Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną…
2021-07-31, 18:18 Autor: Katarzyna Zawadzka

Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną Gruszką [PRZEPIS]

Dietetyk kliniczny Joanna Gruszka i Katarzyna Zawadzka. "Biała sobota" w Opolskim Centrum Onkologii [fot. Marcin Boczek]
Dietetyk kliniczny Joanna Gruszka i Katarzyna Zawadzka. "Biała sobota" w Opolskim Centrum Onkologii [fot. Marcin Boczek]
Niemiecki biochemik Otto Warburg, laureat Nagrody Nobla, już sto lat temu zwracał uwagę na rolę cukru w odżywianiu komórek nowotworowych. Czy inspirując się dietą ketogeniczną w naszej kuchni możemy działać profilaktycznie? O to zapytaliśmy dietetyka klinicznego Joannę Gruszkę. W tej rozmowie pojawiło się także wiele innych cennych wskazówek dotyczących profilaktyki antynowotworowej.
Joanna Gruszka w rozmowie z Katarzyną Zawadzką (audycja z 31. lipca)
W 2021 roku program "Ze zdrowiem Ci do twarzy" trwa 3 godziny. Zapraszamy do słuchania w każdą sobotę od godz. 12:05 do 15. Można nas słuchać na FM i w internecie.

PRZEPIS NA NISKOWĘGLOWODANOWY DESER:
Keto Czekoladowe Ciasteczka

Składniki:
1 szklanka / 100g mąki migdałowej NIE bardzo drobnej** (dobrze sprawdzają się tu mielone migdały)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki / 21g kakao w proszku
4 łyżki / 48g granulowanego erytrytolu
4 łyżki / 60g zmiękczonego masła
1 jajko średnie
1/4 szklanki / 30g kawałków czekolady bez cukru lub posiekanej gorzkiej czekolady, minimum 85% masy kakaowej

Instrukcja:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza / 350 Fahrenheita (piekarnik konwencjonalny).
W misce wymieszaj suche składniki - mąkę migdałową, proszek do pieczenia, kakao i granulowany erytrytol.
Dodaj jajko i zmiękczone masło. Mieszaj widelcem do uzyskania gładkiego ciasta.
Dodaj kawałki czekolady i wymieszaj, a kilka z nich zachowaj, aby umieścić je na wierzchu ciasteczek. Uformuj 9 ciasteczek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trochę się rozprzestrzenią, ale nie za bardzo - więc ukształtuj je w taką formę, na jaką masz ochotę.
Piecz ok. 12 minut. Pozwól im CAŁKOWICIE ostygnąć przed zjedzeniem.

Uwagi:
1,9 g węglowodanów netto na ciastko (średnia waga: 35 gramów).
Ciasteczka są bardzo kruche, gdy są gorące. Później ich konsystencja staje się jędrna.
Aby uzyskać bardziej kruchy wariant, skróć czas pieczenia do 10 minut. Jeśli chcesz uzyskać chrupiące ciastko, spłaszcz je i piecz do 14 minut.
Dodaj szczyptę soli, aby uzyskać dodatkowy efekt WOW.
**Jeśli używasz bardzo drobnej mąki migdałowej, zmniejsz ilość do ¾ szklanki / 75g.

Odżywianie:
Porcja: 35g | Kalorie: 141kcal | Węglowodany ogółem: 3,9 g | Białko: 3,7g | Tłuszcz: 13,6g | Tłuszcz nasycony: 4,9g | Włókno: 2g | Cukier: 0,8g
(zródło: https://sugarfreelondoner.com/keto-chocolate-cookies/#recipe)

Zobacz także

2019-07-02, godz. 10:23 Joga a ubijanie masła. Rozmowa z Ewą Moroch O praktyce jogi i wplataniu do niej słowiańskich inspiracji w programie "Ze zdrowiem Ci do twarzy" opowiadała Ewa Moroch. To wszystko w audycji nadawanej prosto… » więcej 2019-06-23, godz. 21:58 Skarby nyskich okolic. Z Jarosławem Srębaczem o lokalnej turystyce W wakacje Radio Opole podróżuje po całym regionie! Nasze plenerowe studio nad Jeziorem Nyskim odwiedził Jarosław Srębacz - wiceprezes nyskiego PTTK-u i pracownik… » więcej 2019-06-08, godz. 19:11 "Ja i tak będę szczęśliwa!" - rozmowa z Beatą Pawlikowską Jak rozwijać w sobie siłę wojownika, a jednocześnie zaufanie, że życie prowadzi nas dokładnie tam, gdzie powinnyśmy być? O tym podróżniczka, autorka… » więcej 2019-06-04, godz. 10:43 Czego warto uczyć się od dzieci? Rozmowa z Karoliną Gerke-Szyndzielorz Spontaniczność, otwartość, entuzjazm, swobodny przepływ emocji - to zasoby, do których dzieciom jest zazwyczaj bliżej niż dorosłym. Czego możemy się… » więcej 2019-05-30, godz. 11:20 Na falach Zatoki Gdańskiej. Regaty o Żeglarski Puchar Trójmiasta Sobotni program "Ze zdrowiem Ci do twarzy" nadawaliśmy z przystani jachtowej Marina Gdańsk. Załoga jachtu Opole pod wodzą kapitana Andrzeja Kopytko rywalizowała… » więcej 2019-05-18, godz. 14:35 Wszystkie emocje są ważne. Rozmowa z Beatą Kaczor Radość, gniew, smutek, strach i odraza - to pięć podstawowych emocji. Dlaczego są tak ważne i niezbędne w naszym życiu? O tym w programie "Ze zdrowiem… » więcej 2019-05-13, godz. 11:35 Osiem ścieżek jogicznej pracy nad sobą. Rozmowa z Dorotą Różycką Jak traktować siebie i innych? Jak pracować z ciałem i oddechem? Dokąd może zaprowadzić praktyka jogi? O tym w audycji "Ze zdrowiem Ci do twarzy" opowiedziała… » więcej 2019-05-11, godz. 15:01 Bożena Kurek-Di Maggio o znaczeniu uważności w twórczym rozwijaniu siebie i innych Bożena Kurek-Di Maggio to artystka, której malarstwo emanuje afirmacją życia i radością. Jako edukatorka w pracy z dziećmi, młodzieżą i dorosłymi podkreśla… » więcej 2019-05-04, godz. 18:56 Czym bariści potrafią zaskoczyć? Mistrzostwa Polski "Coffee in Good Spirits" Jak przygotować pyszny kawowy napój? Gdzie szukać inspiracji i jak o nich opowiadać? Na te pytania odpowiedzieli uczestnicy Mistrzostw Polski "Coffee in Good… » więcej 2019-04-30, godz. 19:48 Jak wygląda praktyka jogi u źródeł? Rozmowa z Krystianem Mesjaszem Krystian Mesjasz już po raz piąty odwiedził Mysore w Indiach. Spędził tam dwa miesiące praktykując jogę i asystując swojemu mistrzowi. Jest nim Sharath… » więcej
2627282930
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »