Radio Opole » Kraj i świat
2024-05-12, 07:30 Autor: PAP

Specjalistki od żywienia podpowiadają, jak zmniejszyć ilość cukru w diecie

Eksperci zgodnie przekonują, że w dzisiejszych czasach spożywamy zdecydowanie za dużo cukru. Regularne sięganie po desery to wszelako niejedyny problem – cukier dodawany jest bowiem również do zgoła nieoczywistych produktów, takich jak sosy, marynaty czy wędliny. Specjalistki od żywienia radzą, jak utrzymać dzienne spożycie cukru w ryzach i tym samym zadbać o swoje zdrowie.

Cukier często nazywany jest „białą śmiercią”. To chwytliwe i cokolwiek złowieszcze określenie nie wzięło się znikąd. Liczne badania naukowe dowiodły, że nadmierne spożycie cukru sprzyja rozwojowi wielu groźnych chorób, m.in. otyłości, której powikłania stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia i życia. A jednak wielu z nas szalenie trudno jest z niego zrezygnować.


„Cukier ma właściwości silnie uzależniające. Aktywuje on receptory opioidowe, w wyniku czego doświadczamy nagłego przypływu dopaminy, która pobudza ośrodki nagrody i przyjemności w mózgu. Nie bez powodu wiąże się je z tendencją do popadania w nałogi – aktywowane są także m.in. przez hazard i kokainę” – wyjaśnia w rozmowie z magazynem „Vogue” znana w Hollywood dietetyczka Rhian Stephenson.


Niekontrolowane sięganie po produkty bogate w cukier fatalnie wpływa na nasz organizm. „Cukier wywołuje kaskadę reakcji zapalnych. Kiedy jemy słodką żywność lub rafinowane węglowodany, następuje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Na dłuższą metę może prowadzić to do insulinooporności, czyli stanu zmniejszenia wrażliwości tkanek docelowych na działanie insuliny. Dolegliwość ta często skutkuje poważnymi problemami zdrowotnymi, takimi jak zespół metaboliczny czy cukrzyca. Nadmiar cukru w diecie powiązany jest przy tym z chorobami serca, zaburzeniami nastroju oraz nowotworami – m.in. okrężnicy, piersi i prostaty” – przestrzega z kolei dietetyczka Lola Ross.


Rezygnacja z deseru czy słodkiej przekąski może jednak okazać się niewystarczająco skuteczną metodą na ograniczenie spożycia cukru. Ukrywa się on bowiem w wielu nieoczywistych produktach – dość wspomnieć sosy i dressingi, napoje, marynaty, wędliny, a nawet pieczywo. „Uważa się, że nasi przodkowie jedli średnio 20 łyżeczek cukru rocznie. Obecnie zaś znacząco przekraczamy tę ilość… w ciągu zaledwie jednego dnia. To alarmujące” – punktuje Ross.


Jak zatem zmodyfikować swój jadłospis, by zredukować ilość potencjalnie zagrażającego zdrowiu cukru? Po pierwsze, czytajmy etykiety kupowanych produktów. „Warto zapoznać się z różnymi określeniami cukru, które figurują na etykietach. Syropy, zwłaszcza z agawy lub kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy czy koncentrat soku zwykle mają taki sam wpływ na poziom glukozy we krwi, jak zwykły biały cukier” – tłumaczy dietetyczka.


Nie oznacza to, że powinniśmy zrezygnować także z produktów, które są naturalnie słodkie. Wprost przeciwnie. „Nadal jedzmy owoce i warzywa korzeniowe, które owszem, zawierają cukier, ale stanowią przy tym doskonałe źródło białka i błonnika. Składniki te zwiększają uczucie sytości, co jest bardzo ważne przy próbie ograniczenia rafinowanego cukru” – podpowiada Stephenson. Warto także zadbać o wysokie spożycie pokarmów bogatych w witaminy z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, dodając nam energii. Są one obecne w ciemnych warzywach liściastych, roślinach strączkowych, produktach pełnoziarnistych, kiełkach zbóż, orzechach, kurzych jajach i drożdżach.


Ekspertki zgodnie twierdzą, że jeśli chcemy skutecznie zmniejszyć ilość cukru w diecie, powinniśmy rzadziej stołować się na mieście. „Im częściej samodzielnie przyrządzamy swoje posiłki w domu, tym większą mamy kontrolę nad tym, co trafia do naszego organizmu. Na bazie naturalnych składników, takich jak kakao, awokado, daktyle czy sezonowe owoce, możemy przygotować wyborne i zdrowe desery, które zaspokoją ochotę na słodki smak. Ograniczając spożycie rafinowanego cukru sprawimy, że spadki energii – które często powodują napady wilczego głodu – zaczną znikać. Ochota na słodycze będzie sukcesywnie maleć, a unikanie cukru stanie się coraz łatwiejsze” – podsumowuje Stephenson. (PAP Life)



kal/ag/


Kraj i świat

2024-06-16, godz. 09:20 Nowy Sącz/ Pożar zabytkowego kościoła p.w. Św. Heleny; spłonęło prezbiterium W niedzielę rano wybuchł pożar w zabytkowym, drewnianym kościele Świętej Heleny w Nowym Sączu. Spaleniu uległo prezbiterium XVII-wiecznej świątyni; z… » więcej 2024-06-16, godz. 09:10 Szef KAS: na mój wniosek na listę sankcyjną zostało wpisanych kilka nowych podmiotów Na mój wniosek na listę sankcyjną zostało wpisanych kilka nowych podmiotów. Obecnie to nie jest już takie proste jak na początku wojny, powiązania kapitałowe… » więcej 2024-06-16, godz. 09:10 Amerykańska pływaczka Gretchen Walsh pobiła rekord świata na 100 m stylem motylkowym Gretchen Walsh pobiła rekord świata w pływaniu na 100 metrów stylem motylkowym, uzyskując rezultat 55,18 s w półfinale kwalifikacji olimpijskich kadry USA… » więcej 2024-06-16, godz. 08:40 ME 2024 - Shearer: Anglia jednym z najlepszych zespołów, jeśli nie najlepszym 'Anglia jest jednym z najlepszych, jeśli nie najlepszym zespołem w światowej piłce nożnej' - uważa były kapitan tej reprezentacji Alan Shearer, który jest… » więcej 2024-06-16, godz. 08:20 UE/ Trwają przetasowania wokół składu frakcji w nowym Parlamencie Europejskim Jako pierwsi spośród frakcji w PE spotkają się we wtorek nowo wybrani deputowani Europejskiej Partii Ludowej (EPL). W środę naradzać się będą Zieloni… » więcej 2024-06-16, godz. 08:20 Iran skrytykował stanowisko G7 ws. jego programu nuklearnego Iran wezwał w niedzielę grupę G7 do odcięcia się od jej „destrukcyjnej polityki z przeszłości” - oznajmił rzecznik irańskiego MSZ Nasser Kanaani… » więcej 2024-06-16, godz. 08:00 Letnia GP w skokach - Kubacki: w treningu wróciliśmy do podstaw Polscy skoczkowie narciarscy przygotowują się już do nowego sezonu Pucharu Świata. 'W zeszłym sezonie popełniliśmy taki błąd, że było za dużo tzw… » więcej 2024-06-16, godz. 07:40 Rzadkowska: pielęgnujemy pamięć o uczestnikach polskich misji i tych, którzy tam zginęli Jednym z naszych głównych zadań jest pielęgnowanie pamięci o uczestnikach polskich misji i o tych, którzy podczas nich stracili życie. Nawet zwykłe 'dziękuję'… » więcej 2024-06-16, godz. 07:30 Liga MLS - kolejna bramka Bogusza Piłkarz Los Angeles FC Mateusz Bogusz strzelił bramkę w wygranym przez jego zespół 3:1 wyjazdowym meczu z Orlando City SC w lidze MLS. To jego siódme trafienie… » więcej 2024-06-16, godz. 07:30 Simon Cowell po śmierci matki utracił sens życia. Ze szponów depresji wyrwały go narodziny syna Słynny brytyjski producent i łowca talentów w najnowszym wywiadzie wrócił wspomnieniami do wyjątkowo mrocznego okresu w życiu. Po śmierci ukochanej matki… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »