Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi » O 'zdrowej żywności', która okazała się szkodliwa…
2022-12-18, 13:45 Autor: Beata Granatowska, oprac. AL

O "zdrowej żywności", która okazała się szkodliwa oraz o przepisach na oszczędną Wigilię

Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Ostatnio z kilku znanych sieci handlowych wycofano całe partie produktów tzw. zdrowej żywności. Okazało się, że zawierają szkodliwe substancje albo nie informują o alergenach. Jak mogło do tego dojść, skoro producenci zapewniają o swoich certyfikatach, a ceny ich towarów są zwykle dużo droższe? Z Tomaszem Fronckiewiczem zaproponujemy też Państwu tańszą wersję kolacji wigilijnej i kilka rozwiązań, jak nie zadłużyć się na Święta.
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawia Beata Granatowska (16.12.2022)
Bieda sernik - cztery składniki
Składniki:
  • 1000 g sera z wiaderka (Piątnica)
  • 8 jajek
  • puszka mleka zagęszczonego słodzonego 530 g
  • budyń śmietankowy 64 g + łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Ser, mleko, żółtka, budyń + proszek do pieczenia mieszamy przy pomocy miksera na wolnych obrotach. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy szpatułkami. Foremkę (23×33) wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjmujemy sernik z foremki (ciepły) unosząc delikatnie za końce wystającego papieru. Kroimy. Sernik można oprószyć cukrem pudrem, albo polać sosem malinowym lub innym w zależności od inwencji.

Przepis na tani barszcz wigilijny
Składniki:
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • pół kilograma buraków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu (ew. soku z cytryny),
  • 3 kawałki suszonych grzybów, majeranek,
  • 5 większych ziaren czarnego pieprzu, sól i pieprz
Przygotowanie:
  • Trzeba przygotować wywar z warzyw czyli bulion. W międzyczasie, obieramy buraki ze skórki (warto użyć rękawic - bo buraki bardzo brudzą). Kroimy je w cienkie plastry. Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
  • Gdy bulion będzie się gotował, wrzucamy buraki, dodajemy łyżkę octu. Dodajemy suszone grzyby i rozdrobniony czosnek. Wsypujemy ziarenka pieprzu. Następnie gotujemy pod niepełnym przykryciem, na małym ogniu, przez ok. godzinę, aż buraki zmiękną.
  • Gdy buraki będą miękkie, przecedzamy zupę przez sito do oddzielnego naczynia. doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Jeśli barszcz jest za kwaśny, dodaj trochę cukru. Jeśli za słodki - odrobinę octu.
Świąteczne ciasto bez pieczenia
Składniki
  • 400 g słomki ptysiowej 500 g mascarpone 1 l śmietany kremówki
  • cukier puder do smaku
  • 1 dżem z czarnej porzeczki ( 300 ml )
Formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy 4 tekturki o długości boku tortownicy i obkładamy każdy kartonik papierem do pieczenia. Kartoniki układamy wewnątrz formy tworząc podwyższenie boków. Dla względów estetycznych słomkę ptysiową układamy w jednym kierunki. Śmietanę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem (do smaku). Na dnie formy układamy warstwę słomki, na słomce rozkładamy porcję śmietany i za pomocą rękawa cukierniczego w fantazyjny sposób rozkładamy połowę dżemu. Następnie rozkładamy słomkę (kolejną warstwę), śmietanę i znów słomkę, śmietanę i resztę dżemu. Na koniec resztę słomki rozdrabniamy i posypujemy nią wierzch ciasta (możemy lekko docisnąć). Ciasto wstawiamy do lodówki lub na balkon na kilka godzin.

Smacznego!

Zobacz także

2022-12-20, godz. 09:30 O tajemnicach i ciekawostkach dotyczących rodziny Bronte rozmawiamy z Erykiem Ostrowskim Eryk Ostrowski jest zafascynowany, utalentowaną literacko, rodziną Bronte. Niedawno ukazała się trzecia książka, tym razem poświęcona Emily, której przypisuje… » więcej 2022-12-16, godz. 15:10 Anna Dudzińska o fascynujących przeżyciach Polaków osiadłych w Dubaju Anna Dudzińska przez kilka lat była korespondentką Polskiego Radia w Dubaju. Plonem jej pobytu jest książka "Dubaj. Miasto innych ludzi", w której znalazły… » więcej 2022-12-15, godz. 09:30 O fenomenie Jana Nowickiego rozmawiamy z prof. Kamilem Minknerem Jan Nowicki jest głównie kojarzony z Wielkim Szu, a przecież zagrał wiele wybitnych ról np. w "Sanatorium pod Klepsydrą" w reżyserii Wojciecha Hasa czy… » więcej 2022-12-13, godz. 13:14 O Janie Cybisie i wystawie otwartej z okazji 50. rocznicy śmierci artysty 13 grudnia mija 50. rocznica śmierci Jana Cybisa, z tej okazji w Galerii Muzeum Śląska Opolskiego została otwarta wystawa jego pejzaży. Rozmawialiśmy o niej… » więcej 2022-12-12, godz. 12:26 O wpływie muzyki na nasze decyzje konsumpcyjne i o "eksponacie miesiąca" w MPP w Opolu W tym świątecznym okresie atakowani jesteśmy niemal na każdym kroku równie świąteczną muzyką. Dźwięk dzwoneczków towarzyszy nam na każdym kroku. Okazuje… » więcej 2022-12-09, godz. 14:14 Maciej Siembieda o swojej najnowszej powieści "Kołysanka" Akcja najnowszej książki Macieja Siembiedy pt. "Kołysanka" ponownie rozgrywa się w województwie opolskim. Nawiązuje przy tym do historii tzw. "śląskiego… » więcej 2022-12-07, godz. 21:00 Przewodnik po najlepszych trasach rowerowych Opolszczyzny gotowy - rozmawiamy z jego autorem Co powinien zawierać dobry przewodnik rowerowy? O tym rozmawialiśmy z autorem jednego z nich Przemysławem Supernakiem, którego książka poświęcona trasą… » więcej 2022-12-06, godz. 21:00 Potrzebujecie rady w kwestii książkowych prezentów, warto posłuchać! W sezonie kupowania prezentów z antykwariuszem red. Witoldem Sułkiem siedzącym dosłownie i w przenośni "po uszy" w książkach przeróżnych, zastanawialiśmy… » więcej 2022-12-05, godz. 21:00 Posłuchajcie o człowiek, który wymyślił... wiek XX! Z Przemysławem Słowińskim o Nikoli Tesli Nikola Tesla był geniuszem, ale - w przeciwieństwie do Newtona czy Einsteina - wiemy o nim niewiele. A przecież to dzięki niemu mamy radio, sieć bezprzewodową… » więcej
3738394041
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »