Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi » O 'zdrowej żywności', która okazała się szkodliwa…
2022-12-18, 13:45 Autor: Beata Granatowska, oprac. AL

O "zdrowej żywności", która okazała się szkodliwa oraz o przepisach na oszczędną Wigilię

Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Ostatnio z kilku znanych sieci handlowych wycofano całe partie produktów tzw. zdrowej żywności. Okazało się, że zawierają szkodliwe substancje albo nie informują o alergenach. Jak mogło do tego dojść, skoro producenci zapewniają o swoich certyfikatach, a ceny ich towarów są zwykle dużo droższe? Z Tomaszem Fronckiewiczem zaproponujemy też Państwu tańszą wersję kolacji wigilijnej i kilka rozwiązań, jak nie zadłużyć się na Święta.
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawia Beata Granatowska (16.12.2022)
Bieda sernik - cztery składniki
Składniki:
  • 1000 g sera z wiaderka (Piątnica)
  • 8 jajek
  • puszka mleka zagęszczonego słodzonego 530 g
  • budyń śmietankowy 64 g + łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Ser, mleko, żółtka, budyń + proszek do pieczenia mieszamy przy pomocy miksera na wolnych obrotach. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy szpatułkami. Foremkę (23×33) wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjmujemy sernik z foremki (ciepły) unosząc delikatnie za końce wystającego papieru. Kroimy. Sernik można oprószyć cukrem pudrem, albo polać sosem malinowym lub innym w zależności od inwencji.

Przepis na tani barszcz wigilijny
Składniki:
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • pół kilograma buraków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu (ew. soku z cytryny),
  • 3 kawałki suszonych grzybów, majeranek,
  • 5 większych ziaren czarnego pieprzu, sól i pieprz
Przygotowanie:
  • Trzeba przygotować wywar z warzyw czyli bulion. W międzyczasie, obieramy buraki ze skórki (warto użyć rękawic - bo buraki bardzo brudzą). Kroimy je w cienkie plastry. Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
  • Gdy bulion będzie się gotował, wrzucamy buraki, dodajemy łyżkę octu. Dodajemy suszone grzyby i rozdrobniony czosnek. Wsypujemy ziarenka pieprzu. Następnie gotujemy pod niepełnym przykryciem, na małym ogniu, przez ok. godzinę, aż buraki zmiękną.
  • Gdy buraki będą miękkie, przecedzamy zupę przez sito do oddzielnego naczynia. doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Jeśli barszcz jest za kwaśny, dodaj trochę cukru. Jeśli za słodki - odrobinę octu.
Świąteczne ciasto bez pieczenia
Składniki
  • 400 g słomki ptysiowej 500 g mascarpone 1 l śmietany kremówki
  • cukier puder do smaku
  • 1 dżem z czarnej porzeczki ( 300 ml )
Formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy 4 tekturki o długości boku tortownicy i obkładamy każdy kartonik papierem do pieczenia. Kartoniki układamy wewnątrz formy tworząc podwyższenie boków. Dla względów estetycznych słomkę ptysiową układamy w jednym kierunki. Śmietanę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem (do smaku). Na dnie formy układamy warstwę słomki, na słomce rozkładamy porcję śmietany i za pomocą rękawa cukierniczego w fantazyjny sposób rozkładamy połowę dżemu. Następnie rozkładamy słomkę (kolejną warstwę), śmietanę i znów słomkę, śmietanę i resztę dżemu. Na koniec resztę słomki rozdrabniamy i posypujemy nią wierzch ciasta (możemy lekko docisnąć). Ciasto wstawiamy do lodówki lub na balkon na kilka godzin.

Smacznego!

Zobacz także

2023-12-13, godz. 09:47 "Wszystko nam wolno, ale nie wszystko jest dobre", czyli o różnicach religijnych oraz szanowaniu wartości innych Do skandalicznego incydentu doszło w polskim sejmie. Poseł Grzegorz Braun zgasił świece chanukowe gaśnicą. Po skandalu przeprosiny wobec żydowskiej społeczności… » więcej 2023-12-12, godz. 10:46 O odnajdywaniu korzeni i utrwalaniu historii rodziny rozmawiamy z Barbarą Chlebdą Wojciech Chlebda, opolski językoznawca miał na swoim koncie wiele prac naukowych, kiedy postanowił napisać książkę "osobistą". Wspomnienia "Dom i wokół… » więcej 2023-12-08, godz. 21:14 Co nowego w grach planszowych? O tym nasi goście z Opolskiego Klubu Fantastyki Fenix A może byśmy tak... nie, nie będziemy wpadać do Tomaszowa, ale możemy, za sprawą naszych gości, zajrzeć do Opolskiego Klubu Fantastyki Fenix! Tam w sobotę… » więcej 2023-12-08, godz. 08:55 Czy Polacy potrafią korzystać z życia towarzyskiego? W PRL-u było buro i ponuro, ale życie towarzyskie kwitło. Dziś przeciętny Polak na wyjście do restauracji pozwala sobie coraz rzadziej, coraz mniej też… » więcej 2023-12-07, godz. 15:14 Starodruki ze zbiorów WBP w Opolu odrodzone! Wystawę można oglądać do 15 grudnia Trzy starodruki prezentowane są w pełnej, po renowacji, krasie na wystawie "Jak Feniks z popiołów". Tylko do 15 grudnia można podziwiać cenne zabytki piśmiennicze… » więcej 2023-12-06, godz. 10:50 Czy faktycznie branża recyklingowa jest na skraju bankructwa? System recyklingu w Polsce ponosi fiasko! Firmy bankrutują albo wygaszają produkcję – alarmuje Stowarzyszenie „Polski Recykling”. Po co więc segregujemy… » więcej 2023-12-05, godz. 09:29 Prof. Anną Pobóg-Lenartowicz o tym, co dalej z odkryciami w katedrze Będzie niewidoczne, ale nie zniszczeje pod wpływem ogrzewania podłogowego. Tyle wiemy na temat zasypanego, niezwykle cennego odkrycia w opolskiej katedrze… » więcej 2023-12-04, godz. 15:40 O „Atlasie dobrych praktyk” rozmawiamy z Alicją Zaczek-Żmijewską z Fundacji Batorego Psi wybieg w Katowicach, ogród społeczny w Olecku, uratowane stare wierzby w Poznaniu – to tylko niektóre z pomysłów zrealizowanych wspólnie przez mieszkańców… » więcej 2023-12-01, godz. 14:17 O filmie "Napoleon" rozmawiamy z Dariuszem Romanowskim Ridley Scott znowu namieszał w świecie filmowym! Jego " Napoleon", od niedawna obecny w polskich kinach, zbiera skrajne opinie: jedni się zachwycają, inni… » więcej 2023-12-01, godz. 11:00 "Rock po polsku. Przeboje, podboje i skandale" - posłuchaj rozmowy z autorem książki Kto i dlaczego zamienił w "Autobiografii" zdanie "Wujek Józek zmarł" na "Wiatr odnowy wiał" i co odpowiedział premier Jerzy Buzek liderowi Big CYC po latach… » więcej
1415161718
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »