Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną…
2021-07-31, 18:18 Autor: Katarzyna Zawadzka

Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną Gruszką [PRZEPIS]

Dietetyk kliniczny Joanna Gruszka i Katarzyna Zawadzka. "Biała sobota" w Opolskim Centrum Onkologii [fot. Marcin Boczek]
Dietetyk kliniczny Joanna Gruszka i Katarzyna Zawadzka. "Biała sobota" w Opolskim Centrum Onkologii [fot. Marcin Boczek]
Niemiecki biochemik Otto Warburg, laureat Nagrody Nobla, już sto lat temu zwracał uwagę na rolę cukru w odżywianiu komórek nowotworowych. Czy inspirując się dietą ketogeniczną w naszej kuchni możemy działać profilaktycznie? O to zapytaliśmy dietetyka klinicznego Joannę Gruszkę. W tej rozmowie pojawiło się także wiele innych cennych wskazówek dotyczących profilaktyki antynowotworowej.
Joanna Gruszka w rozmowie z Katarzyną Zawadzką (audycja z 31. lipca)
W 2021 roku program "Ze zdrowiem Ci do twarzy" trwa 3 godziny. Zapraszamy do słuchania w każdą sobotę od godz. 12:05 do 15. Można nas słuchać na FM i w internecie.

PRZEPIS NA NISKOWĘGLOWODANOWY DESER:
Keto Czekoladowe Ciasteczka

Składniki:
1 szklanka / 100g mąki migdałowej NIE bardzo drobnej** (dobrze sprawdzają się tu mielone migdały)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki / 21g kakao w proszku
4 łyżki / 48g granulowanego erytrytolu
4 łyżki / 60g zmiękczonego masła
1 jajko średnie
1/4 szklanki / 30g kawałków czekolady bez cukru lub posiekanej gorzkiej czekolady, minimum 85% masy kakaowej

Instrukcja:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza / 350 Fahrenheita (piekarnik konwencjonalny).
W misce wymieszaj suche składniki - mąkę migdałową, proszek do pieczenia, kakao i granulowany erytrytol.
Dodaj jajko i zmiękczone masło. Mieszaj widelcem do uzyskania gładkiego ciasta.
Dodaj kawałki czekolady i wymieszaj, a kilka z nich zachowaj, aby umieścić je na wierzchu ciasteczek. Uformuj 9 ciasteczek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trochę się rozprzestrzenią, ale nie za bardzo - więc ukształtuj je w taką formę, na jaką masz ochotę.
Piecz ok. 12 minut. Pozwól im CAŁKOWICIE ostygnąć przed zjedzeniem.

Uwagi:
1,9 g węglowodanów netto na ciastko (średnia waga: 35 gramów).
Ciasteczka są bardzo kruche, gdy są gorące. Później ich konsystencja staje się jędrna.
Aby uzyskać bardziej kruchy wariant, skróć czas pieczenia do 10 minut. Jeśli chcesz uzyskać chrupiące ciastko, spłaszcz je i piecz do 14 minut.
Dodaj szczyptę soli, aby uzyskać dodatkowy efekt WOW.
**Jeśli używasz bardzo drobnej mąki migdałowej, zmniejsz ilość do ¾ szklanki / 75g.

Odżywianie:
Porcja: 35g | Kalorie: 141kcal | Węglowodany ogółem: 3,9 g | Białko: 3,7g | Tłuszcz: 13,6g | Tłuszcz nasycony: 4,9g | Włókno: 2g | Cukier: 0,8g
(zródło: https://sugarfreelondoner.com/keto-chocolate-cookies/#recipe)

Zobacz także

2021-01-06, godz. 17:49 Kiedy praca daje satysfakcję? Rozmowa z dr Radosławem Walczakiem Czy praca może dawać poczucie spełnienia i co na to wpływa? I jak wybrać drogę zawodową zgodną z naszym potencjałem? O tym rozmawialiśmy z badaczem satysfakcji… » więcej 2021-01-02, godz. 15:48 Dlaczego warto dać się wyrolować? Rozmowa z dr Agatą Mroczek O automasażu i rozluźnianiu powięzi rozmawialiśmy w audycji "Ze zdrowiem Ci do twarzy". Jak prawidłowo rolować swoje ciało i jaki wałek w tym celu wybrać?… » więcej 2020-12-22, godz. 10:23 O uczeniu się z różnych perspektyw. Rozmowa z Karoliną Gerke-Szyndzielorz Było o radości i trudach uczenia się nowych rzeczy. Jak otworzyć się na ten proces, jak w nauce wspierać najbliższych? O tym opowiedziała Karolina Gerke-Szyndzielorz… » więcej 2020-12-18, godz. 16:06 Wysoka wrażliwość - co o niej wiemy? Rozmowa z Małgorzatą Pawlińską Osoby wysoko wrażliwe intensywnie przetwarzają bodźce. Ich układ nerwowy zdolny jest do głębokiej analizy, dostrzega subtelności, ale też łatwo ulega… » więcej 2020-12-18, godz. 11:33 Wegańska Wigilia Anny Legutko [PRZEPIS NA SELERYBĘ] Sprawdziliśmy, jak wygląda wegańskia wigilia. Co można zrobić z selera, boczniaków, soczewicy, pieczarek czy glonów? I dlaczego ważny jest wzajemny szacunek… » więcej 2020-12-15, godz. 10:51 Jak dostrzec potencjał kryzysu? Rozmowa z dr. Przemysławem Zdybkiem Czy kryzys może być szansą na rozwój? Jak stawiać czoło życiowym wyzwaniom? O tym rozmawialiśmy z dr. Przemysławem Zdybekiem z Instytut Psychologii Uniwersytetu… » więcej 2020-12-09, godz. 18:10 Obniżony nastrój jesienią - co robić? Rozmowa z Martą Dorotą Jak zadbać o swój nastrój jesienią, zwłaszcza kiedy mamy tak nietypowy rok jak 2020? I jak pomóc osobom wokół nas, które zmagają się z obniżonym nastrojem?… » więcej 2020-12-08, godz. 11:55 Nie znasz się na żartach! Jak sobie radzić z molestowaniem? Z Karoliną Pisz z Fundacji "Laboratorium Zmiany" rozmawialiśmy o tym, jak zadbać o swoje granice. Było też o tym, co zrobić, gdy ktoś z pozoru "niewinnie"… » więcej 2020-12-02, godz. 14:29 O szwedzkiej samotności i sztuce równowagi. Połączenie ze Sztokholmem! Rozmawialiśmy z pisarką, publicystką i tłumaczką - Katarzyną Tubylewicz, która mieszka w Szwecji. Właśnie przygotowuje się do wydania kolejnej książki… » więcej 2020-11-28, godz. 15:15 Z Aliną Babińską o odporności na infekcje. Mikstura św. Hildegardy [PRZEPIS] Jak zadbać o regenerację organizmu? Co o ochronie przed infekcjami mówi nam medycyna chińska? I co ma wspólnego z tym wszystkim św. Hildegarda z Bingen?… » więcej
1516171819
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »