Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną…
2021-07-31, 18:18 Autor: Katarzyna Zawadzka

Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną Gruszką [PRZEPIS]

Dietetyk kliniczny Joanna Gruszka i Katarzyna Zawadzka. "Biała sobota" w Opolskim Centrum Onkologii [fot. Marcin Boczek]
Dietetyk kliniczny Joanna Gruszka i Katarzyna Zawadzka. "Biała sobota" w Opolskim Centrum Onkologii [fot. Marcin Boczek]
Niemiecki biochemik Otto Warburg, laureat Nagrody Nobla, już sto lat temu zwracał uwagę na rolę cukru w odżywianiu komórek nowotworowych. Czy inspirując się dietą ketogeniczną w naszej kuchni możemy działać profilaktycznie? O to zapytaliśmy dietetyka klinicznego Joannę Gruszkę. W tej rozmowie pojawiło się także wiele innych cennych wskazówek dotyczących profilaktyki antynowotworowej.
Joanna Gruszka w rozmowie z Katarzyną Zawadzką (audycja z 31. lipca)
W 2021 roku program "Ze zdrowiem Ci do twarzy" trwa 3 godziny. Zapraszamy do słuchania w każdą sobotę od godz. 12:05 do 15. Można nas słuchać na FM i w internecie.

PRZEPIS NA NISKOWĘGLOWODANOWY DESER:
Keto Czekoladowe Ciasteczka

Składniki:
1 szklanka / 100g mąki migdałowej NIE bardzo drobnej** (dobrze sprawdzają się tu mielone migdały)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki / 21g kakao w proszku
4 łyżki / 48g granulowanego erytrytolu
4 łyżki / 60g zmiękczonego masła
1 jajko średnie
1/4 szklanki / 30g kawałków czekolady bez cukru lub posiekanej gorzkiej czekolady, minimum 85% masy kakaowej

Instrukcja:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza / 350 Fahrenheita (piekarnik konwencjonalny).
W misce wymieszaj suche składniki - mąkę migdałową, proszek do pieczenia, kakao i granulowany erytrytol.
Dodaj jajko i zmiękczone masło. Mieszaj widelcem do uzyskania gładkiego ciasta.
Dodaj kawałki czekolady i wymieszaj, a kilka z nich zachowaj, aby umieścić je na wierzchu ciasteczek. Uformuj 9 ciasteczek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trochę się rozprzestrzenią, ale nie za bardzo - więc ukształtuj je w taką formę, na jaką masz ochotę.
Piecz ok. 12 minut. Pozwól im CAŁKOWICIE ostygnąć przed zjedzeniem.

Uwagi:
1,9 g węglowodanów netto na ciastko (średnia waga: 35 gramów).
Ciasteczka są bardzo kruche, gdy są gorące. Później ich konsystencja staje się jędrna.
Aby uzyskać bardziej kruchy wariant, skróć czas pieczenia do 10 minut. Jeśli chcesz uzyskać chrupiące ciastko, spłaszcz je i piecz do 14 minut.
Dodaj szczyptę soli, aby uzyskać dodatkowy efekt WOW.
**Jeśli używasz bardzo drobnej mąki migdałowej, zmniejsz ilość do ¾ szklanki / 75g.

Odżywianie:
Porcja: 35g | Kalorie: 141kcal | Węglowodany ogółem: 3,9 g | Białko: 3,7g | Tłuszcz: 13,6g | Tłuszcz nasycony: 4,9g | Włókno: 2g | Cukier: 0,8g
(zródło: https://sugarfreelondoner.com/keto-chocolate-cookies/#recipe)

Zobacz także

2019-12-07, godz. 14:07 Opiekunowie też potrzebują wsparcia. Rozmowa z Ewą Dudą Troszczą się o swoich bliskich, ale też sami potrzebują wsparcia. Rozmawialiśmy o opiekunach osób starszych, chorych lub borykających się z niepełnosprawnościami… » więcej 2019-12-04, godz. 10:49 "Dobrze, że jesteś" zamiast pytania o grzeczność? Rozmowa z Karoliną Pisz Zbliżają się Mikołajki, a wraz z nim sezon na pytanie: "Czy byłaś grzeczna/grzeczny w tym roku?". My na pytanie o "grzeczność" spojrzymy z nieco innej… » więcej 2019-12-02, godz. 10:18 Czy słodycze to na pewno dobry pomysł na prezent? Rozmowa z Aliną Kowalczyk-Czerwińską Słodycze to dla wielu osób najłatwiejsza forma sprawienia komuś prezentu. My tej modzie na słodkie podarunki przyjrzymy się razem z dietetykiem klinicznym… » więcej 2019-11-27, godz. 11:44 Dieta ketogeniczna przeciw rakowi? Rozmowa z Joanną Gruszką Minęło już prawie 100 lat odkąd niemiecki biochemik Otto Warburg, laureat Nagrody Nobla, stwierdził, że komórki nowotworowe żywią się cukrem. Co możemy… » więcej 2019-11-26, godz. 11:34 Jak wrzucić na luz? Rozmowa z Karoliną Gerke-Szyndzielorz Jak wrzucić na luz? Jak odróżnić sprawy ważne od nieistotnych? Jak zadbać o pogodę ducha? O tym rozmawialiśmy z psychologiem, terapeutką dziecięcą… » więcej 2019-11-22, godz. 14:46 Kiedy sukces się opłaca? Rozmowa z prof. UO Grzegorzem Francuzem Czy żyjemy w opresyjnej kulturze sukcesu? Co naprawdę oznacza ten termin i jakie są jego konotacje ze szczęściem? O to zapytamy prof. UO Grzegorz Francuz… » więcej 2019-11-18, godz. 11:19 "Jesteśmy społeczeństwem, które niszczy swoją młodzież". Rozmowa z dr Elżbietą Zubrzycką Szacuje się, że w Polsce co trzeci nastolatek doświadcza objawów depresji. W programie nie skupiliśmy się jednak na chorobie, lecz na tym, jak traktuje się… » więcej 2019-11-14, godz. 18:56 Indyjska miłość, czyli z Anną Singh przez Pendżab Anna Singh - psycholog z wykształcenia i indolog z zamiłowania - opowiedziała o swojej podróży do Pendżabu w Indiach. Mówiła między innymi o wyznawanym… » więcej 2019-11-12, godz. 11:08 "Asertywność się opłaca". Rozmowa z dr Ewą Kosowską-Korniak Zdrowe wyrażanie swoich emocji, świadomość własnych granic i umiejętność zadbania o nie - tym jest asertywność. Jak rozwijać w sobie tę umiejętność… » więcej 2019-11-04, godz. 10:33 Buddyjskie spojrzenie na przemijanie. Rozmowa z Wojciechem Tracewskim Na przemijalność życia oraz na to, co po nim następuje, spojrzeliśmy z buddyjskiej perspektywy. Gościem pierwszej godziny programu był tłumacz książek… » więcej
2324252627
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »