Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy » Posłuchaj audycji » Czy słodycze to na pewno dobry pomysł na prezent?…
2019-12-02, 10:18 Autor: Katarzyna Zawadzka

Czy słodycze to na pewno dobry pomysł na prezent? Rozmowa z Aliną Kowalczyk-Czerwińską

[fot. Pixabaya]
[fot. Pixabaya]
Słodycze to dla wielu osób najłatwiejsza forma sprawienia komuś prezentu. My tej modzie na słodkie podarunki przyjrzymy się razem z dietetykiem klinicznym - Aliną Kowalczyk-Czerwińską. Podpowiemy też, czym można je zastąpić.

Opowiemy też o "cukroholiźmie", któremu ulegliśmy w ciągu ostatnich kilku dekad. Szacuje się, że zajadamy rocznie od 50 do 70 kg cukru. Dla porównania jeszcze na początku lat 50-tych przeciętnie jedna osoba spożywała około 5 kg tej substancji. I tu należy podkreślić, że cukier jest nie tylko w słodyczach, ale służy także jako wzmacniacz smaku w wielu innych produktach, które wcale słodkie nie są. Bardzo często producenci zamieniają go na syrop glukozowo-fruktozowy, którego skutki oddziaływania na nasz organizm są jeszcze gorsze. Co jeszcze warto wiedzieć o cukrze?

Zobacz także

2021-01-12, godz. 12:46 Od Hipokratesa do współczesności. Rozmowa z Oksaną Wioską Na antenie Radio Opole połączyliśmy się z Oksaną Wioską w Atenach, która zajmuje się m.in. turystyka "prozdrowotną". Rozmawialiśmy o ojcu medycyny -… » więcej 2021-01-09, godz. 15:31 CBD z konopi i inne zioła. Rozmowa z Arkadiuszem Ciołkowskim Było o ziołach szczególnie cennych o tej porze roku. Jedne poprawiają nastrój, a drugie wzmacniają naszą odporność. Na ten temat rozmawialiśmy z fitoterapeutą… » więcej 2021-01-06, godz. 17:17 Ajurweda na dobry sen. Rozmowa z Anną Knoblich-Kaczmarek Jak zadbać o zdrowy sen, który zregeneruje nasz organizm i doda nam sił witalnych? Szukając odpowiedzi na to pytanie odwołaliśmy się do rozwijanego od starożytności… » więcej 2021-01-06, godz. 17:49 Kiedy praca daje satysfakcję? Rozmowa z dr Radosławem Walczakiem Czy praca może dawać poczucie spełnienia i co na to wpływa? I jak wybrać drogę zawodową zgodną z naszym potencjałem? O tym rozmawialiśmy z badaczem satysfakcji… » więcej 2021-01-02, godz. 15:48 Dlaczego warto dać się wyrolować? Rozmowa z dr Agatą Mroczek O automasażu i rozluźnianiu powięzi rozmawialiśmy w audycji "Ze zdrowiem Ci do twarzy". Jak prawidłowo rolować swoje ciało i jaki wałek w tym celu wybrać?… » więcej 2020-12-22, godz. 10:23 O uczeniu się z różnych perspektyw. Rozmowa z Karoliną Gerke-Szyndzielorz Było o radości i trudach uczenia się nowych rzeczy. Jak otworzyć się na ten proces, jak w nauce wspierać najbliższych? O tym opowiedziała Karolina Gerke-Szyndzielorz… » więcej 2020-12-18, godz. 16:06 Wysoka wrażliwość - co o niej wiemy? Rozmowa z Małgorzatą Pawlińską Osoby wysoko wrażliwe intensywnie przetwarzają bodźce. Ich układ nerwowy zdolny jest do głębokiej analizy, dostrzega subtelności, ale też łatwo ulega… » więcej 2020-12-18, godz. 11:33 Wegańska Wigilia Anny Legutko [PRZEPIS NA SELERYBĘ] Sprawdziliśmy, jak wygląda wegańskia wigilia. Co można zrobić z selera, boczniaków, soczewicy, pieczarek czy glonów? I dlaczego ważny jest wzajemny szacunek… » więcej 2020-12-15, godz. 10:51 Jak dostrzec potencjał kryzysu? Rozmowa z dr. Przemysławem Zdybkiem Czy kryzys może być szansą na rozwój? Jak stawiać czoło życiowym wyzwaniom? O tym rozmawialiśmy z dr. Przemysławem Zdybekiem z Instytut Psychologii Uniwersytetu… » więcej 2020-12-09, godz. 18:10 Obniżony nastrój jesienią - co robić? Rozmowa z Martą Dorotą Jak zadbać o swój nastrój jesienią, zwłaszcza kiedy mamy tak nietypowy rok jak 2020? I jak pomóc osobom wokół nas, które zmagają się z obniżonym nastrojem?… » więcej
12345
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »