Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną…
2021-07-31, 18:18 Autor: Katarzyna Zawadzka

Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną Gruszką [PRZEPIS]

Dietetyk kliniczny Joanna Gruszka i Katarzyna Zawadzka. "Biała sobota" w Opolskim Centrum Onkologii [fot. Marcin Boczek]
Dietetyk kliniczny Joanna Gruszka i Katarzyna Zawadzka. "Biała sobota" w Opolskim Centrum Onkologii [fot. Marcin Boczek]
Niemiecki biochemik Otto Warburg, laureat Nagrody Nobla, już sto lat temu zwracał uwagę na rolę cukru w odżywianiu komórek nowotworowych. Czy inspirując się dietą ketogeniczną w naszej kuchni możemy działać profilaktycznie? O to zapytaliśmy dietetyka klinicznego Joannę Gruszkę. W tej rozmowie pojawiło się także wiele innych cennych wskazówek dotyczących profilaktyki antynowotworowej.
Joanna Gruszka w rozmowie z Katarzyną Zawadzką (audycja z 31. lipca)
W 2021 roku program "Ze zdrowiem Ci do twarzy" trwa 3 godziny. Zapraszamy do słuchania w każdą sobotę od godz. 12:05 do 15. Można nas słuchać na FM i w internecie.

PRZEPIS NA NISKOWĘGLOWODANOWY DESER:
Keto Czekoladowe Ciasteczka

Składniki:
1 szklanka / 100g mąki migdałowej NIE bardzo drobnej** (dobrze sprawdzają się tu mielone migdały)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki / 21g kakao w proszku
4 łyżki / 48g granulowanego erytrytolu
4 łyżki / 60g zmiękczonego masła
1 jajko średnie
1/4 szklanki / 30g kawałków czekolady bez cukru lub posiekanej gorzkiej czekolady, minimum 85% masy kakaowej

Instrukcja:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza / 350 Fahrenheita (piekarnik konwencjonalny).
W misce wymieszaj suche składniki - mąkę migdałową, proszek do pieczenia, kakao i granulowany erytrytol.
Dodaj jajko i zmiękczone masło. Mieszaj widelcem do uzyskania gładkiego ciasta.
Dodaj kawałki czekolady i wymieszaj, a kilka z nich zachowaj, aby umieścić je na wierzchu ciasteczek. Uformuj 9 ciasteczek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trochę się rozprzestrzenią, ale nie za bardzo - więc ukształtuj je w taką formę, na jaką masz ochotę.
Piecz ok. 12 minut. Pozwól im CAŁKOWICIE ostygnąć przed zjedzeniem.

Uwagi:
1,9 g węglowodanów netto na ciastko (średnia waga: 35 gramów).
Ciasteczka są bardzo kruche, gdy są gorące. Później ich konsystencja staje się jędrna.
Aby uzyskać bardziej kruchy wariant, skróć czas pieczenia do 10 minut. Jeśli chcesz uzyskać chrupiące ciastko, spłaszcz je i piecz do 14 minut.
Dodaj szczyptę soli, aby uzyskać dodatkowy efekt WOW.
**Jeśli używasz bardzo drobnej mąki migdałowej, zmniejsz ilość do ¾ szklanki / 75g.

Odżywianie:
Porcja: 35g | Kalorie: 141kcal | Węglowodany ogółem: 3,9 g | Białko: 3,7g | Tłuszcz: 13,6g | Tłuszcz nasycony: 4,9g | Włókno: 2g | Cukier: 0,8g
(zródło: https://sugarfreelondoner.com/keto-chocolate-cookies/#recipe)

Zobacz także

2020-11-24, godz. 16:52 Tupnij nogą i bądź sobą! Rozmowa z Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz Często słyszymy "bądź sobą", ale co to właściwie znaczy? I czy rzeczywiście nam się to opłaca? Na ten temat rozmawialiśmy z socjoterapeutką Katarzyną… » więcej 2020-11-21, godz. 14:28 Przygarnij swój lęk. Rozmowa z psychoterapeutą Dawidem Bachryjem Jak zaopiekować się sobą, kiedy odczuwamy lęk? Co zrobić, kiedy czujemy, że żyjemy w permanentnym stresie? Czy dezynfekcja klamek, włączników światła… » więcej 2020-11-21, godz. 15:15 Wzmocnij odporność, zyskaj radość. Rozmowa z Olą Żelazo W audycji "Ze zdrowiem Ci do twarzy" sprawdzaliśmy, jakie asany poprawią nam nastrój i pobudzą układ odpornościowy. Naszym gościem była nauczycielka jogi… » więcej 2020-11-14, godz. 14:33 Czy remontować, żeby nie zwariować? Rozmowa z Iloną DeCandią-Knapik Czy warto remontować, aby nie zwariować? Okazuje się, że w czasach izolacji coraz chętniej modernizujemy swoje mieszkania. Jak zatem stworzyć wygodną przestrzeń… » więcej 2020-11-07, godz. 12:24 Od kuchni przez Kresy do serca! Rozmowa z Anną Komstą Różnorodna, nieoczywista i bliska naturze - taka jest kuchnia kresowa. Przepisy, ale też historię o tym, jak dawniej jadano, postanowiła zabrać i opisać… » więcej 2020-11-06, godz. 10:10 Mniej znaczy dużo więcej. Rozmowa z Anitą Dmitruczuk W audycji "Ze zdrowiem Ci do twarzy" zastanawialiśmy, jaki świat zostawimy następnym pokoleniom. Pytaliśmy także o to, w jaki sposób możemy ograniczyć… » więcej 2020-11-06, godz. 11:31 Ciało to mapa pamięci. Rozmowa z Gabrielą Eliasz-Łukasiewicz Nasze ciało to księga, w której zapisane są informacje zgromadzone przez poprzednie pokolenia. Czy możemy nauczyć się je odczytywać? I dlaczego warto?… » więcej 2020-10-26, godz. 09:41 Czy "wampiry energetyczne" istnieją? Rozmowa z Ewą Dudą W audycji "Ze zdrowiem Ci do twarzy" sprawdzaliśmy energetyczny bilans naszych relacji. Czym są emocjonalne toksyny i jak się przed nimi bronić? Co zrobić… » więcej 2020-10-24, godz. 14:01 Źródło spokoju mamy w sobie. Rozmowa z Włodzimierzem Łagodzkim Jak sobie radzić ze strachem? Odpowiedzi na to pytanie szukaliśmy poruszając się po obszarach filozofii, jogi i wspinaczki wysokogórskiej. Pytaliśmy o techniki… » więcej 2020-10-22, godz. 10:01 Odporność według ajurwedy. Rozmowa z Anną Knoblich-Kaczmarek Jakie sposoby dbania o odporność zaleca ajurweda? W audycji "Ze zdrowiem Ci do twarzy" mówiliśmy o cennych właściwościach oleju i jego zastosowaniu przy… » więcej
1617181920
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »