Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną…
2021-07-31, 18:18 Autor: Katarzyna Zawadzka

Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną Gruszką [PRZEPIS]

Dietetyk kliniczny Joanna Gruszka i Katarzyna Zawadzka. "Biała sobota" w Opolskim Centrum Onkologii [fot. Marcin Boczek]
Dietetyk kliniczny Joanna Gruszka i Katarzyna Zawadzka. "Biała sobota" w Opolskim Centrum Onkologii [fot. Marcin Boczek]
Niemiecki biochemik Otto Warburg, laureat Nagrody Nobla, już sto lat temu zwracał uwagę na rolę cukru w odżywianiu komórek nowotworowych. Czy inspirując się dietą ketogeniczną w naszej kuchni możemy działać profilaktycznie? O to zapytaliśmy dietetyka klinicznego Joannę Gruszkę. W tej rozmowie pojawiło się także wiele innych cennych wskazówek dotyczących profilaktyki antynowotworowej.
Joanna Gruszka w rozmowie z Katarzyną Zawadzką (audycja z 31. lipca)
W 2021 roku program "Ze zdrowiem Ci do twarzy" trwa 3 godziny. Zapraszamy do słuchania w każdą sobotę od godz. 12:05 do 15. Można nas słuchać na FM i w internecie.

PRZEPIS NA NISKOWĘGLOWODANOWY DESER:
Keto Czekoladowe Ciasteczka

Składniki:
1 szklanka / 100g mąki migdałowej NIE bardzo drobnej** (dobrze sprawdzają się tu mielone migdały)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki / 21g kakao w proszku
4 łyżki / 48g granulowanego erytrytolu
4 łyżki / 60g zmiękczonego masła
1 jajko średnie
1/4 szklanki / 30g kawałków czekolady bez cukru lub posiekanej gorzkiej czekolady, minimum 85% masy kakaowej

Instrukcja:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza / 350 Fahrenheita (piekarnik konwencjonalny).
W misce wymieszaj suche składniki - mąkę migdałową, proszek do pieczenia, kakao i granulowany erytrytol.
Dodaj jajko i zmiękczone masło. Mieszaj widelcem do uzyskania gładkiego ciasta.
Dodaj kawałki czekolady i wymieszaj, a kilka z nich zachowaj, aby umieścić je na wierzchu ciasteczek. Uformuj 9 ciasteczek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trochę się rozprzestrzenią, ale nie za bardzo - więc ukształtuj je w taką formę, na jaką masz ochotę.
Piecz ok. 12 minut. Pozwól im CAŁKOWICIE ostygnąć przed zjedzeniem.

Uwagi:
1,9 g węglowodanów netto na ciastko (średnia waga: 35 gramów).
Ciasteczka są bardzo kruche, gdy są gorące. Później ich konsystencja staje się jędrna.
Aby uzyskać bardziej kruchy wariant, skróć czas pieczenia do 10 minut. Jeśli chcesz uzyskać chrupiące ciastko, spłaszcz je i piecz do 14 minut.
Dodaj szczyptę soli, aby uzyskać dodatkowy efekt WOW.
**Jeśli używasz bardzo drobnej mąki migdałowej, zmniejsz ilość do ¾ szklanki / 75g.

Odżywianie:
Porcja: 35g | Kalorie: 141kcal | Węglowodany ogółem: 3,9 g | Białko: 3,7g | Tłuszcz: 13,6g | Tłuszcz nasycony: 4,9g | Włókno: 2g | Cukier: 0,8g
(zródło: https://sugarfreelondoner.com/keto-chocolate-cookies/#recipe)

Zobacz także

2021-02-26, godz. 17:15 Jak zachować spokój? Rozmowa z Aleksandrą Dudą Jak zachować spokój w świecie pełnym stresujących bodźców? Jak rozwijać wewnętrzną harmonię? O tym na naszej antenie mówiła Aleksandra Duda - nauczycielka… » więcej 2021-02-26, godz. 14:33 Jak pokochać siebie? Rozmowa z Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz Socjoterapeutka Katarzyna Mordowska-Broszkiewicz opowiedziała o warsztatach, których celem jest zbudowanie pełnej akceptacji i miłości relacji z samym so… » więcej 2021-02-25, godz. 13:24 Jeśli zrzucać kilogramy, to z głową! Rozmowa z Aleksandrą Zator O swojej żywieniowej przemianie opowiedziała dietetyczka kliniczna, psychodieteczka i trenerka personalna - Aleksandra Zator. Było też o świadomym i mądrym… » więcej 2021-02-20, godz. 15:21 Co pamiętamy z życia w łonie matki? Rozmowa z dr Emilią Lichtenberg-Kokoszką Czujemy i zapamiętujemy już w łonie matki. Te pierwsze doświadczenia zapisują się w nas na całe życie. Jak to się dzieje, że przychodząc na świat nie… » więcej 2021-02-15, godz. 10:54 Studnia wody życia dla Masajów. Rozmowa z Zytą BukRą Naszym gościem była Zyta BukRa - podróżniczka, która dotarła do oddalonej od turystycznych szlaków wioski masajskiej w Tanzanii. Na antenie Radia Opole… » więcej 2021-02-13, godz. 15:23 Rośliny, które uwodzą. O afrodyzjakach z Patrycją Machałek Jak działają afrodyzjaki? Jakich ziół dawniej używano, aby rozpalić zmysły i rozbudzić namiętność? Na ten temat rozmawialiśmy z autorką książek… » więcej 2021-01-16, godz. 15:12 Zalety i zasady postu przerywanego. Rozmowa z Aliną Babińską Dietetyczka kliniczna Alina Babińska opowiedziała nam o postach przerywanych. Wyjaśniła, na czym polega taka dieta i omówiła szerokie korzyści, które przynosi… » więcej 2021-01-12, godz. 12:46 Od Hipokratesa do współczesności. Rozmowa z Oksaną Wioską Na antenie Radio Opole połączyliśmy się z Oksaną Wioską w Atenach, która zajmuje się m.in. turystyka "prozdrowotną". Rozmawialiśmy o ojcu medycyny -… » więcej 2021-01-09, godz. 15:31 CBD z konopi i inne zioła. Rozmowa z Arkadiuszem Ciołkowskim Było o ziołach szczególnie cennych o tej porze roku. Jedne poprawiają nastrój, a drugie wzmacniają naszą odporność. Na ten temat rozmawialiśmy z fitoterapeutą… » więcej 2021-01-06, godz. 17:17 Ajurweda na dobry sen. Rozmowa z Anną Knoblich-Kaczmarek Jak zadbać o zdrowy sen, który zregeneruje nasz organizm i doda nam sił witalnych? Szukając odpowiedzi na to pytanie odwołaliśmy się do rozwijanego od starożytności… » więcej
1415161718
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »