Radio Opole » Wiadomości z regionu
2019-11-13, 21:00 Autor: Wiktoria Palarczyk

Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu. Wystartował "Opolski Bifyj"

Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Degustacja tradycyjnych potraw w nowoczesnym wydaniu na Zamku w Mosznej. Ruszył "Opolski Bifyj" [fot. Wiktoria Palarczyk]
Uroczystą kolacją degustacyjną na zamku w Mosznej zainaugurowano III edycję festiwalu "Opolski Bifyj". Pięciu szefów kuchni przygotowało w sumie pięć tradycyjnych potraw z regionalnych produktów. Wśród nich znalazły się: carpaccio z wędzonej piersi z kaczki, krupniok, karp wędzony, sarnina i ekler czekoladowy.
- To, co prezentujemy, to nowoczesna wersja tradycyjnych potraw - mówi Kamil Konieczny, szef kuchni Moszna Zamek. - Krupniok każdy wie jak zrobić, ale można z tego zrobić mus, zapiekankę, pasztet. Zupę z karpia można zmielić, dodać ziemniaki, trochę śmietanki. Wszystko można stworzyć na produktach regionalnych. To są już dania restauracyjne, ale każdy z nas jest w stanie to zrobić w domu.

- Chcemy poprzez potrawy i produkty regionalne promować nasz region i zachęcać do odwiedzania Opolszczyzny - mówi Stanisław Rakoczy, prezes Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, organizator wydarzenia. - To nie chodzi tylko o potrawy, ale też o produkty, olej, wino, mąkę. Wszystko, co można użyć do produkcji żywności. Podczas festiwalu będą też konkursy, prelekcje, kursy, pokaz potraw regionalnych. Co roku festiwal się rozrasta i robi się coraz bardziej atrakcyjny.

Kolejnym wydarzeniem organizowanym w ramach festiwalu jest malowanie bombek w kwiatowy wzór opolski oraz prelekcja o historii tułowickiej porcelany. Początek tego spotkania jutro (14.11) o godzinie 17.00 na zamku w Mosznej. Dodajmy, że Radio Opole objęło "Opolski Bifyj" patronatem medialnym.
Kamil Konieczny
Stanisław Rakoczy

Wiadomości z regionu

2025-01-05, godz. 17:30 Uwaga kierowcy! Zmiana organizacji ruchu w pobliżu CUP w Opolu Od środy (08.01) w okolicy Centrum Usług Publicznych w Opolu w związku z przebudową układu komunikacyjnego będzie obowiązywać zmieniona organizacja ru… » więcej 2025-01-05, godz. 16:00 Uwaga! Na drogach i chodnikach będzie ślisko Wieczorem, w nocy i nad ranem w regionie będzie bardzo ślisko. Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej prognozuje opady marznącego deszczu powodujące go… » więcej 2025-01-05, godz. 12:21 10 mln zł na uzbrojenie strefy przemysłowej w Lewinie Brzeskim. To jedna z tegorocznych inwestycji W nadchodzącym roku budżetowym gmina Lewin Brzeski planuje realizację kilku istotnych zadań, które zostały przesunięte na 2025 rok z powodu opóźnień… » więcej 2025-01-05, godz. 12:15 Kolejne elektryczne autobusy trafią do Opola. Ratusz analizuje złożone oferty Miejski Zakład Komunikacyjny w Opolu otworzył oferty w przetargu na zakup nowych autobusów elektrycznych. Do rywalizacji o dostarczenie pojazdów stanęły… » więcej 2025-01-05, godz. 12:00 Zakończył się remont ul. Jasińskiego w Kędzierzynie-Koźlu Ponad 2,5 miliona złotych kosztował remont ulicy Tadeusza Jasińskiego w Kędzierzynie-Koźlu. Jak informuje kędzierzyńsko-kozielski magistrat na swojej stronie… » więcej 2025-01-05, godz. 11:35 Głuchołazy: czy to na pewno krypta? "Prace będą musiały być prowadzone na szerszą skalę" Co dalej z tajemniczym i nieznanym dotąd pomieszczeniem w kościele pod wezwaniem świętego Wawrzyńca w Głuchołazach? Przypomnijmy, przed świętami Bożego… » więcej 2025-01-05, godz. 09:05 Tegoroczna kwalifikacja wojskowa obejmie około 230 tysięcy młodych obywateli Polski 3 lutego w całej Polsce rozpoczyna się kwalifikacja wojskowa, która potrwa do 30 kwietnia - wynika z rozporządzenia Ministerstwa Obrony Narodowej. To kluczowy… » więcej 2025-01-04, godz. 18:30 Przebadana gleba po powodzi nie jest zanieczyszczona. "Z ulgą przyjmujemy te wyniki" W ponad tysiącu próbek gleby z terenów powodziowych w regionie nie znaleziono zanieczyszczeń niebezpiecznych dla upraw. Tak wynika z badań przeprowadzonych… » więcej 2025-01-04, godz. 17:00 Nysa: koncert dla pracowników szpitala. Podziękowanie za pracę w trakcie powodzi Na 'Melodie Wdzięczności' zaproszeni są wszyscy pracownicy Szpitala Powiatowego w Nysie w uznaniu i podziękowaniu za ekstremalną pracę podczas ubiegłorocznej… » więcej 2025-01-04, godz. 12:30 Biegiem rozpoczęli pierwszą sobotę roku. "Widać postanowienia noworoczne" [ZDJĘCIA] Kilkudziesięciu uczestników pojawiło się rano (4.01) na starcie pierwszej tego roku edycji Parkrun na wyspie Bolko w Opolu. » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »