Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi » Tomasz Fronckiewicz o alternatywach dla białka pochodzenia…
2023-04-03, 13:42 Autor: Beata Granatowska

Tomasz Fronckiewicz o alternatywach dla białka pochodzenia zwierzęcego

Tofu [fot. Envato Elements]
Tofu [fot. Envato Elements]
Coraz częściej i głośniej mówi się o pozyskiwaniu białka i innych produktów pochodzenia zwierzęcego z innych źródeł np. z owadów, co u wielu budzi niechęć. Jednak ta perspektywa staje się bardzo realna, dlatego w naszym programie mówiliśmy o tym, jak stopniowo przygotowywać się do eliminowania mięsa a jednocześnie jeść smacznie.
Przygotowanie Tofu:
  • namoczyć ziarna soi przez 11 godzin w zimnej wodzie,
  • zmielić je na gładką masę,
  • dodać powstałą masę do wrzącej wody, gotować do powstania piany,
  • odcedzić ugotowana masę,
  • uzyskany płyn sojowy podgrzewać przez kilka minut i stopniowo dodawać sok z cytryny, cały czas mieszając,
  • powstałe tak kawałki tofu odcisnąć z nadmiaru wody,
  • zawinąć w gazę i pozostawić w lodówce na kilka godzin.

Tak powstałe tofu możemy komponować i tworzyć wariacje smakowe. Dodajemy w kuchni do śniadań, obiadów, a nawet deserów. Różnorodność walorów smakowych powoduje, że ten produkt stosujemy do różnych rodzajów dań.

Zobacz także

2024-08-12, godz. 10:50 Wspinaczka ściankowa zyskuje na popularności – rozmowa z Jackiem Matuszkiem, alpinistą i paralotniarzem Wielki sukces Aleksandry Mirosław na arenie międzynarodowej sprawił, że wspinaczka ściankowa, dotychczas uważana za niszową dyscyplinę sportu, zyskuje… » więcej 2024-08-09, godz. 08:43 Dlaczego sport pełni ważną rolę w życiu? Igrzyska Olimpijskie to dobry powód, by zastanowić się jaką rolę pełni sport w naszym życiu. Nie każdy ma talent do uprawiania go w wersji wyczynowej… » więcej 2024-08-07, godz. 13:37 Jak ciekawie pokazać historię i historyczne postaci w muzeach - rozmowa z Izabelą Jasińską z Muzeum Śląska Opol… Nie interesuje Cię twórczość Marii Konopnickiej? Uważasz, że jest nudna i staroświecka? To zapraszam do muzeum poetki w Suwałkach, bo jest nowoczesne i… » więcej 2024-08-06, godz. 11:43 Granice prowokacji w sztuce. O refleksjach po ceremonii otwarcia Igrzysk Olimpijskich z prof. Kazimierzem Ożogiem Spadła temperatura sporu na temat kogo i jak obraziła ceremonia, a przynajmniej jej kulturalna część, otwarcia Igrzysk Olimpijskich. W związku z tym, na… » więcej 2024-08-02, godz. 11:54 Co łączy wedlowską czekoladę z zieloną sukienką i krową? Wbrew pozorom pytanie, co łączy wedlowską czekoladę z zieloną sukienką i krową, nie jest testem na inteligentne skojarzenia. To tylko kilka symbolicznych… » więcej 2024-08-01, godz. 11:56 Aleksander Sowa o ostatnim kryminale z postacią policjanta Emila Stompora Na zboczu klasztoru w Tyńcu znaleziono martwego księdza. Czy to samobójstwo czy zabójstwo? Policjant, który bada sprawę podejrzewa to drugie, a mur milczenia… » więcej 2024-07-31, godz. 13:30 "Sokołowsko polecamy, ale jest to jedna z wciąż niewykorzystanych szans na przyciągnięcie turystów" Polskie Davos, czyli Sokołowsko na Dolnym Śląsku przypomniała Olga Tokarczuk w powieści "Empuzjon". Z tą malowniczą miejscowością był związany pisarz… » więcej 2024-07-30, godz. 13:06 Jeść to czy nie jeść? O wakacyjnych przekąskach rozmawiamy z Tomaszem Fronckiewiczem Co robić, żeby w czasie wakacyjnego wyjazdu nie stać się ofiarą fastfoodów, nie wydawać kroci w restauracjach, ale też nie tracić czasu "przy garach"?… » więcej 2024-07-24, godz. 12:30 „Spławianie węgla Odrą nie jest kierunkiem przyszłościowym. Lepszym rozwiązaniem jest postawienie na kolej” -… Rząd przedstawił projekt nowelizacji ustawy o rewitalizacji Odry, mający na celu poprawę zdolności rzeki do samooczyszczania poprzez renaturyzację i zmniejszenie… » więcej 2024-07-18, godz. 22:00 Zmiany klimatu i auta elektryczne a strażacy - posłuchaj rozmowy z kpt. Łukaszem Nowakiem Czy gwałtowne zjawiska pogodowe związane ze zmianami klimatu dodają pracy strażakom? Czy są gotowi na to, że na polskich drogach pojawi się więcej samochodów… » więcej
12345
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »