Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi » O 'zdrowej żywności', która okazała się szkodliwa…
2022-12-18, 13:45 Autor: Beata Granatowska, oprac. AL

O "zdrowej żywności", która okazała się szkodliwa oraz o przepisach na oszczędną Wigilię

Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Ostatnio z kilku znanych sieci handlowych wycofano całe partie produktów tzw. zdrowej żywności. Okazało się, że zawierają szkodliwe substancje albo nie informują o alergenach. Jak mogło do tego dojść, skoro producenci zapewniają o swoich certyfikatach, a ceny ich towarów są zwykle dużo droższe? Z Tomaszem Fronckiewiczem zaproponujemy też Państwu tańszą wersję kolacji wigilijnej i kilka rozwiązań, jak nie zadłużyć się na Święta.
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawia Beata Granatowska (16.12.2022)
Bieda sernik - cztery składniki
Składniki:
  • 1000 g sera z wiaderka (Piątnica)
  • 8 jajek
  • puszka mleka zagęszczonego słodzonego 530 g
  • budyń śmietankowy 64 g + łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Ser, mleko, żółtka, budyń + proszek do pieczenia mieszamy przy pomocy miksera na wolnych obrotach. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy szpatułkami. Foremkę (23×33) wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjmujemy sernik z foremki (ciepły) unosząc delikatnie za końce wystającego papieru. Kroimy. Sernik można oprószyć cukrem pudrem, albo polać sosem malinowym lub innym w zależności od inwencji.

Przepis na tani barszcz wigilijny
Składniki:
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • pół kilograma buraków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu (ew. soku z cytryny),
  • 3 kawałki suszonych grzybów, majeranek,
  • 5 większych ziaren czarnego pieprzu, sól i pieprz
Przygotowanie:
  • Trzeba przygotować wywar z warzyw czyli bulion. W międzyczasie, obieramy buraki ze skórki (warto użyć rękawic - bo buraki bardzo brudzą). Kroimy je w cienkie plastry. Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
  • Gdy bulion będzie się gotował, wrzucamy buraki, dodajemy łyżkę octu. Dodajemy suszone grzyby i rozdrobniony czosnek. Wsypujemy ziarenka pieprzu. Następnie gotujemy pod niepełnym przykryciem, na małym ogniu, przez ok. godzinę, aż buraki zmiękną.
  • Gdy buraki będą miękkie, przecedzamy zupę przez sito do oddzielnego naczynia. doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Jeśli barszcz jest za kwaśny, dodaj trochę cukru. Jeśli za słodki - odrobinę octu.
Świąteczne ciasto bez pieczenia
Składniki
  • 400 g słomki ptysiowej 500 g mascarpone 1 l śmietany kremówki
  • cukier puder do smaku
  • 1 dżem z czarnej porzeczki ( 300 ml )
Formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy 4 tekturki o długości boku tortownicy i obkładamy każdy kartonik papierem do pieczenia. Kartoniki układamy wewnątrz formy tworząc podwyższenie boków. Dla względów estetycznych słomkę ptysiową układamy w jednym kierunki. Śmietanę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem (do smaku). Na dnie formy układamy warstwę słomki, na słomce rozkładamy porcję śmietany i za pomocą rękawa cukierniczego w fantazyjny sposób rozkładamy połowę dżemu. Następnie rozkładamy słomkę (kolejną warstwę), śmietanę i znów słomkę, śmietanę i resztę dżemu. Na koniec resztę słomki rozdrabniamy i posypujemy nią wierzch ciasta (możemy lekko docisnąć). Ciasto wstawiamy do lodówki lub na balkon na kilka godzin.

Smacznego!

Zobacz także

2024-05-28, godz. 11:50 Książki o okrutnym Stanisławie Stadnickim zwanym Diabłem i "śledztwie" zarządzonym przez króla Kazimierza Wielk… W serii "Szabla i miecz" ukazały się dwie książki przedwojennych pisarzy: "W sidłach diabła" Włodzimierza Sulimy Popiela i "Mąż krwawy" Kazimierza Glińskiego… » więcej 2024-05-27, godz. 13:33 AdriatiQ m.in. o nowym singlu “Captain Nemo” Disco polo, italo disco - niemal każdy kraj ma swoją odmianę muzyki rozrywkowej, której wspólną cechą jest prosta i rytmiczna muzyka. O fenomenie jej popularności… » więcej 2024-05-24, godz. 12:05 Dariusz Romanowski o skandalach seksualnych w kinematografii Skandale seksualne towarzyszyły kinematografii od zarania i były nie tylko tolerowane, ale wręcz oczekiwane. Ostatnio jednak to nastawienie się zmieniło za… » więcej 2024-05-23, godz. 08:17 "Make up "no make up" też jest formą makijażu!" - Olaf Tabaczyński, mistrz świata w stylizacji Kosmetyki znanych marek są bardzo drogie, a jednak znajdują wielu chętnych, coraz więcej ludzi korzysta też z usług stylisty. Tymczasem na polskich ulicach… » więcej 2024-05-22, godz. 08:49 Upadek konia idącego do Morskiego Oka - posłuchaj rozmowy z uczestniczką spotkania, które odbyło się w tej spraw… Po kolejnym incydencie z koniem w drodze nad Morskie Oko w Zakopanem odbył się "okrągły stół" fiakrów, samorządowców i aktywistów w sprawie traktowania… » więcej 2024-05-21, godz. 11:01 "My, skrajnie otyli" - posłuchaj II części rozmowy z autorką reportażu o Polakach chorych na otyłość skrajnie … Ostatnio popularny jest serial "Historie wielkiej wagi", którego bohaterami są ludzie skrajnie otyli. Taki obrazek zwykle kojarzy nam się z USA i efektem fast… » więcej 2024-05-20, godz. 11:18 Temat zainspirowany serialem "Sekrety jedzenia: Naukowo o odżywianiu" O tym się nie mówi, bo nie wypada, jest zbyt intymne i, powiedzmy wprost, dość obrzydliwe. Ale prawda jest taka, że od tego jak pracują jelita i co wydalają… » więcej 2024-05-17, godz. 09:17 "Elton John przyznaje, że w kolekcji okularów ma ich 250 tysięcy" - Olaf Tabaczyński o modzie na stylizację opraw… Jest Międzynarodowym Mistrzem Makijażu Profesjonalnego, stylizował gwiazdy festiwalu filmowego w Cannes. Olaf Tabaczyński posiada także inne umiejętności:… » więcej 2024-05-16, godz. 15:00 "Dziennikarz jest częścią systemu medialnego" - ks. prof. Marek Lis Czy współcześnie można jeszcze uprawiać dziennikarstwo niezależne? Dlaczego, zamiast rzetelnych wiadomości, mamy coraz częściej "show", w którym trudno… » więcej 2024-05-15, godz. 11:39 „Szanuję, nie dyskryminuję!” - maj Miesiącem Walki z Dyskryminacją Osób z Niepełnosprawnościami Niedawno obchodziliśmy Europejski Dzień walki z Dyskryminacją Osób z Niepełnosprawnościami. Z tej okazji Fundacja Avalon przygotowała własną akcję pod… » więcej
34567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »