Radio Opole » Radio Opole w powiecie prudnickim (DAB+) » Informacje z powiatu prudnickiego

Informacje z powiatu prudnickiego

2021-10-21, 20:30 Autor: Jan Poniatyszyn

Prudnik: młodzi adepci sztuki kulinarnej zmagali się z... karpiem

Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Kofty oraz czarne pierogi najwyżej oceniono w prudnickim konkursie kulinarnym. Wszystkie dania przyrządzano na bazie karpia. Rywalizowało 16 uczniów z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Konkurs odbył się w ramach Wojewódzkiego Dnia Szefa Kuchni. Udział w tym wydarzeniu zgłosiło 10 szkół z regionu. Jednym z celów jest promowanie zawodu kucharza oraz zdrowego odżywiania.
- Po raz pierwszy robimy potrawę z tej ryby - mówi Patryk Rączy, uczeń prudnickiej klasy gastronomicznej. – Na konkurs gastronomiczny przygotowaliśmy karpia w migdałach z sosem rodzynkowym. Ozdobiliśmy to skórką z pomarańczy, kawałkiem cytryny i rozmarynem. Danie to jest łatwe do sporządzenia.

- Dwóch uczniów mówiło, że po raz pierwszy robili rybę. Jestem pod dużym wrażeniem. Miejmy nadzieję, że kiedyś będą z nich fajni kucharze. Coraz więcej restauracji ma w swojej ofercie karpia cały rok. Jest on rybą bardzo wysokiej jakości. Powinniśmy jeść jej, jak najwięcej przez cały rok, naprawdę warto - powiedział Waldemar Małota, szef kuchni hotelu „Dębowe Wzgórze” w Pokrzywnej, jeden z jurorów prudnickiego konkursu kulinarnego.

Mimo sporej popularności klas gastronomicznych na Opolszczyźnie restauracje, hotele i ośrodki wypoczynkowe mają deficyt kucharzy. Wielu absolwentów tych kierunków znajduje zatrudnienie za granicą.
Patryk Rączy
Waldemar Małota

Zobacz także

2024-12-06, godz. 08:00, Wiadomości z regionu Prudnik: przedświąteczny jarmark z Karolem Okrasą i Motomikołajami W klimatach świątecznych tradycji polsko-czeskiego pogranicza przebiegać będzie Jarmark Bożonarodzeniowy w Prudniku. Weekendowa impreza (6-8.12) na rynku odbywa się po raz siódmy. Główne atrakcje to stoiska ze świątecznymi wyrobami… » więcej 2024-12-05, godz. 20:00, Wiadomości z regionu Środowiskowy Klub Samopomocy w Prudniku prowadzi zajęcia dla niepełnosprawnych seniorów W Prudniku powstał pierwszy w regionie Środowiskowy Klub Samopomocy. To placówka zajmująca się osobami niepełnosprawnymi. Swoją siedzibę ma w obiekcie zakonu Bonifratrów, a jej utworzenie jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie… » więcej 2024-12-05, godz. 09:00, Wiadomości z regionu Prudnik: kto będzie odśnieżał części dróg powiatowych zależy od postanowienia sądu Nie będzie problemów z zimowym utrzymaniem dróg powiatowych - zapewnia prudnickie starostwo. Na ten cel zaplanowano w tym roku 900 tys., a wydano dotychczas 417 tys. zł. » więcej 2024-12-04, godz. 20:46, Wiadomości z regionu "Mamy młode pomysły". Młodzieżowa Rada Powiatu w Prudniku już działa W Prudniku po raz pierwszy obradowała Młodzieżowa Rada Powiatu. Zasiada w niej 17 uczniów pięciu szkół średnich, którzy w chwili wyboru nie ukończyli 21 lat. Podczas inauguracyjnej sesji złożyli ślubowanie. W tajnych głosowaniach… » więcej 2024-12-04, godz. 13:21, Wiadomości z regionu Ponad kilogram narkotyków wykryto u mężczyzny poszukiwanego do odbycia kary więzienia Prudniccy kryminalni zabezpieczyli znaczne ilości narkotyków, w sprawie zatrzymali także podejrzanego. Mężczyzna był poszukiwany w celu odbycia kary pozbawienia wolności. » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »