Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Czy słodycze to na pewno dobry pomysł na prezent?…
2019-12-02, 10:18 Autor: Katarzyna Zawadzka

Czy słodycze to na pewno dobry pomysł na prezent? Rozmowa z Aliną Kowalczyk-Czerwińską

[fot. Pixabaya]
[fot. Pixabaya]
Słodycze to dla wielu osób najłatwiejsza forma sprawienia komuś prezentu. My tej modzie na słodkie podarunki przyjrzymy się razem z dietetykiem klinicznym - Aliną Kowalczyk-Czerwińską. Podpowiemy też, czym można je zastąpić.

Opowiemy też o "cukroholiźmie", któremu ulegliśmy w ciągu ostatnich kilku dekad. Szacuje się, że zajadamy rocznie od 50 do 70 kg cukru. Dla porównania jeszcze na początku lat 50-tych przeciętnie jedna osoba spożywała około 5 kg tej substancji. I tu należy podkreślić, że cukier jest nie tylko w słodyczach, ale służy także jako wzmacniacz smaku w wielu innych produktach, które wcale słodkie nie są. Bardzo często producenci zamieniają go na syrop glukozowo-fruktozowy, którego skutki oddziaływania na nasz organizm są jeszcze gorsze. Co jeszcze warto wiedzieć o cukrze?

Zobacz także

2021-01-06, godz. 17:49 Kiedy praca daje satysfakcję? Rozmowa z dr Radosławem Walczakiem Czy praca może dawać poczucie spełnienia i co na to wpływa? I jak wybrać drogę zawodową zgodną z naszym potencjałem? O tym rozmawialiśmy z badaczem satysfakcji… » więcej 2021-01-02, godz. 15:48 Dlaczego warto dać się wyrolować? Rozmowa z dr Agatą Mroczek O automasażu i rozluźnianiu powięzi rozmawialiśmy w audycji "Ze zdrowiem Ci do twarzy". Jak prawidłowo rolować swoje ciało i jaki wałek w tym celu wybrać?… » więcej 2020-12-22, godz. 10:23 O uczeniu się z różnych perspektyw. Rozmowa z Karoliną Gerke-Szyndzielorz Było o radości i trudach uczenia się nowych rzeczy. Jak otworzyć się na ten proces, jak w nauce wspierać najbliższych? O tym opowiedziała Karolina Gerke-Szyndzielorz… » więcej 2020-12-18, godz. 16:06 Wysoka wrażliwość - co o niej wiemy? Rozmowa z Małgorzatą Pawlińską Osoby wysoko wrażliwe intensywnie przetwarzają bodźce. Ich układ nerwowy zdolny jest do głębokiej analizy, dostrzega subtelności, ale też łatwo ulega… » więcej 2020-12-18, godz. 11:33 Wegańska Wigilia Anny Legutko [PRZEPIS NA SELERYBĘ] Sprawdziliśmy, jak wygląda wegańskia wigilia. Co można zrobić z selera, boczniaków, soczewicy, pieczarek czy glonów? I dlaczego ważny jest wzajemny szacunek… » więcej 2020-12-15, godz. 10:51 Jak dostrzec potencjał kryzysu? Rozmowa z dr. Przemysławem Zdybkiem Czy kryzys może być szansą na rozwój? Jak stawiać czoło życiowym wyzwaniom? O tym rozmawialiśmy z dr. Przemysławem Zdybekiem z Instytut Psychologii Uniwersytetu… » więcej 2020-12-09, godz. 18:10 Obniżony nastrój jesienią - co robić? Rozmowa z Martą Dorotą Jak zadbać o swój nastrój jesienią, zwłaszcza kiedy mamy tak nietypowy rok jak 2020? I jak pomóc osobom wokół nas, które zmagają się z obniżonym nastrojem?… » więcej 2020-12-08, godz. 11:55 Nie znasz się na żartach! Jak sobie radzić z molestowaniem? Z Karoliną Pisz z Fundacji "Laboratorium Zmiany" rozmawialiśmy o tym, jak zadbać o swoje granice. Było też o tym, co zrobić, gdy ktoś z pozoru "niewinnie"… » więcej 2020-12-02, godz. 14:29 O szwedzkiej samotności i sztuce równowagi. Połączenie ze Sztokholmem! Rozmawialiśmy z pisarką, publicystką i tłumaczką - Katarzyną Tubylewicz, która mieszka w Szwecji. Właśnie przygotowuje się do wydania kolejnej książki… » więcej 2020-11-28, godz. 15:15 Z Aliną Babińską o odporności na infekcje. Mikstura św. Hildegardy [PRZEPIS] Jak zadbać o regenerację organizmu? Co o ochronie przed infekcjami mówi nam medycyna chińska? I co ma wspólnego z tym wszystkim św. Hildegarda z Bingen?… » więcej
1516171819
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »