Radio Opole » Radio Opole w powiecie prudnickim (DAB+) » Informacje z powiatu prudnickiego

Informacje z powiatu prudnickiego

2021-10-21, 20:30 Autor: Jan Poniatyszyn

Prudnik: młodzi adepci sztuki kulinarnej zmagali się z... karpiem

Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Kofty oraz czarne pierogi najwyżej oceniono w prudnickim konkursie kulinarnym. Wszystkie dania przyrządzano na bazie karpia. Rywalizowało 16 uczniów z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Konkurs odbył się w ramach Wojewódzkiego Dnia Szefa Kuchni. Udział w tym wydarzeniu zgłosiło 10 szkół z regionu. Jednym z celów jest promowanie zawodu kucharza oraz zdrowego odżywiania.
- Po raz pierwszy robimy potrawę z tej ryby - mówi Patryk Rączy, uczeń prudnickiej klasy gastronomicznej. – Na konkurs gastronomiczny przygotowaliśmy karpia w migdałach z sosem rodzynkowym. Ozdobiliśmy to skórką z pomarańczy, kawałkiem cytryny i rozmarynem. Danie to jest łatwe do sporządzenia.

- Dwóch uczniów mówiło, że po raz pierwszy robili rybę. Jestem pod dużym wrażeniem. Miejmy nadzieję, że kiedyś będą z nich fajni kucharze. Coraz więcej restauracji ma w swojej ofercie karpia cały rok. Jest on rybą bardzo wysokiej jakości. Powinniśmy jeść jej, jak najwięcej przez cały rok, naprawdę warto - powiedział Waldemar Małota, szef kuchni hotelu „Dębowe Wzgórze” w Pokrzywnej, jeden z jurorów prudnickiego konkursu kulinarnego.

Mimo sporej popularności klas gastronomicznych na Opolszczyźnie restauracje, hotele i ośrodki wypoczynkowe mają deficyt kucharzy. Wielu absolwentów tych kierunków znajduje zatrudnienie za granicą.
Patryk Rączy
Waldemar Małota

Zobacz także

2021-11-17, godz. 10:00, Sport i turystyka Drugoligowe derby koszykarskie dziś w Prudniku Przed nami pierwsze w tym sezonie drugoligowe koszykarskie derby Opolszczyzny. Pogoń Prudnik podejmować będzie IgnerHome Basket Nysa. » więcej 2021-11-16, godz. 08:30, Wiadomości z regionu Prudnik: rodzice zawodników pomagają w odbudowie sportowego obiektu Ruszyła odbudowa spalonej wiaty łuczniczej Klubu Sportowego Obuwnik Prudnik. Związane z tym koszty nie pokryją pieniądze z ubezpieczenia. Dlatego prace wykonywane są sposobem gospodarczym przez rodziców i trenera zawodników. Obiekt… » więcej 2021-11-15, godz. 21:29, Kultura i rozrywka Prudnik: nowa książka przybliża warunki oraz miejsca uwięzienia kardynała Stefana Wyszyńskiego Z okazji beatyfikacji kardynała Stefan Wyszyńskiego ukazała się książka „Śladami Prymasa Tysiąclecia”. Prudnicką publikację można otrzymać gratis. Czytelnik bliżej pozna cztery miejsca, gdzie komunistyczne władze w latach… » więcej 2021-11-12, godz. 09:00, Wiadomości z regionu Prudnik: szpital powiatowy rewitalizuje swoje otoczenie. "Pacjent ma prawo wyjść i posłuchać ptaków" Przy prudnickim szpitalu powstaje park dla pacjentów. Na zadrzewionym terenie tworzone są alejki spacerowe i miejsca wypoczynku. Przedsięwzięcie to realizuje powiat, który uzyskał na ten cel unijne dofinansowanie. » więcej 2021-11-10, godz. 22:45, Wiadomości z regionu Prudnik: pobiegną dla uczczenia 103. rocznicy odzyskania niepodległości Uroczystości religijne, patriotyczne, artystyczne oraz wydarzenie rekreacyjne towarzyszyć będą obchodom Narodowego Święta Niepodległości w Prudniku. 11 listopada wystartuje „Wirtualny polsko-czeski Biegu Niepodległości”. Równolegle… » więcej
145146147148149150151
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »