Radio Opole » Kraj i świat
2024-04-19, 13:10 Autor: PAP

Doświadczasz niepokoju i stanów lękowych? Wspomóż się odpowiednią dietą

To, co każdego dnia umieszczamy na swoim talerzu, ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie – zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Liczne badania dowiodły, że właściwie skomponowany jadłospis może być skutecznym narzędziem w walce z problemami natury emocjonalnej. Słynna ekspertka z zakresu psychiatrii i dietetyki podpowiada, jak zmodyfikować menu, by poprawić swoje samopoczucie i uregulować emocje.

Zaburzenia lękowe uznawane są za jedno z najczęstszych schorzeń psychicznych na świecie. Statystyki wskazują, iż łagodnych objawów lęku doświadcza co najmniej 60 proc. populacji. Jeszcze więcej, bo aż 76 proc. ludzi, cierpi z powodu nadmiernego stresu. Na pogorszenie kondycji psychicznej wpływ ma wiele czynników – od uwarunkowań genetycznych, aż po zbyt szybkie tempo życia czy brak równowagi między pracą i odpoczynkiem. Specjaliści uczulają, że istotną rolę odgrywa również jadłospis, który może zarówno pozytywnie wpływać na nasze samopoczucie, jak i systematycznie je rujnować.


Jedno z ostatnich badań wykazało, że osoby stosujące dietę śródziemnomorską, czyli bazującą na warzywach, owocach, produktach pełnoziarnistych i zdrowych tłuszczach, były znacznie mniej narażone na depresję i stany lękowe. Inne badanie ujawniło zaś, że na osobach, które regularnie sięgają po wysoko przetworzoną żywność, ciąży dużo wyższe ryzyko wystąpienia wspomnianych zaburzeń psychicznych.


„Wiele osób wciąż nie dostrzega, że jedzenie może być skutecznym sposobem na poprawę samopoczucia. Zamiast tego skupiamy się na aspekcie wizualnym, na tym, jak to, co jemy, wpływa na naszą wagę i obwód talii. Tymczasem dieta mocno oddziałuje na cały organizm, a co ważniejsze – na nasz mózg. Nawet jeśli stosujesz leki na zaburzenia natury psychicznej, możesz wzmocnić ich pozytywne działanie poprzez odpowiednie wybory żywieniowe. To naprawdę potężne narzędzie” – podkreśla w rozmowie z magazynem „Vogue” ceniona ekspertka z zakresu psychiatrii i dietetyki dr Uma Naidoo.


Specjalistka wskazuje, że jedną z najlepszych decyzji, jakie możemy w tym kontekście podjąć, jest rezygnacja z żywności poddanej zaawansowanej obróbce technologicznej. „Produkty te wywołują stany zapalne, zwłaszcza w jelitach. Zawarte w nich sztuczne składniki są pożywką dla szkodliwych bakterii, które zaczynają uszkadzać wyściółkę komórkową i powodować zapalenie jelit. Prowadzi to do stanu zapalnego w mózgu, ponieważ narządy te są ze sobą połączone – stanowią swoisty ekosystem” – tłumaczy dr Naidoo.


Ekspertka podpowiada, by starać się każdego nią sięgać po pełnowartościowe, nieprzetworzone pokarmy. „Dla przykładu, zamiast wypić szklankę soku pomarańczowego z kartonu, po prostu zjedz pomarańczę. Gotowy sok zawiera dodatkowy cukier i jest pozbawiony cennego błonnika. Pamiętajmy, że 50 proc. zawartości talerza powinny stanowić warzywa. Umieścić na nim warto również białko, którego dobrym źródłem jest tofu lub kurczak oraz produkty zawierające zdrowe tłuszcze, np. kilka plasterków awokado. Dodajmy również komosę ryżową lub brązowy ryż, które są bogate w węglowodany złożone” – instruuje specjalistka.


Dr Naidoo podkreśla, że pomocne mogą okazać się także niektóre suplementy, takie jak ashwagandha, czy preparaty z witaminą D lub żelazem. „Prawdopodobnie nikt z nas nie stosuje w stu procentach idealnej diety. Suplementy pozwolą nam uzupełnić braki kluczowych witamin i minerałów” – zaznacza lekarka. I dodaje, że modyfikując swój jadłospis powinniśmy zastosować metodę małych kroków. „To maraton, a nie sprint – jeśli nagle wyrzucisz wszystko z lodówki i wprowadzisz 10 różnych zmian, istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie wytrwasz w swoim postanowieniu. Zmieniaj dietę stopniowo, a gdy zaczniesz czuć się lepiej, rozwijaj zdrowe nawyki” – konkluduje ekspertka. (PAP Life)


iwo/ag/


Kraj i świat

2024-07-04, godz. 15:10 25 tys. dzieci w Polsce co roku korzysta z pomocy Caritasu Z pomocy Caritasu Polska co roku korzysta 25 tys. dzieci. W Wakacyjnej Akcji weźmie udział 18,5 tys. najmłodszych, z tego na kolonie wyjedzie ok. 8,5 tys.… » więcej 2024-07-04, godz. 15:10 Zabrze/ Prof. Krzysztof Strojek ponownie konsultantem krajowym w dziedzinie diabetologii Prof. dr hab. n. med. Krzysztof Strojek, kierujący Oddziałem Chorób Wewnętrznych i Diabetologii w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu, został ponownie… » więcej 2024-07-04, godz. 15:00 Radom/ Powstał drugi w mieście szpitalny oddział chirurgii naczyń Oddział Chirurgii Naczyniowej powstał w Mazowieckim Szpitalu Specjalistycznym (MSS) w Radomiu. Od czwartku prowadzone są konsultacje medyczne - poinformowała… » więcej 2024-07-04, godz. 15:00 Prezydent podpisał ustawę o przewodnictwie Polski w Radzie UE Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę związaną z polską prezydencją w Radzie UE. Regulacja ma zapewnić wzmocnienie bezpieczeństwa i usprawnienie przygotowania… » więcej 2024-07-04, godz. 15:00 Prezydent RP: wiosną 1989 r. Polacy z nową energią i nadzieją ujęli los we własne dłonie (opis) Wiosną 1989 r. Polacy z nową energią i nadzieją ujęli los we własne dłonie - powiedział w czwartek prezydent Andrzej Duda podczas uroczystego posiedzenia… » więcej 2024-07-04, godz. 15:00 Ekstraklasa siatkarzy - Słoweniec Ropert oficjalnie w Asseco Resovii 35-letni rozgrywający reprezentacji Słowenii Gregor Ropert w sezonie 2024/25 reprezentował będzie barwy Asseco Resovii. Mierzący 192 cm zawodnik do Rzeszowa… » więcej 2024-07-04, godz. 15:00 Wimbledon - deblowa porażka Fręch i Kawy Magdalena Fręch i Katarzyna Kawa odpadły w pierwszej rundzie gry podwójnej w wielkoszlemowym Wimbledonie. W czwartek polskie tenisistki przegrały z Kazaszką… » więcej 2024-07-04, godz. 14:50 Związkowcy chcą zmian w nauczycielskich świadczeniach kompensacyjnych Związki zrzeszające nauczycieli chcą poszerzenia grupy uprawnionych do świadczeń kompensacyjnych, które są odpowiednikiem emerytur pomostowych i obniżenia… » więcej 2024-07-04, godz. 14:50 Paryż - siatkarka Wołosz: teraz czas na doszlifowanie formy 'Teraz jest czas, aby doszlifować formę' - podkreśliła siatkarka reprezentacji Polski Joanna Wołosz, która wraz z koleżankami przygotowuje się w Szczyrku… » więcej 2024-07-04, godz. 14:50 Akademiki i domy studenta śląskich uczelni są gotowe na przyjęcie studentów Akademiki i domy studenta śląskich uczelni są gotowe na przyjęcie studentów w nowym roku akademickim. Baza noclegowa UŚ wynosi ponad 2,2 tys. miejsc, SUM… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »