Radio Opole » Dobrze być w formie
2024-07-23, 07:00 Autor: Matacz Marek / PAP

Jedzenie małych ryb w całości może "przedłużać życie"

małe ryby, zdjęcie poglądowe [fot. elements.envato.com]
małe ryby, zdjęcie poglądowe [fot. elements.envato.com]
Jedzenie przez kobiety w całości małych ryb przekłada się na mniejsze ogólne ryzyko śmierci, a także mniejsze ryzyko zgonu z powodu nowotworów - wynika z obszernego japońskiego badania. Zdaniem naukowców wyniki mogą być prawdziwe również dla osób z innych części świata.
Badacze z Uniwersytetu w Nagoi twierdzą, że małe ryby warto jeść w całości. Bogata w takie produkty dieta może zmniejszać ryzyko śmierci z powodu nowotworów oraz ogólne zagrożenie zgonem w danym czasie.

W Japonii często w ten sposób zjada się niewielkie ryby, takie jak sardynki, stynki gromadniki czy szprotki. Jedzona jest głowa, szkielet, organy wewnętrzne. Części te zawierają wiele składników odżywczych, w tym ważne mikroelementy.

"Poprzednie badania wskazywały już na ochronny wpływ spożycia ryb na zdrowie, w tym na ryzyko śmierci. Jednak niewiele badań skupiło się na wpływie spożycia małych ryb. Zainteresowałam się tym tematem, ponieważ od dzieciństwa mam zwyczaj jedzenia małych ryb. Teraz podaję te produkty moim dzieciom" – mówi prof. Chinatsu Kasahara, autorka pracy opublikowanej w piśmie "Public Health Nutrition".

We wspomnianym badaniu udział wzięło ponad 34 tys. mężczyzn i ponad 46 tys. kobiet w wieku od 35 do 69 lat, obserwowanych średnio przez 9 lat.

Aby ocenić wpływ diety na zdrowie, badane osoby podzielono na grupy w zależności od częstotliwości spożywania całych ryb. Kobiety jedzące w całości małe ryby 1-3 razy w miesiącu, 1-2 razy w tygodniu oraz 3 lub więcej razy w tygodniu były odpowiednio o 32, 28 i 31 proc. mniej zagrożone zgonem w czasie objętym badaniem. Jednocześnie ryzyko zgonu z powodu nowotworów spadało odpowiednio o 28, 29 i 36 proc. w porównaniu do kobiet, które jadły takie ryby bardzo rzadko.

Po uwzględnieniu wielu czynników dodatkowych, takich jak wiek, palenie tytoniu, spożycie alkoholu, BMI i spożycia różnych składników w diecie, wśród kobiet nadal obserwowano znaczący spadek ogólnego ryzyka śmierci.

Naukowcy nie wiedzą, dlaczego nie zauważyli podobnych zależności u mężczyzn. Wśród możliwych przyczyn wymieniają mniejszą liczbę uczestników płci męskiej czy działanie nieuwzględnionych w badaniu czynników, takich jak wielkość porcji ryb. Badacze sugerują też, że u kobiet i mężczyzn ryby mogą wpływać na ryzyko rozwinięcia się odmiennych nowotworów.

Choć wskazują na potrzebę prowadzenia dalszych eksperymentów, to przyznają, że wyniki już teraz budzą ich entuzjazm.

"Choć nasze rezultaty dotyczyły mieszkańców Japonii, powinny mieć odniesienie także do innych narodowości" – powiedziała prof. Kasahara. - "Małe ryby są łatwe do spożycia i można je jeść w całości, w tym z głową, szkieletem i organami. Składniki odżywcze i substancje fizjologicznie aktywne charakterystyczne dla małych ryb mogą przyczyniać się do utrzymania dobrego zdrowia. Odwrotna zależność między spożyciem małych ryb a ryzykiem śmiertelności u kobiet podkreśla znaczenie tego bogatego w składniki odżywcze pokarmu w diecie ludzi".

Dobrze być w formie

2024-10-30, godz. 07:00 Dwujęzyczność może ochronić przed Alzheimerem Dwujęzyczność może chronić przed chorobą Alzheimera - wynika z najnowszych badań naukowców z Uniwersytetu Concordia w Montrealu. Kluczowa okazały się… » więcej 2024-10-29, godz. 07:00 Choroba otyłościowa – ciągle kwestia niedopowiedziana O narzędziach do terapii choroby otyłościowej i o powodach tego, że większość pacjentów pozostaje bez jakiegokolwiek leczenia, rozmawiali eksperci podczas… » więcej 2024-10-28, godz. 07:00 Tylko co trzecia kobieta zgłasza się na profilaktyczną mammografię Zaledwie co trzecia kobieta zgłasza się na bezpłatną mammografię w ramach profilaktyki raka piersi. Polki się nie badają, bo boją się nowotworu albo nie… » więcej 2024-10-25, godz. 07:00 W nocy z soboty na niedzielę zmieniamy czas z letniego na zimowy W nocy z 26 na 27 października zmieniamy czas z letniego na zimowy - pośpimy przez to o godzinę dłużej. W niedzielę nad ranem wskazówki zegarów przesuniemy… » więcej 2024-10-24, godz. 07:00 Jedynie co czwarty polski pacjent po udarze mózgu wraca na rynek pracy Udar mózgu, druga najczęstsza przyczyna zgonów i pierwsza niepełnosprawności w Polsce, niesie za sobą także ryzyko alienacji społecznej oraz trwałego… » więcej 2024-10-23, godz. 07:00 Co piąty Polak ma problemy ze wzrokiem Co piąty Polak powyżej 15. roku życia ma problemy ze wzrokiem. Z wiekiem ta liczba rośnie. Co czwarty pięćdziesięciolatek zgłasza trudności z widzeniem… » więcej 2024-10-22, godz. 07:00 Eksperci: niemal 30 proc. dorosłych Polaków cierpi z powodu bólu przewlekłego Niemal 30 proc. dorosłych Polaków, tj. 8,5 mln, cierpi z powodu bólu przewlekłego. To więcej niż średnia europejska i światowa - alarmują eksperci. Ich… » więcej 2024-10-21, godz. 07:00 Młode kobiety coraz częściej chorują na serce Młode kobiety coraz częściej chorują na serce. Zdaniem specjalistów panie w wieku 30 - 40 czy 50 lat - to grupa, która rzadko dostrzega zagrożenia związane… » więcej 2024-10-18, godz. 07:00 Znany lek może oczyszczać mózg z toksycznych substancji W eksperymencie na myszach naukowcy odkryli, że znany od dawna lek - prostaglandyna F2A - pomaga usuwać z mózgu toksyczne substancje. Być może mógłby więc… » więcej 2024-10-17, godz. 07:00 Październik miesiącem świadomości raka piersi [DŹWIĘK] Co roku prawie 20 tysięcy Polek dowiaduje się, że ma raka piersi, a prawie 7 tysięcy umiera z tego powodu. » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »