Radio Opole » Radio Opole w powiecie prudnickim (DAB+) » Informacje z powiatu prudnickiego

Informacje z powiatu prudnickiego

2021-10-21, 20:30 Autor: Jan Poniatyszyn

Prudnik: młodzi adepci sztuki kulinarnej zmagali się z... karpiem

Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Kofty oraz czarne pierogi najwyżej oceniono w prudnickim konkursie kulinarnym. Wszystkie dania przyrządzano na bazie karpia. Rywalizowało 16 uczniów z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Konkurs odbył się w ramach Wojewódzkiego Dnia Szefa Kuchni. Udział w tym wydarzeniu zgłosiło 10 szkół z regionu. Jednym z celów jest promowanie zawodu kucharza oraz zdrowego odżywiania.
- Po raz pierwszy robimy potrawę z tej ryby - mówi Patryk Rączy, uczeń prudnickiej klasy gastronomicznej. – Na konkurs gastronomiczny przygotowaliśmy karpia w migdałach z sosem rodzynkowym. Ozdobiliśmy to skórką z pomarańczy, kawałkiem cytryny i rozmarynem. Danie to jest łatwe do sporządzenia.

- Dwóch uczniów mówiło, że po raz pierwszy robili rybę. Jestem pod dużym wrażeniem. Miejmy nadzieję, że kiedyś będą z nich fajni kucharze. Coraz więcej restauracji ma w swojej ofercie karpia cały rok. Jest on rybą bardzo wysokiej jakości. Powinniśmy jeść jej, jak najwięcej przez cały rok, naprawdę warto - powiedział Waldemar Małota, szef kuchni hotelu „Dębowe Wzgórze” w Pokrzywnej, jeden z jurorów prudnickiego konkursu kulinarnego.

Mimo sporej popularności klas gastronomicznych na Opolszczyźnie restauracje, hotele i ośrodki wypoczynkowe mają deficyt kucharzy. Wielu absolwentów tych kierunków znajduje zatrudnienie za granicą.
Patryk Rączy
Waldemar Małota

Zobacz także

2021-11-03, godz. 16:30, Gospodarka Prudnik: wzrost podatków będzie wyższy od wskaźnika inflacji O ponad siedem procent wzrośnie podatek od nieruchomości w gminie Prudnik. Podwyżkę rada miejska uchwaliła na wniosek burmistrza. » więcej 2021-11-02, godz. 10:51, Sport i turystyka Pewne wygrane Nysy i Prudnika w 2. lidze koszykarskiej Kolejne wygrane wpisali na swoje konta drugoligowi koszykarze z Opolszczyzny. Po siedmiu kolejkach Pogoń i Baket sąsiadują w tabeli. » więcej 2021-10-28, godz. 20:15, Wiadomości z regionu Ta placówka jest dla nich drugim domem. ŚDS w Prudniku świętuje 25 lat działalności świętuje Środowiskowy Dom Samopomocy w Prudniku. Była to pierwsza tego typu placówka na Opolszczyźnie. Znajduje się w zmodernizowanym, zabytkowym obiekcie dawnego kasyna wojskowego. Bardzo ważne dla tej placówki… » więcej 2021-10-27, godz. 18:00, Wiadomości z regionu Głogówek: radny uporczywie lekceważy obowiązki związane ze składaniem oświadczenia majątkowego? Ponownie przed sądem stanie Tadeusz W., radny Głogówka. Zarzuca mu się, że w korekcie oświadczeń majątkowych nie wpisał swoich zobowiązań finansowych. Ma to też związek z postępowaniami egzekucyjnymi. » więcej 2021-10-27, godz. 07:00, Wiadomości z regionu Samorządowcy z powiatu prudnickiego zadowoleni z programu Polski Ład. "Bez tych pieniędzy realizacja zadań byłaby niemożliwa" Oczekiwania były większe, ale ogólnie samorządowcy z powiatu prudnickiego zadowoleni są z przyznanych pieniędzy. Cztery gminy i powiat z tego regionu otrzymają w sumie 42,5 mln zł z Rządowego Funduszu Polski Ład. Program ten ma na… » więcej
147148149150151152153
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »