Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi » O 'zdrowej żywności', która okazała się szkodliwa…
2022-12-18, 13:45 Autor: Beata Granatowska, oprac. AL

O "zdrowej żywności", która okazała się szkodliwa oraz o przepisach na oszczędną Wigilię

Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Ostatnio z kilku znanych sieci handlowych wycofano całe partie produktów tzw. zdrowej żywności. Okazało się, że zawierają szkodliwe substancje albo nie informują o alergenach. Jak mogło do tego dojść, skoro producenci zapewniają o swoich certyfikatach, a ceny ich towarów są zwykle dużo droższe? Z Tomaszem Fronckiewiczem zaproponujemy też Państwu tańszą wersję kolacji wigilijnej i kilka rozwiązań, jak nie zadłużyć się na Święta.
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawia Beata Granatowska (16.12.2022)
Bieda sernik - cztery składniki
Składniki:
  • 1000 g sera z wiaderka (Piątnica)
  • 8 jajek
  • puszka mleka zagęszczonego słodzonego 530 g
  • budyń śmietankowy 64 g + łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Ser, mleko, żółtka, budyń + proszek do pieczenia mieszamy przy pomocy miksera na wolnych obrotach. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy szpatułkami. Foremkę (23×33) wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjmujemy sernik z foremki (ciepły) unosząc delikatnie za końce wystającego papieru. Kroimy. Sernik można oprószyć cukrem pudrem, albo polać sosem malinowym lub innym w zależności od inwencji.

Przepis na tani barszcz wigilijny
Składniki:
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • pół kilograma buraków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu (ew. soku z cytryny),
  • 3 kawałki suszonych grzybów, majeranek,
  • 5 większych ziaren czarnego pieprzu, sól i pieprz
Przygotowanie:
  • Trzeba przygotować wywar z warzyw czyli bulion. W międzyczasie, obieramy buraki ze skórki (warto użyć rękawic - bo buraki bardzo brudzą). Kroimy je w cienkie plastry. Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
  • Gdy bulion będzie się gotował, wrzucamy buraki, dodajemy łyżkę octu. Dodajemy suszone grzyby i rozdrobniony czosnek. Wsypujemy ziarenka pieprzu. Następnie gotujemy pod niepełnym przykryciem, na małym ogniu, przez ok. godzinę, aż buraki zmiękną.
  • Gdy buraki będą miękkie, przecedzamy zupę przez sito do oddzielnego naczynia. doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Jeśli barszcz jest za kwaśny, dodaj trochę cukru. Jeśli za słodki - odrobinę octu.
Świąteczne ciasto bez pieczenia
Składniki
  • 400 g słomki ptysiowej 500 g mascarpone 1 l śmietany kremówki
  • cukier puder do smaku
  • 1 dżem z czarnej porzeczki ( 300 ml )
Formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy 4 tekturki o długości boku tortownicy i obkładamy każdy kartonik papierem do pieczenia. Kartoniki układamy wewnątrz formy tworząc podwyższenie boków. Dla względów estetycznych słomkę ptysiową układamy w jednym kierunki. Śmietanę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem (do smaku). Na dnie formy układamy warstwę słomki, na słomce rozkładamy porcję śmietany i za pomocą rękawa cukierniczego w fantazyjny sposób rozkładamy połowę dżemu. Następnie rozkładamy słomkę (kolejną warstwę), śmietanę i znów słomkę, śmietanę i resztę dżemu. Na koniec resztę słomki rozdrabniamy i posypujemy nią wierzch ciasta (możemy lekko docisnąć). Ciasto wstawiamy do lodówki lub na balkon na kilka godzin.

Smacznego!

Zobacz także

2023-01-25, godz. 10:11 Powstanie Styczniowe okiem historyka prof. Antoniego Maziarza Okolicznościowe akademie i inne wydarzenia rocznicowe mamy już za sobą, więc możemy spokojniej porozmawiać o Powstaniu Styczniowym. Z historykiem Antonim… » więcej 2023-01-24, godz. 14:58 Po co nam elity? Czy te prawdziwe przeszły do historii? O tym rozmawiamy z prof. Adamem Drosikiem z UO Po co nam elity? Po latach deprecjonowania tego pojęcia przez polityków i wprowadzenia do codziennego języka pogardliwego słowa "wykształciuch", wydaje się… » więcej 2023-01-23, godz. 14:24 Czy mieszkanie w mieście wyklucza obcowanie z przyrodą? Posłuchaj rozmowy z Tomaszem Fronckiewiczem W przypadku polskich miast często odnosi się wrażenie, że zieleń wręcz przeszkadza władzom, bo nie mogą prowadzić inwestycji, deweloperom napotykają… » więcej 2023-01-19, godz. 21:00 W jaki sposób joga pozwala pozbyć się pędu do konsumpcji, pytamy Kazimierę Prusko Joga, oprócz powszechnie znanych zalet, ma także tę, która bardzo odpowiada na wyzwania współczesnego świata. Pozwala zdystansować się i wyzbyć pokusy… » więcej 2023-01-19, godz. 15:30 O sprawie Aleksandra Litwinienki i książce "Przestępcy z Łubianki" rozmawiamy z Tomaszem Specyałem Sprawa Aleksandra Litwinienki, otrutego przez rosyjskie służby wciąż stanowi atrakcyjny temat. Wczoraj odbyła się na jednej z platform filmowych premiera… » więcej 2023-01-18, godz. 12:44 Brak wierzb, a w Bałtyku śledzi - czy to przerysowana wizja? Zapytaliśmy o to prof. Arkadiusza Nowaka z PAN Wśród unijnych priorytetów, często wymienia się dbałość o bioróżnorodność. Niestety dla wielu uszu brzmi to jak slogan i mało kogo to obchodzi. A… » więcej 2023-01-17, godz. 12:43 O nauczaniu przyszłości i Crazy nauce rozmawiamy z Piotrem Stanisławskim "Nie mamy już czasu na reformowanie edukacji. Pora wymyślić ją na nowo" - mówił niedawno w Polsce Stephan Turnipseed, wiceprezes organizacji edukacyjnej… » więcej 2023-01-16, godz. 11:25 Artur Andrus: "Bardzo mi się podoba Opolszczyzna" Artur Andrus to znany satyryk i artysta estradowy. Kiedyś kojarzył się głownie z "powtórką z rozrywki" w radiowej Trójce, później występował z innymi… » więcej 2023-01-13, godz. 14:28 Czy ekumenizm stał się pustym sloganem? O to zapytaliśmy księdza Wojciecha Prackiego Czy ekumenizm stał się pustym sloganem? Za życia Jana Pawła II szafowano tym pojęciem przy każdej okazji, dziś wydaje się popularna tendencja odwrotna… » więcej 2023-01-12, godz. 16:48 Czy na ekologiczne życie stać tylko bogaczy? Posłuchaj rozmowy z prof. Krystyną Słodczyk Wg Narodowego Testu Ekologicznego tak uważa wielu Polaków. Skąd bierze się takie przekonanie i na ile jest uzasadnione? O tym m.in. rozmawialiśmy z prof… » więcej
3536373839
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »