Radio Opole » Wiadomości z regionu
2021-04-02, 13:50 Autor: Katarzyna Plewnia

Ajerlikier nowym opolskim produktem na liście tych tradycyjnych ministerstwa rolnictwa

Ajerlikier [fot. Biuro Prasowe UMWO]
Ajerlikier [fot. Biuro Prasowe UMWO]
Ajerlikier [fot. Biuro Prasowe UMWO]
Ajerlikier [fot. Biuro Prasowe UMWO]
Przygotowywany z żółtek wiejskich jaj, spirytusu, mleka i cukru był w spiżarce każdej śląskiej gospodyni. Teraz znalazł się na liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Ajerlikier, bo o nim mowa, jest produktem tradycyjnym Opolszczyzny. Ten słodki, jajeczny wyrób tuż przed świętami wielkanocnymi został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To 70. produkt tradycyjny z naszego regionu - informuje Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego. 

Głównymi surowcami używanymi do wyrobu ajerlikeru są: spirytus, żółtka z wiejskich jaj, mleko i cukier. W śląskich domach gospodynie przygotowywały również wersję waniliową i czekoladową (w gwarze: ajerlikier wanilowy lub siokoladowy/szekuladowy). Wniosek o wpisanie ajerlikieru na ministerialną listę złożyli Piotr i Anna Szafrańscy z Pasieki na Kabachach z Popielowa. Udowodnili oni, że na terenie wsi Popielów wyroby alkoholowe były znane już w wiekach średnich. Świadczą o tym zapisy w dokumencie lokacyjnym Popielowa. Większe ilości napojów alkoholowych ludność wypijała w czasie zapustów, czyli karnawału, a śląska gospodyni zawsze miała w spiżarce schowaną buteleczkę ajerkoniaku na wszelki wypadek. Bez podania ajerkoniaku nie mogłaby się obejść żadna większa śląska uroczystość. Ajerlikier ma barwę żółtą o odcieniu, który nadają mu żółtka użyte do produkcji. Wersję czekoladową przygotowuje się, dodając do ucieranych jajek z cukrem kakao lub roztopioną czekoladę.

Słodkie likiery i nalewki znane były prawdopodobnie już w starożytności. Pierwszy popularny likier, napój naturalnie fermentowany o niewielkiej zawartości alkoholu, wymyślił ojciec sztuki lekarskiej - Hipokrates. Napoje zwane likworami jako pierwsi produkowali Włosi w XVI w., wtedy też likiery zaczęły pojawiać się w Polsce.

Warto przypomnieć, że w ostatnim czasie na Listę Produktów Tradycyjnych wpisane zostały także m.in: pranzunki, żur żyniaty, zupa rakowa, babka zista, krośnicka szpajza, masło czyszeckie czy polewka z maślanki. Dwa z produktów z województwa opolskiego znajdujących się na ministerialnej liście mogą się poszczycić unijnym logo Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Mowa o kołaczu śląskim/kołoczu śląskim i krupniokach śląskich.

Wiadomości z regionu

2024-11-22, godz. 11:09 Zaskoczenia nie ma - będą podwyżki w stolicy regionu Mieszkańcy Opola od nowego roku zapłacą więcej za wodę, odprowadzenie ścieków i za podatek od nieruchomości. Ratusz tłumaczy podwyżki inflacją. Na razie… » więcej 2024-11-22, godz. 10:51 Opole: ludzie kultury nagrodzeni [ZDJĘCIA] Coroczne nagrody Miasta Opola za wybitne zasługi w dziedzinie kultury zostały wręczone opolskim artystom, twórcom i animatorom kultury. » więcej 2024-11-22, godz. 10:24 Jak można tak żyć? Szokujące warunki bytowe mieszkanki Burgrabic [INTERWENCJA] Trudno uwierzyć, że można tak mieszkać. Okazuje się, że trudne warunki to codzienność 92-letniej mieszkanki Burgrabic. » więcej 2024-11-22, godz. 09:00 Przybywa pacjentów wymagających opieki długoterminowej Prudnickie Centrum Medyczne stawia na rozwój opieki geriatrycznej i długoterminowej. Źródłem finansowania inwestycji, m.in. budowy obiektu szpitalnego, mają… » więcej 2024-11-22, godz. 09:00 Dzień Otwarty Notariatu. Eksperci będą nieodpłatnie udzielać porad Dzień Otwarty Notariatu zaplanowano w sobotę (23.11) w Opolu. Będzie to 15. edycja wydarzenia. To ogólnopolska akcja edukacyjna, podczas której każdy można… » więcej 2024-11-22, godz. 08:00 Uwaga mieszkańcy Opola! Strażnicy miejscy ruszyli w teren i sprawdzają, czym palimy Sezon grzewczy rozpoczął się na dobre. A to oznacza, że opolscy strażnicy ruszyli w teren i sprawdzają, czym palimy w piecach. Funkcjonariusze kontrolują… » więcej 2024-11-22, godz. 08:00 Otoczenie brzeskiego szpitala zostanie ucywilizowane. To inwestycja za 10 milionów złotych Otoczenie brzeskiego szpitala przejdzie metamorfozę. Rozpoczęły się prace, których efekty pozwolą usprawnić komunikację, a także poprawią bezpieczeństwo… » więcej 2024-11-22, godz. 08:00 Chętni przekonają się podczas sobotniego spaceru, jak wiele mew żyje w Opolu Czy w Opolu nie ma mew, bo są tylko rybitwy? Ten mit chce obalić Opolskie Towarzystwo Przyrodnicze jako organizator 'Opolskiego Dnia Mew 2024'. » więcej 2024-11-22, godz. 07:03 Pługosolarki na drogach krajowych w regionie. W prognozach pogody - przelotne opady śniegu 36 pługosolarek wyjechało dziś (22.11) na drogi krajowe w naszym województwie. Sprzęt pracował głównie na południu regionu, od Prudnika po Kędzierzyn-Koźle… » więcej 2024-11-21, godz. 21:30 Strażacy z Nysy będą mieli nową siedzibę. Ruszyła procedura Strażacy zawodowi z Nysy będą mieli nową siedzibę. W nowym budynku komendy ma pojawić się też centrum zarządzania kryzysowego, magazyn i schron. Władze… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »