Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną…
2021-07-31, 18:18 Autor: Katarzyna Zawadzka

Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną Gruszką [PRZEPIS]

Dietetyk kliniczny Joanna Gruszka i Katarzyna Zawadzka. "Biała sobota" w Opolskim Centrum Onkologii [fot. Marcin Boczek]
Dietetyk kliniczny Joanna Gruszka i Katarzyna Zawadzka. "Biała sobota" w Opolskim Centrum Onkologii [fot. Marcin Boczek]
Niemiecki biochemik Otto Warburg, laureat Nagrody Nobla, już sto lat temu zwracał uwagę na rolę cukru w odżywianiu komórek nowotworowych. Czy inspirując się dietą ketogeniczną w naszej kuchni możemy działać profilaktycznie? O to zapytaliśmy dietetyka klinicznego Joannę Gruszkę. W tej rozmowie pojawiło się także wiele innych cennych wskazówek dotyczących profilaktyki antynowotworowej.
Joanna Gruszka w rozmowie z Katarzyną Zawadzką (audycja z 31. lipca)
W 2021 roku program "Ze zdrowiem Ci do twarzy" trwa 3 godziny. Zapraszamy do słuchania w każdą sobotę od godz. 12:05 do 15. Można nas słuchać na FM i w internecie.

PRZEPIS NA NISKOWĘGLOWODANOWY DESER:
Keto Czekoladowe Ciasteczka

Składniki:
1 szklanka / 100g mąki migdałowej NIE bardzo drobnej** (dobrze sprawdzają się tu mielone migdały)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki / 21g kakao w proszku
4 łyżki / 48g granulowanego erytrytolu
4 łyżki / 60g zmiękczonego masła
1 jajko średnie
1/4 szklanki / 30g kawałków czekolady bez cukru lub posiekanej gorzkiej czekolady, minimum 85% masy kakaowej

Instrukcja:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza / 350 Fahrenheita (piekarnik konwencjonalny).
W misce wymieszaj suche składniki - mąkę migdałową, proszek do pieczenia, kakao i granulowany erytrytol.
Dodaj jajko i zmiękczone masło. Mieszaj widelcem do uzyskania gładkiego ciasta.
Dodaj kawałki czekolady i wymieszaj, a kilka z nich zachowaj, aby umieścić je na wierzchu ciasteczek. Uformuj 9 ciasteczek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trochę się rozprzestrzenią, ale nie za bardzo - więc ukształtuj je w taką formę, na jaką masz ochotę.
Piecz ok. 12 minut. Pozwól im CAŁKOWICIE ostygnąć przed zjedzeniem.

Uwagi:
1,9 g węglowodanów netto na ciastko (średnia waga: 35 gramów).
Ciasteczka są bardzo kruche, gdy są gorące. Później ich konsystencja staje się jędrna.
Aby uzyskać bardziej kruchy wariant, skróć czas pieczenia do 10 minut. Jeśli chcesz uzyskać chrupiące ciastko, spłaszcz je i piecz do 14 minut.
Dodaj szczyptę soli, aby uzyskać dodatkowy efekt WOW.
**Jeśli używasz bardzo drobnej mąki migdałowej, zmniejsz ilość do ¾ szklanki / 75g.

Odżywianie:
Porcja: 35g | Kalorie: 141kcal | Węglowodany ogółem: 3,9 g | Białko: 3,7g | Tłuszcz: 13,6g | Tłuszcz nasycony: 4,9g | Włókno: 2g | Cukier: 0,8g
(zródło: https://sugarfreelondoner.com/keto-chocolate-cookies/#recipe)

Zobacz także

2020-08-16, godz. 20:33 Szamańska podróż w tańcu. Rozmowa z dr Anną Glińską-Lachowicz Proponuje taniec, którego korzenie sięgają do tradycji wielu kultur na różnych kontynentach. Dr Anna Glińska-Lachowicz zabiera opolan w szamańską podróż… » więcej 2020-08-16, godz. 20:06 O odkrywaniu swojej tożsamości. Rozmowa z Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz "Poznaj samego siebie" - to słynna delficka maksyma o wymiarze ponadczasowym. Dlaczego świadomość siebie jest tak ważna i jak można wejść w ten proces?… » więcej 2020-08-14, godz. 10:30 O ludowym rękodziele w stroju ołmy. Rozmowa z Teresą Sobotą [FILM] Do plenerowego studia Radia Opole w Balcarzowicach zaprosiliśmy Teresę Sobotę ze wsi Olszowa w gminie Ujazd. To twórczyni ludowa, która mówiła o tradycji… » więcej 2020-08-08, godz. 19:08 Budyń z awokado i tortilla w trzech odsłonach! Alicja Kałka o zdrowych kaloriach [FILM + PRZEPISY!] To było bardzo smaczne spotkanie w Balcerzowicach! O bogate w składniki odżywcze przekąski zadbała Alicja Kałka z Poradni Dietetycznej Zdrowa Kaloria w Strzelcach… » więcej 2020-08-06, godz. 20:34 Lato w słoikach! Przetwory Tadeusza i Krystyny Zamojskich [FILM + PRZEPISY!] W ramach akcji "Chcę wyjechać na wieś" byliśmy w Grobnikach. Nasze plenerowe studio udekorowali Tadeusz i Krystyna Zamojscy. W programie "Ze zdrowiem Ci do… » więcej 2020-08-04, godz. 10:21 Chipsy z jarmużu i lato w koktajlu! Alina Babińska o zdrowych przekąskach [PRZEPIS, FILM] Lato w pełni i warto z niego korzystać także w kuchni! Dietetyk kliniczny Alina Babińska przygotowała w plenerowym studiu Radia Opole w Grobnikach zdrowe… » więcej 2020-08-03, godz. 11:22 Ziemia Głubczycka bogata w miejsca mocy? Rozmowa z dr Barbarą Piechaczek O miejscach mocy nazywanych czakramami na Ziemi Głubczyckiej opowiadała w plenerowym studiu Radia Opole w Grobnikach - dr Barbara Piechaczek. - Płaskowyż Głubczycki… » więcej 2020-07-31, godz. 17:48 O akceptacji i byciu jogową mamą. Rozmowa z Eweliną Fundełą O jodze w ciąży i po urodzeniu dziecka opowiedziała nam w plenerowym studiu Radia Opole joginka z Jarnołtówka - Ewelina Fundeła. Było także o życiodajnej… » więcej 2020-07-30, godz. 11:42 Jak wieś sprzyja zdrowiu? O ajurwedzie z Anną Knoblich-Kaczmarek W Nowym Świętowie delektując się widokiem pięknych Gór Opawskich rozmawialiśmy o ajurwedzie. Według starożytnej indyjskiej medycyny każdy z nas posiada… » więcej 2020-07-29, godz. 12:03 Paweł Szymkowicz o bogactwie szlaków turystycznych w gminie Głuchołazy Radio Opole gościło w Nowym Świętowie w gminie Głuchołazy. Nasze plenerowe studio rozbiliśmy tuż obok gościnnych murów Szkoły Podstawowej im. Janusza… » więcej
1819202122
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »