Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi » Tomasz Fronckiewicz o alternatywach dla białka pochodzenia…
2023-04-03, 13:42 Autor: Beata Granatowska

Tomasz Fronckiewicz o alternatywach dla białka pochodzenia zwierzęcego

Tofu [fot. Envato Elements]
Tofu [fot. Envato Elements]
Coraz częściej i głośniej mówi się o pozyskiwaniu białka i innych produktów pochodzenia zwierzęcego z innych źródeł np. z owadów, co u wielu budzi niechęć. Jednak ta perspektywa staje się bardzo realna, dlatego w naszym programie mówiliśmy o tym, jak stopniowo przygotowywać się do eliminowania mięsa a jednocześnie jeść smacznie.
Przygotowanie Tofu:
  • namoczyć ziarna soi przez 11 godzin w zimnej wodzie,
  • zmielić je na gładką masę,
  • dodać powstałą masę do wrzącej wody, gotować do powstania piany,
  • odcedzić ugotowana masę,
  • uzyskany płyn sojowy podgrzewać przez kilka minut i stopniowo dodawać sok z cytryny, cały czas mieszając,
  • powstałe tak kawałki tofu odcisnąć z nadmiaru wody,
  • zawinąć w gazę i pozostawić w lodówce na kilka godzin.

Tak powstałe tofu możemy komponować i tworzyć wariacje smakowe. Dodajemy w kuchni do śniadań, obiadów, a nawet deserów. Różnorodność walorów smakowych powoduje, że ten produkt stosujemy do różnych rodzajów dań.

Zobacz także

2023-04-21, godz. 13:33 Spotkanie przy kawie o kawie z Beatą Kolasińską Kawa, obok herbaty, to jeden z niewielu produktów spożywczych, które otacza swoisty kult. Sprawia to ciekawa historia i otoczka , która towarzyszy jej piciu… » więcej 2023-04-19, godz. 09:50 Paweł Tkaczyk o kampanii „Łączą nas drzewa” Rządowa kampania „Łączą nas drzewa” brzmi pięknie, ale jak się to ma do wielu działań stanowiących przeciwieństwo tej idei np. nagminnego wycinania… » więcej 2023-04-18, godz. 13:13 Aleksandra Czarnecka i Bartosz Małłek o zielonej energii Atom i zielona energia to najlepsze rozwiązanie dla naszej planety - słyszymy z ust ekologów i wielu specjalistów, politycy mówią i robią coś odwrotnego… » więcej 2023-04-17, godz. 09:55 Dariusz Romanowski o kinowych remake-ach filmowych Chłopi, na zachodzie bez zmian, West Side Story a ostatnio Sami swoi - to niektóre z remake-ów filmowych, które możemy oglądać w kinie. Jaki jest sens kręcenia… » więcej 2023-04-14, godz. 11:36 Na czym polega fenomen teatru? Kina pustoszeją, młodzi nie słuchają radia, tymczasem teatry pękają w szwach, a na bilety w Warszawie czy Krakowie trzeba polować co najmniej miesiąc wcześniej!… » więcej 2023-04-13, godz. 15:41 Ks. Arnold Drechsler wspólnych działaniach opolskiej Caritas i prywatnych osób Kiedy wydaje się, że zapał Polaków do pomocy Ukrainie osłabł warto powiedzieć o różnych działaniach , które odbywają się bez rozgłosu. Z ks. Arnoldem… » więcej 2023-04-12, godz. 11:57 Donat Przybylski o ciekawych i zabawnych wydarzeniach z historii opolskiej rozgłośni Sto lat temu narodziła się w Polsce radiofonia. Stowarzyszenie Radiotechników Polskich przyjęło dokument, w którym zawarło swoje opinie na temat wytycznych… » więcej 2023-04-11, godz. 11:14 Czy na wielkanocnym stole może zabraknąć jajek? Czym można zastąpić na wielkanocnym stole jajko i czy w ogóle warto? Dla wegan to kolejny produkt odzwierzęcy, z którego powinno się rezygnować, dla innych… » więcej 2023-04-07, godz. 09:47 Pastor Wojciech Pracki o samotnych świętach bezdomnych nie tylko w Wielkanoc Wigilia dla samotnych i bezdomnych czy wielkanocne śniadanie to dla wielu ludzi jedna z niewielu okazji, by poczuć się częścią jakiejś wspólnoty. A jak… » więcej 2023-04-06, godz. 11:00 Grzegorz Ostromecki o sytuacji hydrologicznej w Polsce We Francji ogłoszono narodowe oszczędzanie wody, wszystkie instytucje powinny zmniejszyć jej zużycie o 10%. Co prawda ten kraj ostatnio nawiedziły potężne… » więcej
2930313233
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »