsa hodowanego komórkowo będzie można zaspokajać rosnące zapotrzebowanie na białko, jednocześnie zwiększając bezpieczeństwo żywnościowe. Istniejące badania sugerują, że mięso hodowane komórkowo może wymagać znacznie mniej zasobów i generować mniej emisji gazów cieplarnianych w porównaniu z konwencjonalną hodowlą zwierząt.


Ze względu na brak regulacji prawnych w Polsce, a także w Unii Europejskiej dotyczących wykorzystania mięsa komórkowego, zarząd spółki podjął decyzję o rozwinięciu działań firmy także w sektorze pet food. Rynek żywności dla zwierząt rozwija się bardzo prężnie, a przychylność właścicieli zwierząt domowych w kwestii wykorzystania mięsa komórkowego do produkcji karmy jest wysoka - poinformowała PAP firma LabFarm.


Przedstawiciele LabFarm są już po rozmowach z brytyjskim partnerem, który jest zainteresowany zakupem polskiego mięsa komórkowego do produkcji jakościowej karmy dla zwierząt domowych.


Mięso hodowane komórkowo, zanim będzie mogło być sprzedawane w którymkolwiek z 27 państw członkowskich UE, musi zostać zatwierdzone zgodnie z unijnymi przepisami dotyczącymi nowej żywności. Takie mięso zostało już zatwierdzone do sprzedaży w Stanach Zjednoczonych i Singapurze, pierwsze wnioski o zatwierdzenie zostały złożone do organów regulacyjnych ds. bezpieczeństwa żywności w Wielkiej Brytanii i Szwajcarii.(PAP)


autor: Anna Wysoczańska


awy/ malk/


Kraj i świat

2024-06-29, godz. 22:10 ME 2024 - wznowiono mecz Niemcy - Dania Po 25-minutowej przerwie wznowiono mecz 1/8 finału piłkarskich mistrzostw Europy w Dortmundzie, z udziałem reprezentacji Niemiec i Danii. Spotkanie przerwano… » więcej 2024-06-29, godz. 22:10 Wydarzenia sportowe w skrócie, sobota 29 czerwca, 22.00 Przekazujemy skrót wydarzeń sportowych: Szwajcaria po zwycięstwie nad broniącymi tytułu Włochami 2:0 została pierwszym ćwierćfinalistą piłkarskich… » więcej 2024-06-29, godz. 22:10 LN siatkarzy – Słowenia rywalem Polaków o brąz, Japonia w finale Japonia wygrała ze Słowenią 3:0 (25:21, 27:25, 31:29) w półfinale Ligi Narodów siatkarzy w Łodzi. W niedzielę pierwszy raz w historii zagra o tytuł z… » więcej 2024-06-29, godz. 22:00 Żużlowa GP - Zmarzlik drugi w Gorzowie Wlkp., zwycięstwo Lindgrena (krótka) Bartosz Zmarzlik zajął drugie miejsce w turnieju Grand Prix w Gorzowie Wielkopolskim, szóstej eliminacji żużlowych mistrzostw świata. Wygrał Szwed Fredrik… » więcej 2024-06-29, godz. 21:50 ME 2024 - mecz Niemcy - Dania przerwany z powodu burzy Mecz 1/8 finału piłkarskich mistrzostw Europy w Dortmundzie, z udziałem reprezentacji Niemiec i Danii, został przerwany z powodu burzy z piorunami. Piłkarze… » więcej 2024-06-29, godz. 21:30 ME 2024 - kapitan Anglików Kane: 99 procent kibiców za reprezentacją i trenerem Kapitan angielskich piłkarzy Harry Kane przed niedzielnym meczem 1/8 finału mistrzostw Europy ze Słowacją ocenił, że 99 procent kibiców jest za reprezentacją… » więcej 2024-06-29, godz. 21:30 ME 2024 - Szwajcaria - Włochy 2:0 (opinie) Po meczu Szwajcaria - Włochy (2:0) powiedzieli: Murat Yakin (trener reprezentacji Szwajcarii): 'Wygraliśmy niezwykle ważny mecz i to się liczy. Liczy się… » więcej 2024-06-29, godz. 21:20 LN siatkarzy – Kaczmarek: Francuzi nas przechytrzyli Atakujący siatkarskiej reprezentacji Polski Łukasz Kaczmarek przyznał, że Francuzi przechytrzyli biało-czerwonych w półfinale Ligi Narodów. 'Wygrali zasłużenie… » więcej 2024-06-29, godz. 21:20 W. Brytania/ Sikorski: Kreml można powstrzymać, a nawet pokonać Kreml można powstrzymać, a nawet pokonać, ale jako Zachód o tym zapomnieliśmy - powiedział w sobotę minister spraw zagranicznych Radosław Sikorski w wykładzie… » więcej 2024-06-29, godz. 21:00 LN siatkarzy - Jakub Kochanowski: Francuzi znaleźli receptę na nas i naszą siłę ognia 'Francuzi znaleźli receptę na nas i naszą siłę ognia. W najważniejszych momentach potrafili wznieść się troszeczkę wyżej niż my' - ocenił porażkę… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »