Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną…
2021-07-31, 18:18 Autor: Katarzyna Zawadzka

Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną Gruszką [PRZEPIS]

Dietetyk kliniczny Joanna Gruszka i Katarzyna Zawadzka. "Biała sobota" w Opolskim Centrum Onkologii [fot. Marcin Boczek]
Dietetyk kliniczny Joanna Gruszka i Katarzyna Zawadzka. "Biała sobota" w Opolskim Centrum Onkologii [fot. Marcin Boczek]
Niemiecki biochemik Otto Warburg, laureat Nagrody Nobla, już sto lat temu zwracał uwagę na rolę cukru w odżywianiu komórek nowotworowych. Czy inspirując się dietą ketogeniczną w naszej kuchni możemy działać profilaktycznie? O to zapytaliśmy dietetyka klinicznego Joannę Gruszkę. W tej rozmowie pojawiło się także wiele innych cennych wskazówek dotyczących profilaktyki antynowotworowej.
Joanna Gruszka w rozmowie z Katarzyną Zawadzką (audycja z 31. lipca)
W 2021 roku program "Ze zdrowiem Ci do twarzy" trwa 3 godziny. Zapraszamy do słuchania w każdą sobotę od godz. 12:05 do 15. Można nas słuchać na FM i w internecie.

PRZEPIS NA NISKOWĘGLOWODANOWY DESER:
Keto Czekoladowe Ciasteczka

Składniki:
1 szklanka / 100g mąki migdałowej NIE bardzo drobnej** (dobrze sprawdzają się tu mielone migdały)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki / 21g kakao w proszku
4 łyżki / 48g granulowanego erytrytolu
4 łyżki / 60g zmiękczonego masła
1 jajko średnie
1/4 szklanki / 30g kawałków czekolady bez cukru lub posiekanej gorzkiej czekolady, minimum 85% masy kakaowej

Instrukcja:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza / 350 Fahrenheita (piekarnik konwencjonalny).
W misce wymieszaj suche składniki - mąkę migdałową, proszek do pieczenia, kakao i granulowany erytrytol.
Dodaj jajko i zmiękczone masło. Mieszaj widelcem do uzyskania gładkiego ciasta.
Dodaj kawałki czekolady i wymieszaj, a kilka z nich zachowaj, aby umieścić je na wierzchu ciasteczek. Uformuj 9 ciasteczek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trochę się rozprzestrzenią, ale nie za bardzo - więc ukształtuj je w taką formę, na jaką masz ochotę.
Piecz ok. 12 minut. Pozwól im CAŁKOWICIE ostygnąć przed zjedzeniem.

Uwagi:
1,9 g węglowodanów netto na ciastko (średnia waga: 35 gramów).
Ciasteczka są bardzo kruche, gdy są gorące. Później ich konsystencja staje się jędrna.
Aby uzyskać bardziej kruchy wariant, skróć czas pieczenia do 10 minut. Jeśli chcesz uzyskać chrupiące ciastko, spłaszcz je i piecz do 14 minut.
Dodaj szczyptę soli, aby uzyskać dodatkowy efekt WOW.
**Jeśli używasz bardzo drobnej mąki migdałowej, zmniejsz ilość do ¾ szklanki / 75g.

Odżywianie:
Porcja: 35g | Kalorie: 141kcal | Węglowodany ogółem: 3,9 g | Białko: 3,7g | Tłuszcz: 13,6g | Tłuszcz nasycony: 4,9g | Włókno: 2g | Cukier: 0,8g
(zródło: https://sugarfreelondoner.com/keto-chocolate-cookies/#recipe)

Zobacz także

2020-01-11, godz. 12:02 Jak zadbać o nogi? Rozmowa z Grzegorzem Krasowskim O profilaktyce i leczeniu żylaków rozmawialiśmy z chirurgiem ogólnym i onkologicznym Grzegorzem Krasowskim. Pytaliśmy między innymi o to, jak aktywność… » więcej 2020-01-11, godz. 12:02 Biustonosz a zdrowie? Rozmowa z Małgorzatą Kazimierczyk Jak dobór odpowiedniego biustonosza wpływa na nasze zdrowie? O tym rozmawialiśmy z brafitterką i właścicielką sklepów Margot w Opolu - Małgorzatą Kazimierczyk… » więcej 2020-01-11, godz. 12:02 Korzystajmy z karnawału! Rozmowa z Asią Bąk Mała ilość światła w zimowe dni może negatywnie wpływać na nasze samopoczucie. Dobry nastrój i energię postanowiliśmy zatem odzyskać w tańcu. W końcu… » więcej 2020-01-08, godz. 15:27 Zaciskanie szczęk a ból kręgosłupa? Rozmowa z Gabrielą Eliasz-Łukasiewicz W programie "Ze zdrowiem Ci do twarzy" rozmawialiśmy o tym, jak to się dzieję, że zgrzytamy zębami i dlaczego warto przestać. Szacuje się bowiem, że co… » więcej 2020-01-04, godz. 13:11 Co warto wiedzieć podróżując? Rozmowa z Marią Złonkiewicz z portalu post-turysta.pl O etycznych aspektach turystki rozmawialiśmy tym razem w audycji "Ze zdrowiem Ci do twarzy". Co warto wiedzieć wybierając egzotyczne kierunki podróży? I jaka… » więcej 2019-12-28, godz. 12:10 Co korzystnie wpływa na przemianę materii? Rozmowa z Aliną Kowalczyk-Czerwińską Jak usprawnić działanie naszego układu pokarmowego po świętach? I co zrobić, aby po szaleństwach sylwestrowej nocy obudzić się w możliwie jak najlepszym… » więcej 2019-12-21, godz. 13:34 O świętowaniu w Polsce i na Ukrainie. Rozmowa z Helen Mazanovą O różnicach i podobieństwach w podejściu do świętowania w Polsce i na Ukrainie opowiedziała nam Helen Mazanova. Nasza rozmówczyni od 5 lat mieszka w Opolu… » więcej 2019-12-16, godz. 13:32 Jak wpływa na nas Księżyc? Rozmowa z dr Katarzyną Książek To najbliższe ziemi ciało niebieskie. Rolnicy uwzględniają jego fazy planując swoją prace. W Średniowieczu panowało na jego temat wiele przesądów. W… » więcej 2019-12-14, godz. 13:23 O "dusiołkach" samotności. Co z nimi robić? Rozmowa z Haliną Oster Samotność bywa brzemieniem, ale może też stać się darem i drogą do poznania samego siebie. Na ten temat mówiła trenerka Stowarzyszenia Klanza, wykładowczyni… » więcej 2019-12-09, godz. 13:43 Tory przeszkód to jej żywioł! Klaudia Wysocka o sile mięśni i umysłu Klaudia Wysocka pewnego dnia wyszła z domu pobiegać rekreacyjnie, a skończyło się udziałem w wyścigach Ninja Warrior. Nie straszne jej ruchome kładki… » więcej
2223242526
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »