Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi » Jedzmy truskawki, bo tak szybko się kończą!
2023-06-23, 11:40 Autor: Beata Granatowska

Jedzmy truskawki, bo tak szybko się kończą!

Truskawki [fot. pixabay]
Truskawki [fot. pixabay]
Jedzcie truskawki, bo tak szybko się kończą - można by strawestować słowa poety. Te smaczne i zdrowe owoce mają bowiem to do siebie, że pojawiają się w dużej ilości, ale na krótko. O zaletach, różnorodności ale i pewnych wadach truskawek rozmawialiśmy z Tomaszem Fronckiewiczem.
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawia Beata Granatowska (22.06.2023)
2023-06-26, 09:09

PRZEPIS

Sałatka z kurczakiem i truskawkami
Składniki do sałatki:
  • mix sałat opakowanie
  • suszone przyprawy mix – (natka pietruszki, mielona gorczyca, papryka słodka, pieprz biały, kolendra, czosnek, sól)
  • pierś z kurczaka 1 sztuka
  • truskawki 12 sztuk
  • ser pleśniowy typu blue - 100 gramów
  • ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
  • miód - 0.5 łyżeczki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • woda- 3 łyżki
  1. Sól, pieprz, słodką paprykę i oregano tzw. mix wymieniony w składnikach należy połączyć w miseczce z trzema łyżkami wody, oliwą oraz miodem i octem balsamicznym. Dokładnie wymieszać.
  2. Liście sałat umyć i osuszyć, a następnie wyłożyć na półmisek. Pierś kurczaka zamarynować w swoich ulubionych przyprawach i usmaż na grillu lub grillowej patelni.
  3. Umyte i oczyszczone truskawki pokroić na połówki. Wystudzoną pierś pokroić w cienkie plastry.
  4. Mięso oraz truskawki rozłożyć dekoracyjnie na sałacie. Całość polać przygotowanym sosem.
  5. Wierzch sałatki posypać pokruszonym serem. Można też dodatkowo na wierzchu podać grzanki z tostowego pieczywa.

Zobacz także

2023-07-03, godz. 11:41 Ciemna strona lodów. Jak odróżnić te prawdziwe od sztucznych? Tradycyjnie o tej porze pojawia się temat lodów i nawet w tej dziedzinie widać ogromne zmiany. Coraz częściej oferuje się nam lody o smaku oreo, gumy balonowej… » więcej 2023-06-30, godz. 14:10 Mariusz Urbanek o książce "Marian Eile. Poczciwy cynik z "Przekroju" Marian Eile był niezwykle barwną postacią: stworzył, jedno z kultowych w PRL, czasopism "Przekrój", dzięki któremu Polacy, nawet w ponurych czasach, mieli… » więcej 2023-06-29, godz. 10:02 Krzysztof Kasza o wzroście popularności podcastów W czasach ogólnego "skracania" treści słownej na rzecz obrazków, zadziwia coraz większa popularność podcastów czyli programów, które trwają kilkadziesiąt… » więcej 2023-06-28, godz. 09:24 Agata Kołakowska o swojej najnowszej powieści "Lato jak w filmie" Poprzednia powieść Agaty Kołakowskiej: "Ballada o dwóch miastach" zyskała bardzo dobre recenzje zarówno krytyków jak i czytelników, teraz ukazała się… » więcej 2023-06-27, godz. 09:17 Szansa czy zagrożenie? Jarosław Madzia o zastosowaniach ChatuGPT Definicja brzmi niewinnie: "zaawansowany model językowy, którego celem jest generowanie odpowiedzi na różne pytania zadawane przez ludzi". ChatGPT budzi coraz… » więcej 2023-06-26, godz. 13:45 Dariusz Romanowski o złotej erze amerykańskiego kina Był gwiazdą musicalu "Hair", potem jednak nie miał okazji stworzyć podobnej kreacji. W czerwcu zmarł Treat Williams, którego szczyt kariery przypadł na… » więcej 2023-06-22, godz. 10:24 Katarzyna Rdzanek o współczesnej Polonii w Kanadzie Jaka jest współczesna Polonia tworzona przez ludzi, którzy wyjechali z kraju nie z powodów ekonomicznych czy politycznych? Eliza Sarnacka - Mahoney opowiedziała… » więcej 2023-06-21, godz. 13:47 Michał Patryk Sadłowski o książce "Dzieje najnowszej dyplomacji rosyjskiej" Ten kraj budził i budzi grozę, ale i pewien rodzaj fascynacji. Zarówno w carskiej jak i sowieckiej Rosji świetnie działała dyplomacja. Ministrami spraw zagranicznych… » więcej 2023-06-20, godz. 10:50 Agnieszka Włoch o opolskich "Miniaturach" 14 zespołów z całej Polski wzięło udział w przeglądzie teatrów dziecięcych i młodzieżowych "Miniatury" w Opolu. Impreza organizowana cyklicznie od 20… » więcej
2324252627
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »