Radio Opole » Radio Opole w powiecie prudnickim (DAB+) » Informacje z powiatu prudnickiego

Informacje z powiatu prudnickiego

2021-10-21, 20:30 Autor: Jan Poniatyszyn

Prudnik: młodzi adepci sztuki kulinarnej zmagali się z... karpiem

Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Kofty oraz czarne pierogi najwyżej oceniono w prudnickim konkursie kulinarnym. Wszystkie dania przyrządzano na bazie karpia. Rywalizowało 16 uczniów z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Konkurs odbył się w ramach Wojewódzkiego Dnia Szefa Kuchni. Udział w tym wydarzeniu zgłosiło 10 szkół z regionu. Jednym z celów jest promowanie zawodu kucharza oraz zdrowego odżywiania.
- Po raz pierwszy robimy potrawę z tej ryby - mówi Patryk Rączy, uczeń prudnickiej klasy gastronomicznej. – Na konkurs gastronomiczny przygotowaliśmy karpia w migdałach z sosem rodzynkowym. Ozdobiliśmy to skórką z pomarańczy, kawałkiem cytryny i rozmarynem. Danie to jest łatwe do sporządzenia.

- Dwóch uczniów mówiło, że po raz pierwszy robili rybę. Jestem pod dużym wrażeniem. Miejmy nadzieję, że kiedyś będą z nich fajni kucharze. Coraz więcej restauracji ma w swojej ofercie karpia cały rok. Jest on rybą bardzo wysokiej jakości. Powinniśmy jeść jej, jak najwięcej przez cały rok, naprawdę warto - powiedział Waldemar Małota, szef kuchni hotelu „Dębowe Wzgórze” w Pokrzywnej, jeden z jurorów prudnickiego konkursu kulinarnego.

Mimo sporej popularności klas gastronomicznych na Opolszczyźnie restauracje, hotele i ośrodki wypoczynkowe mają deficyt kucharzy. Wielu absolwentów tych kierunków znajduje zatrudnienie za granicą.
Patryk Rączy
Waldemar Małota

Zobacz także

2021-11-09, godz. 10:49, Wiadomości z regionu Prudnik: spadły wpływy z parkomatów, unikających opłat mają zmobilizować wyższe kary Wzrosną kary dla kierowców, którzy nie uiszczają opłat w prudnickich strefach płatnego parkowania. Ma to związek ze znaczącym spadkiem wpływów ze strefy, przybywa zawiadomień wzywających do uregulowania takich należności. » więcej 2021-11-07, godz. 09:30, Wiadomości z regionu Środowiskowy Dom Samopomocy w Prudniku ma już 25 lat 25-lecie działalności obchodzi Środowiskowy Dom Samopomocy w Prudniku. W momencie powstania była to pierwsza tego typu placówka w województwie opolskim. Utrzymanie jednostek ochrony zdrowia psychicznego leży w gestii rządu, ale jest… » więcej 2021-11-04, godz. 19:30, Wiadomości z regionu Fałszywy oficer romansował z kilkoma kobietami. Sąd w Prudniku skazał go za oszustwa Romansował z kobietami podając się za oficera służb specjalnych. Jedna z nich mocno ucierpiała, także finansowo. Sąd Rejonowy w Prudniku skazał Marcina Ł. na karę 10 miesięcy ograniczenia wolności, która polegać ma na wykonywaniu… » więcej 2021-11-04, godz. 15:00, Wiadomości z regionu Poradnie POZ coraz częściej wykonują u pacjentów szybkie testy w kierunku SARS-COV-2. "To wpływa na bezpieczeństwo pacjentów i personelu" Rośnie liczba nowych przypadków koronawirusa. Zakażają się nie tylko dorośli, ale też dzieci. Dlatego niektóre przychodnie dla dzieci zdecydowały się na wykonywanie testów u najmłodszych przed wizytą u lekarza. Przykładem jest… » więcej 2021-11-04, godz. 13:15, Wiadomości z regionu Policjanci zatrzymali pijanego kierowcę, który „driftował” volkswagenem na terenie dworca kolejowego w Prudniku Do 2 lat więzienia, wysoka grzywna i sądowy zakaz prowadzenia pojazdów - taka kara grozi pijanemu 31-latkowi, który „driftował” volkswagenem na terenie dworca kolejowego w Prudniku. » więcej
146147148149150151152
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »