Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną…
2021-07-31, 18:18 Autor: Katarzyna Zawadzka

Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną Gruszką [PRZEPIS]

Dietetyk kliniczny Joanna Gruszka i Katarzyna Zawadzka. "Biała sobota" w Opolskim Centrum Onkologii [fot. Marcin Boczek]
Dietetyk kliniczny Joanna Gruszka i Katarzyna Zawadzka. "Biała sobota" w Opolskim Centrum Onkologii [fot. Marcin Boczek]
Niemiecki biochemik Otto Warburg, laureat Nagrody Nobla, już sto lat temu zwracał uwagę na rolę cukru w odżywianiu komórek nowotworowych. Czy inspirując się dietą ketogeniczną w naszej kuchni możemy działać profilaktycznie? O to zapytaliśmy dietetyka klinicznego Joannę Gruszkę. W tej rozmowie pojawiło się także wiele innych cennych wskazówek dotyczących profilaktyki antynowotworowej.
Joanna Gruszka w rozmowie z Katarzyną Zawadzką (audycja z 31. lipca)
W 2021 roku program "Ze zdrowiem Ci do twarzy" trwa 3 godziny. Zapraszamy do słuchania w każdą sobotę od godz. 12:05 do 15. Można nas słuchać na FM i w internecie.

PRZEPIS NA NISKOWĘGLOWODANOWY DESER:
Keto Czekoladowe Ciasteczka

Składniki:
1 szklanka / 100g mąki migdałowej NIE bardzo drobnej** (dobrze sprawdzają się tu mielone migdały)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki / 21g kakao w proszku
4 łyżki / 48g granulowanego erytrytolu
4 łyżki / 60g zmiękczonego masła
1 jajko średnie
1/4 szklanki / 30g kawałków czekolady bez cukru lub posiekanej gorzkiej czekolady, minimum 85% masy kakaowej

Instrukcja:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza / 350 Fahrenheita (piekarnik konwencjonalny).
W misce wymieszaj suche składniki - mąkę migdałową, proszek do pieczenia, kakao i granulowany erytrytol.
Dodaj jajko i zmiękczone masło. Mieszaj widelcem do uzyskania gładkiego ciasta.
Dodaj kawałki czekolady i wymieszaj, a kilka z nich zachowaj, aby umieścić je na wierzchu ciasteczek. Uformuj 9 ciasteczek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trochę się rozprzestrzenią, ale nie za bardzo - więc ukształtuj je w taką formę, na jaką masz ochotę.
Piecz ok. 12 minut. Pozwól im CAŁKOWICIE ostygnąć przed zjedzeniem.

Uwagi:
1,9 g węglowodanów netto na ciastko (średnia waga: 35 gramów).
Ciasteczka są bardzo kruche, gdy są gorące. Później ich konsystencja staje się jędrna.
Aby uzyskać bardziej kruchy wariant, skróć czas pieczenia do 10 minut. Jeśli chcesz uzyskać chrupiące ciastko, spłaszcz je i piecz do 14 minut.
Dodaj szczyptę soli, aby uzyskać dodatkowy efekt WOW.
**Jeśli używasz bardzo drobnej mąki migdałowej, zmniejsz ilość do ¾ szklanki / 75g.

Odżywianie:
Porcja: 35g | Kalorie: 141kcal | Węglowodany ogółem: 3,9 g | Białko: 3,7g | Tłuszcz: 13,6g | Tłuszcz nasycony: 4,9g | Włókno: 2g | Cukier: 0,8g
(zródło: https://sugarfreelondoner.com/keto-chocolate-cookies/#recipe)

Zobacz także

2020-10-20, godz. 21:07 Jak rozwijać inteligencję emocjonalną? Rozmowa z dr Ewą Kosowską-Korniak Rozmawialiśmy o inteligencji emocjonalnej. Dlaczego jest tak ważna w pracy i w domu? Jak można ją rozwijać? Na to pytanie odpowiedziała dr Ewa Kosowska-Korniak… » więcej 2020-10-20, godz. 14:03 O ciałopozytywności z Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz W audycji "Ze zdrowiem Ci do twarzy" rozmawiałyśmy o "ciałopozytywności". Ten nurt zanany także pod hasłem "Body Positivity" zachęca do nawiązania pełnej… » więcej 2020-10-10, godz. 14:59 Jak radzić sobie z niedoczynnością tarczycy? Rozmowa z Aliną Babińską Czy dieta może usprawnić działanie hormonów? Na ten temat spojrzeliśmy w kontekście wyzwań, jakim są niedoczynność tarczycy czy choroba Hashimoto. W… » więcej 2020-10-05, godz. 10:25 Z kijkami do celu! Nordic Walking w Suchym Borze Z kijkami wyruszyliśmy do Suchego Boru! Tam już po raz piąty odbył się Opolski Marsz Nordic Walking. Mówiliśmy o przyjemności z płynącej z wędrówki… » więcej 2020-09-25, godz. 11:23 Meble z części motoryzacyjnych tworzy Tomasz Petryszyn [FILM] Plenerowe studio Radia Opole odwiedziło Gościęcin w gminie Pawłowiczki w powiecie kędzierzyńsko-kozielskim. Naszym gościem był Tomasz Petryszyny, który… » więcej 2020-09-25, godz. 10:08 Jakub Stąpór o rozmowach w kręgach i kontakcie z rodem Naszym gościem był Jakub Stąpór, który przeszedł szamańską inicjacje, jest strażnikiem kręgów i wykładowcą. Pytaliśmy, w jaki sposób pomaga ludziom… » więcej 2020-09-19, godz. 12:55 Koktajl na odporność i wege burger Anny Smykały-Stasiak [PRZEPIS + FILM] Jak przygotować szybki, ale też bardzo zdrowy koktajl? Jak wykonać smaczny wege burger? Dietetyk Kliniczny Anna Smykała-Stasiak, która prowadzi Studio dietetyczno-kulinarne… » więcej 2020-09-16, godz. 15:50 Mus tahini, czyli o tym, że deser może być zdrowy! PRZEPIS [FILM] Dietetyk kliniczny Marek Kochajkiewicz w naszym plenerowym studiu w Gościęcinie przekonywał, że deser może być zdrowy. Wyjaśnił także, jak wykonać mus… » więcej 2020-09-15, godz. 13:20 Maciej Miecznikowski o występie na 57. KFPP, walce z niedosłuchem i wyobraźni dźwiękowej Maciej Miecznikowski podczas 57. Krajowego Festiwalu Polskiej Piosenki odwiedził nasze plenerowe studio w opolskim amfiteatrze. Rozmawialiśmy o jego udziale… » więcej 2020-09-01, godz. 11:46 Aleksandra Wierszak o swojskich serach i Lawendowej Zagrodzie [FILM] W ramach akcji "Chcę wyjechać na wieś" Radio Opole odwiedziło Kadłub Wolny w gminie Zębowice, w której mieszka jeden z naszych gości. Aleksandra Wierszak… » więcej
1718192021
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »