Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną…
2021-07-31, 18:18 Autor: Katarzyna Zawadzka

Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną Gruszką [PRZEPIS]

Dietetyk kliniczny Joanna Gruszka i Katarzyna Zawadzka. "Biała sobota" w Opolskim Centrum Onkologii [fot. Marcin Boczek]
Dietetyk kliniczny Joanna Gruszka i Katarzyna Zawadzka. "Biała sobota" w Opolskim Centrum Onkologii [fot. Marcin Boczek]
Niemiecki biochemik Otto Warburg, laureat Nagrody Nobla, już sto lat temu zwracał uwagę na rolę cukru w odżywianiu komórek nowotworowych. Czy inspirując się dietą ketogeniczną w naszej kuchni możemy działać profilaktycznie? O to zapytaliśmy dietetyka klinicznego Joannę Gruszkę. W tej rozmowie pojawiło się także wiele innych cennych wskazówek dotyczących profilaktyki antynowotworowej.
Joanna Gruszka w rozmowie z Katarzyną Zawadzką (audycja z 31. lipca)
W 2021 roku program "Ze zdrowiem Ci do twarzy" trwa 3 godziny. Zapraszamy do słuchania w każdą sobotę od godz. 12:05 do 15. Można nas słuchać na FM i w internecie.

PRZEPIS NA NISKOWĘGLOWODANOWY DESER:
Keto Czekoladowe Ciasteczka

Składniki:
1 szklanka / 100g mąki migdałowej NIE bardzo drobnej** (dobrze sprawdzają się tu mielone migdały)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki / 21g kakao w proszku
4 łyżki / 48g granulowanego erytrytolu
4 łyżki / 60g zmiękczonego masła
1 jajko średnie
1/4 szklanki / 30g kawałków czekolady bez cukru lub posiekanej gorzkiej czekolady, minimum 85% masy kakaowej

Instrukcja:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza / 350 Fahrenheita (piekarnik konwencjonalny).
W misce wymieszaj suche składniki - mąkę migdałową, proszek do pieczenia, kakao i granulowany erytrytol.
Dodaj jajko i zmiękczone masło. Mieszaj widelcem do uzyskania gładkiego ciasta.
Dodaj kawałki czekolady i wymieszaj, a kilka z nich zachowaj, aby umieścić je na wierzchu ciasteczek. Uformuj 9 ciasteczek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trochę się rozprzestrzenią, ale nie za bardzo - więc ukształtuj je w taką formę, na jaką masz ochotę.
Piecz ok. 12 minut. Pozwól im CAŁKOWICIE ostygnąć przed zjedzeniem.

Uwagi:
1,9 g węglowodanów netto na ciastko (średnia waga: 35 gramów).
Ciasteczka są bardzo kruche, gdy są gorące. Później ich konsystencja staje się jędrna.
Aby uzyskać bardziej kruchy wariant, skróć czas pieczenia do 10 minut. Jeśli chcesz uzyskać chrupiące ciastko, spłaszcz je i piecz do 14 minut.
Dodaj szczyptę soli, aby uzyskać dodatkowy efekt WOW.
**Jeśli używasz bardzo drobnej mąki migdałowej, zmniejsz ilość do ¾ szklanki / 75g.

Odżywianie:
Porcja: 35g | Kalorie: 141kcal | Węglowodany ogółem: 3,9 g | Białko: 3,7g | Tłuszcz: 13,6g | Tłuszcz nasycony: 4,9g | Włókno: 2g | Cukier: 0,8g
(zródło: https://sugarfreelondoner.com/keto-chocolate-cookies/#recipe)

Zobacz także

2020-07-06, godz. 12:16 Jak bezpiecznie praktykować jogę? Rozmowa z Wiktorem Morgulcem Bezpieczeństwo w jodze to podstawa. Jak je zachować, aby nie uszkodzić ciała niewłaściwą praktyką? Na ten temat rozmawialiśmy z nauczycielem jogi prowadzącym… » więcej 2020-06-13, godz. 19:27 Co warto wiedzieć o jedzeniu? Rozmowa z Rafałem Wyszyńskim Czy witarianizm jest dla wszystkich? Jak wymyślone w przeszłości diety mają się do współczesności? Czym jest mikrobiom i jaki ma wpływ na nasze zdrowie?… » więcej 2020-06-09, godz. 09:01 Energia strachu czy miłości? Rozmowa z Jadwigą Kander Czy trudno było zostać na Bali, gdy świat zamknął swoje granice? Jadwiga Kander niedawno powróciła do Opola. Jaki obraz pandemii mogła dostrzec z drugiego… » więcej 2020-06-03, godz. 12:25 Alicja Zdańkowska napisała książkę o 10 mitach wychowawczych W programie "Ze zdrowiem Ci do twarzy" rozmawialiśmy z psychologiem Alicją Zdańkowską z Krapkowic, która po wielu latach swojej pracy z dziećmi i rodzicami… » więcej 2020-06-02, godz. 14:08 Co mamy zapisane w ciele? Rozmowa z Gabrielą Eliasz-Łukasiewicz W jaki sposób emocje zapisują się w naszym ciele? Czy nasz organizm pamięta także doświadczenia naszych przodków? Dlaczego sposób, w jaki przyszliśmy… » więcej 2020-05-23, godz. 13:08 Szkoła może być miejscem poznania siebie? Rozmowa z Magdaleną Bacławską Na co stawiają alternatywne szkoły oparte na idei wolnej edukacji? W jaki sposób wspierają dzieci i co im oferują? O tym rozmawialiśmy z Magdaleną Bacławską… » więcej 2020-05-16, godz. 13:59 Joga w mieście, które nie zasypia. Połączenie z Marzeną Kierepką w Hanoi Połączyliśmy się ze stolicą Wietnamu, gdzie mieszka opolanka - Marzena Kierepka. Nasza rozmówczyni jest nauczycielką i terapeutką jogi, a także instruktorką… » więcej 2020-05-09, godz. 14:04 Jak emocje przeżywać zamiast upychać w ciele? Rozmowa z Kają Tomczyk Co zrobić, aby nasze ciało nie było magazynem zablokowanych emocji? W jaki sposób odcinamy się od smutku, złości lub wstydu? I dlaczego nie wychodzi nam… » więcej 2020-05-06, godz. 14:21 Jak sobie radzić z lękiem? Rozmowa z dr Elżbietą Zubrzycką O lęku rozmawialiśmy z psychologiem, autorką książek dla dorosłych i dzieci - dr Elżbietą Zubrzycką z Gdańskiego Wydawnictwa Psychologicznego. Jak szkoła… » więcej 2020-05-02, godz. 14:06 Daj żyć swoim plecom! Rozmowa z Gabrielą Eliasz-Łukasiewicz Czy zdrowy kręgosłup to kwestia przypadku? Na pewno nie! Na obolałe plecy pracujemy niezauważalnie każdego dnia. Siedzący tryb życia i brak ruchu jest jak… » więcej
2021222324
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »