Radio Opole » Kraj i świat
2023-03-29, 10:40 Autor: PAP

Żywność i zdrowe żywienie tematem "Środy z Profilaktyką" NFZ

Świadomy konsument: kupowanie żywności, przechowywanie jej, przygotowywanie posiłków i zdrowe żywienie są tematem kolejnej "Środy z Profilaktyką", przypadającej 29 marca w ramach akcji edukacyjnej Narodowego Funduszu Zdrowia.

"Jesteś tym, co jesz! To, co wybierzesz podczas zakupów – znajdzie się na Twoim talerzu i trafi do Twojego ciała. Czytaj etykiety na produktach spożywczych, poznaj zasady bezpiecznego przygotowywania i łączenia potraw" - wskazuje NFZ.


NFZ zaleca by czytać etykiety produktów spożywczych. Podaje, że 73 proc. konsumentów deklaruje, że tak robi. Konsumenci najczęściej sprawdzają datę ważności oraz skład produktu.


Przypomina, że termin "najlepiej spożyć przed …" dotyczy jakości żywności. "Jeśli zachowasz właściwe warunki przechowywania, po wskazanej dacie żywność może mieć inne walory smakowe i konsystencję. Ale nie musisz jej wyrzucać, gdy tylko minął ten termin" - radzi NFZ. Z kolei termin "Należy spożyć do …" dotyczy bezpieczeństwa żywności. Po upływie wskazanej daty żywność jest nieprzydatna do spożycia. Może zaszkodzić zdrowiu.


NFZ zaleca też by zrezygnować z produktów, które mają długą listę składników. "Im krótszy skład – tym lepszy" - wskazuje. "Zapoznaj się z tabelą wartości odżywczej. Unikaj produktów, w których cukier jest na początku składu (im składnik wyżej na liście, tym jest go więcej). Unikaj cukru również pod innymi nazwami: sacharoza, fruktoza, glukoza, galaktoza, maltoza, syrop glukozowy, miód, karmel. Wybieraj produkty, w których cukier jest zastąpiony stewią, ksylitolem, erytrolem. Unikaj produktów wysoko przetworzonych, takich jak dania w proszku lub w słoikach" - radzi.


Zaleca też by zachować czujność, jeżeli żywność w swoim składzie zawiera: barwniki, konserwanty, antybiotyki oraz wzmacniacze smaku.


Przypomina, że szkodliwe dodatki do żywności, które mogą mieć charakter rakotwórczy to: E123 (amarant), E151 (czerń brylantowa), E210–E213 (kwas benzoesowy i jego sole sodowe, potasowe i wapniowe), E249–E252 (azotyny), E951 (aspartam), E954 (sacharyna i jej sole sodowe, potasowe i wapniowe).


Z kolei bezpieczne naturalne dodatki do żywności, roślinne, występujące w przyrodzie to: E100 (kurkumina), E101 (ryboflawina, witamina B2), E140 (chlorofile), E160 (karoteny), E300 (kwas askorbinowy) – witamina C, E306 (tokoferole, witamina E), E322 (lecytyna).


NFZ przypomina zasady bezpiecznego przygotowywania żywności w 5 krokach według Światowej Organizacji Zdrowia:


1. Zachowaj czystość: Myj ręce, zanim dotkniesz jedzenia i gdy przygotowujesz posiłki. Myj i dezynfekuj sprzęty, których używasz do przygotowywania posiłków. Chroń kuchnię przed owadami, szkodnikami i innymi zwierzętami.


2. Oddziel produkty surowe od gotowanych: Oddziel surowe mięso i owoce morza od innych produktów spożywczych. Używaj do obróbki surowej żywności oddzielnych noży i desek do krojenia. Przechowuj przygotowane jedzenie i surowe produkty w oddzielnych pojemnikach.


3. Gotuj dokładnie: Dokładnie gotuj żywność, zwłaszcza czerwone mięso, drób, jajka i owoce morza. Doprowadzaj do wrzenia potrawy takie jak zupy i gulasze, aby upewnić się, że osiągnęły 70 st. C. Dokładnie podgrzewaj ugotowane wcześniej jedzenie.


4. Przechowuj żywność w bezpiecznych temperaturach: Nie pozostawiaj gotowanego jedzenia w temperaturze pokojowej na dłużej niż 2 godziny. Schładzaj wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty niezwłocznie po przygotowaniu (najlepiej poniżej 5 st. C). Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej.


5. Używaj bezpiecznej wody i produktów: Myj owoce i warzywa, zwłaszcza, gdy jesz je na surowo. Nie jedz żywności po upływie terminu ważności.


W materiałach edukacyjnych przygotowanych przez ekspertów NFZ wskazano również "dobre" i "złe" połączenia żywności na talerzu.


"Łącz: marchewkę z masłem, by lepiej wchłaniać witaminy A, D, E i K; czerwone mięso z papryką lub natką pietruszki, bo towarzystwo witaminy C zwiększa wchłanianie żelaza; zupę szczawiową z jajkiem, ponieważ wapń z jajka neutralizuje kwas szczawiowy; kapustę i groch z kminkiem i majerankiem – dzięki temu unikniesz bólu brzucha i uczucia pełności. Nie łącz: pomidora i ogórka – świeży ogórek zawiera enzym askorbinazę, która negatywnie wpływa na witaminę C zawartą w pomidorze; kawy, herbaty i nabiału – kawa oraz herbata zawierają teiny oraz garbniki (mogą one negatywnie wpłynąć na przyswajanie z pożywienia m.in. wapnia); owoce z innymi posiłkami – zjadaj je osobno, 2 godziny przed posiłkami lub 2 godziny po nich" - czytamy.


Materiały edukacyjne, przygotowane przez ekspertów NFZ, są do pobrania pod adresem: https://www.nfz.gov.pl/gfx/nfz/userfiles/_public/aktualnosci/aktualnosci_oddzialow/ulotka_-_szp_swiadomy_konsument__29_marca.pdf


Na kanale YouTube Akademia NFZ (https://www.youtube.com/watch?v=C8oCJ15tVUU) można zobaczyć film, w którym psychodietyk Anna Kuczkin mówi o tym jak być świadomym konsumentem żywności.


W ramach cyklicznej akcji "Środa z Profilaktyką" Narodowy Fundusz Zdrowia zajmuje się różnymi aspektami zdrowia.


Materiały edukacyjne przygotowane w ramach akcji "Środa z Profilaktyką" są dostępne bezpłatnie na kanale YouTube Akademia NFZ, Facebooku Akademia NFZ i na stronie Narodowego Funduszu Zdrowia https://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-oddzialow/. (PAP)


Autorka: Danuta Starzyńska-Rosiecka


dsr/ mhr/


Kraj i świat

2024-07-04, godz. 05:50 Paryż - mecz z Finlandią ostatnią szansą polskich koszykarzy w kwalifikacjach Finlandia będzie w czwartek o godz. 20.30 kolejnym rywalem reprezentacji Polski koszykarzy w olimpijskim turnieju w Walencji. Dla obydwu zespołów jest to mecz… » więcej 2024-07-04, godz. 05:50 Określono najbardziej zanieczyszczone śmieciami wody świata Naukowcy określili najbardziej zanieczyszczone odpadami lądowe zbiorniki i cieki wodne. Najwięcej stałych odpadów komunalnych - wyrzucanych przez ludzi przedmiotów… » więcej 2024-07-04, godz. 05:30 Prognoza pogody na 4 i 5 lipca Jak informuje Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej, pogodę na zachodzie i południu Europy kształtuje klin wyżu azorskiego. Pozostały obszar kontynentu… » więcej 2024-07-04, godz. 05:20 USA/Awaryjne lądowanie z powodu nieświeżego posiłku Samolot amerykańskich linii lotniczych Delta zmierzający z Detroit do Amsterdamu wylądował w środę nad ranem awaryjnie na nowojorskim lotnisku JFK z powodu… » więcej 2024-07-04, godz. 05:00 USA/ Biały Dom: nie mieliśmy nic wspólnego z nieudaną próbą puczu w Boliwii USA nie były w żaden sposób zaangażowane w wydarzenia z 26 czerwca w Boliwii - oświadczyła w środę rzeczniczka Białego Domu Karine Jean-Pierre, odnosząc… » więcej 2024-07-04, godz. 04:50 "Dziennik Gazeta Prawna": Matematyka dwóch prędkości Co trzeci ósmoklasista nie dostał na egzaminie z matematyki nawet 30 proc. punktów. Wyniki potwierdzają, że nauka tego przedmiotu staje się dobrem luksusowym… » więcej 2024-07-04, godz. 04:40 "Rzeczpospolita": Studencka odsłona afery wizowej Bez znajomości polskiego i weryfikacji dokumentów o wykształceniu - uczelnie masowo i bez kontroli ściągają cudzoziemców. Co drugi studiów nie kończy… » więcej 2024-07-04, godz. 04:40 Huragan Beryl zabił na Karaibach co najmniej dziewięć osób, dotarł do Jamajki Wyjątkowo silny huragan Beryl, który zabił już na Karaibach co najmniej dziewięć osób, a na jednej z wysp uszkodził prawie wszystkie budynki, dotarł w… » więcej 2024-07-04, godz. 04:30 "Puls Biznesu": Budownictwo nie rzuca się na innowacje Branża pozostaje wierna tradycji, ale to nie znaczy, że nie spogląda na nowinki. Największym zainteresowaniem cieszą się platformy do zarządzania budową… » więcej 2024-07-04, godz. 04:20 USA/Demokratyczni gubernatorzy stanowi poparli Bidena Prezydent Joe Biden uzyskał w środę poparcie grupy 24 demokratycznych gubernatorów i burmistrza stolecznego Waszyngtonu, którzy spotkali się z nim i z wiceprezydent… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »