Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy » Posłuchaj audycji » Mus tahini, czyli o tym, że deser może być zdrowy!…
2020-09-16, 15:50 Autor: Katarzyna Zawadzka

Mus tahini, czyli o tym, że deser może być zdrowy! PRZEPIS [FILM]

Akcja "Chcę wyjechać na wieś" w Gościęcinie. Marek Kochajkiewicz gościem audycji Katarzyny Zawadzkiej
Dietetyk kliniczny Marek Kochajkiewicz w naszym plenerowym studiu w Gościęcinie przekonywał, że deser może być zdrowy. Wyjaśnił także, jak wykonać mus tahini z dodatkiem płatków owsianych, orzechów włoskich i borówki amerykańskiej. Brzmi dobrze?


PRZEPIS:

Tahini to pasta na bazie sezamu. Jeśli sami ją wykonujemy, to nasiona delikatnie prażymy na patelni, odstawiamy na chwilę i blendujemy w blenderze stojącym (minimum 1100 watt) do uzyskania konsystencji kremu i odstawiamy do ochłodzenia. Następnie mieszamy z jogurtem naturalnym greckim i łyżką miodu (tutaj proszę indywidualnie podejść do preferencji smakowych, mogą być 2 łyżki). Później przekładamy na talerz, posypujemy płatkami owsianych, borówką amerykańską i orzechami (aby wydobyć ciekawsze nuty z orzechów proponuję delikatnie podprażyć na patelni).

Nakładamy do miseczki: 3 łyżki tahini, jogurt naturalny grecki (200 gramów), miód (1 łyżka), garść płatków owsianych, garść orzechów włoskich i garść borówki amerykańskiej. Smacznego!

Zobacz także

2020-11-24, godz. 16:52 Tupnij nogą i bądź sobą! Rozmowa z Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz Często słyszymy "bądź sobą", ale co to właściwie znaczy? I czy rzeczywiście nam się to opłaca? Na ten temat rozmawialiśmy z socjoterapeutką Katarzyną… » więcej 2020-11-21, godz. 14:28 Przygarnij swój lęk. Rozmowa z psychoterapeutą Dawidem Bachryjem Jak zaopiekować się sobą, kiedy odczuwamy lęk? Co zrobić, kiedy czujemy, że żyjemy w permanentnym stresie? Czy dezynfekcja klamek, włączników światła… » więcej 2020-11-21, godz. 15:15 Wzmocnij odporność, zyskaj radość. Rozmowa z Olą Żelazo W audycji "Ze zdrowiem Ci do twarzy" sprawdzaliśmy, jakie asany poprawią nam nastrój i pobudzą układ odpornościowy. Naszym gościem była nauczycielka jogi… » więcej 2020-11-14, godz. 14:33 Czy remontować, żeby nie zwariować? Rozmowa z Iloną DeCandią-Knapik Czy warto remontować, aby nie zwariować? Okazuje się, że w czasach izolacji coraz chętniej modernizujemy swoje mieszkania. Jak zatem stworzyć wygodną przestrzeń… » więcej 2020-11-07, godz. 12:24 Od kuchni przez Kresy do serca! Rozmowa z Anną Komstą Różnorodna, nieoczywista i bliska naturze - taka jest kuchnia kresowa. Przepisy, ale też historię o tym, jak dawniej jadano, postanowiła zabrać i opisać… » więcej 2020-11-06, godz. 10:10 Mniej znaczy dużo więcej. Rozmowa z Anitą Dmitruczuk W audycji "Ze zdrowiem Ci do twarzy" zastanawialiśmy, jaki świat zostawimy następnym pokoleniom. Pytaliśmy także o to, w jaki sposób możemy ograniczyć… » więcej 2020-11-06, godz. 11:31 Ciało to mapa pamięci. Rozmowa z Gabrielą Eliasz-Łukasiewicz Nasze ciało to księga, w której zapisane są informacje zgromadzone przez poprzednie pokolenia. Czy możemy nauczyć się je odczytywać? I dlaczego warto?… » więcej 2020-10-26, godz. 09:41 Czy "wampiry energetyczne" istnieją? Rozmowa z Ewą Dudą W audycji "Ze zdrowiem Ci do twarzy" sprawdzaliśmy energetyczny bilans naszych relacji. Czym są emocjonalne toksyny i jak się przed nimi bronić? Co zrobić… » więcej 2020-10-24, godz. 14:01 Źródło spokoju mamy w sobie. Rozmowa z Włodzimierzem Łagockim Jak sobie radzić ze strachem? Odpowiedzi na to pytanie szukaliśmy poruszając się po obszarach filozofii, jogi i wspinaczki wysokogórskiej. Pytaliśmy o techniki… » więcej 2020-10-22, godz. 10:01 Odporność według ajurwedy. Rozmowa z Anną Knoblich-Kaczmarek Jakie sposoby dbania o odporność zaleca ajurweda? W audycji "Ze zdrowiem Ci do twarzy" mówiliśmy o cennych właściwościach oleju i jego zastosowaniu przy… » więcej
56789
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »