Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi » Jedzmy truskawki, bo tak szybko się kończą!
2023-06-23, 11:40 Autor: Beata Granatowska

Jedzmy truskawki, bo tak szybko się kończą!

Truskawki [fot. pixabay]
Truskawki [fot. pixabay]
Jedzcie truskawki, bo tak szybko się kończą - można by strawestować słowa poety. Te smaczne i zdrowe owoce mają bowiem to do siebie, że pojawiają się w dużej ilości, ale na krótko. O zaletach, różnorodności ale i pewnych wadach truskawek rozmawialiśmy z Tomaszem Fronckiewiczem.
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawia Beata Granatowska (22.06.2023)
2023-06-26, 09:09

PRZEPIS

Sałatka z kurczakiem i truskawkami
Składniki do sałatki:
  • mix sałat opakowanie
  • suszone przyprawy mix – (natka pietruszki, mielona gorczyca, papryka słodka, pieprz biały, kolendra, czosnek, sól)
  • pierś z kurczaka 1 sztuka
  • truskawki 12 sztuk
  • ser pleśniowy typu blue - 100 gramów
  • ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
  • miód - 0.5 łyżeczki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • woda- 3 łyżki
  1. Sól, pieprz, słodką paprykę i oregano tzw. mix wymieniony w składnikach należy połączyć w miseczce z trzema łyżkami wody, oliwą oraz miodem i octem balsamicznym. Dokładnie wymieszać.
  2. Liście sałat umyć i osuszyć, a następnie wyłożyć na półmisek. Pierś kurczaka zamarynować w swoich ulubionych przyprawach i usmaż na grillu lub grillowej patelni.
  3. Umyte i oczyszczone truskawki pokroić na połówki. Wystudzoną pierś pokroić w cienkie plastry.
  4. Mięso oraz truskawki rozłożyć dekoracyjnie na sałacie. Całość polać przygotowanym sosem.
  5. Wierzch sałatki posypać pokruszonym serem. Można też dodatkowo na wierzchu podać grzanki z tostowego pieczywa.

Zobacz także

2023-03-17, godz. 12:14 Roman Jabłoński o miejskiej muraliozie Próbowano wynaleźć lekarstwo na szarość. Pomyślano, że jak się ją zamaluje, to będzie lepiej tak rozwinęła się pasteloza. Autorem tych słów jest… » więcej 2023-03-16, godz. 13:19 Dariusz Romanowski o gali oskarowej i hollywoodzkim Dolby Theatre O gali oskarowej i samych nagrodach można mieć różne opinie, ale wciąż jest to najważniejsze wydarzenie w świecie filmowym. A w tym roku ceremonia wniosła… » więcej 2023-03-15, godz. 12:13 Prof Grzegorz Oszkinis o sztucznej inteligencji w chirurgii naczyniowej Sztuczna inteligencja odgrywa coraz większą rolę w opiece zdrowotnej także polskiej — począwszy od operacji i diagnostyki aż po organizację pracy szpitali… » więcej 2023-03-14, godz. 11:42 Marek Teler o "Pięknych skandalistkach" Konkursy piękności to ciekawe zjawisko, z jednej strony cieszą się ogromną popularnością, z drugiej ich uczestniczki traktuje się nieco lekceważąco… » więcej 2023-03-13, godz. 11:40 Z prof. Anną Pobóg-Lenartowicz o tym, jak kobiety walczyły o swoje miejsce w dawnych wiekach Dobiega końca Tydzień Kobiet, czyli bogaty program spotkań, pokazów i warsztatów przygotowanych przez działającą od niedawna Radę Kobiet. Przy okazji… » więcej 2023-03-10, godz. 12:41 Tomasz Specyał o katastrofach II Rzeczpospolitej Jak działały służby ratownicze i z jakimi problemami musiały się borykać w przedwojennej Polsce? O tym możemy się dowiedzieć przy okazji lektury książki… » więcej 2023-03-09, godz. 09:35 Beata Dżon-Ozimek i Marta Miś o sytuacji kobiet w czasie wojny W tym roku w Opolu Dzień Kobiet wydłuży się do kilku dni, na które aktywistki zaplanowały ciekawe spotkania. Gośćmi programu były Beata Dżon-Ozimek oraz… » więcej 2023-03-08, godz. 10:46 Sławomir Koper o mistrzach polskiego kabaretu Co śmieszyło Polaków na początku XX wieku a co w PRL-u i czy dziś kabaret ma jeszcze rację bytu? Zapytaliśmy o to Sławomira Kopera, który wydał ostatnio… » więcej 2023-03-07, godz. 10:38 Przemysław Kowalczewski o alternatywnej żywności czyli "robaczywej diecie" Jedni zachęcają do rezygnacji z mięsa np. na rzecz białka z roślin i owadów, inni z oburzeniem odrzucają tę, ich zdaniem, "robaczywą dietę". Niemniej… » więcej 2023-03-06, godz. 09:58 Roman Czejarek o tym, jak niegdyś było w radiu Pół wieku temu pojawiła się pierwsza audycja na żywo w polskim radiu - "Sygnały Dnia" Wkrótce zyskała ogromną popularność także dzięki wyjątkowym… » więcej
3031323334
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »