Radio Opole » Radio Opole w powiecie prudnickim (DAB+) » Informacje z powiatu prudnickiego

Informacje z powiatu prudnickiego

2021-10-21, 20:30 Autor: Jan Poniatyszyn

Prudnik: młodzi adepci sztuki kulinarnej zmagali się z... karpiem

Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Konkurs kulinarny w prudnickim Zespole Szkół Rolniczych [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Uczniowie ZSR w Prudniku. Patryk Rączy z kolegą przygotowali karpia w migdałach z sosem rodzynkowym [zdj. Jan Poniatyszyn]
Kofty oraz czarne pierogi najwyżej oceniono w prudnickim konkursie kulinarnym. Wszystkie dania przyrządzano na bazie karpia. Rywalizowało 16 uczniów z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Konkurs odbył się w ramach Wojewódzkiego Dnia Szefa Kuchni. Udział w tym wydarzeniu zgłosiło 10 szkół z regionu. Jednym z celów jest promowanie zawodu kucharza oraz zdrowego odżywiania.
- Po raz pierwszy robimy potrawę z tej ryby - mówi Patryk Rączy, uczeń prudnickiej klasy gastronomicznej. – Na konkurs gastronomiczny przygotowaliśmy karpia w migdałach z sosem rodzynkowym. Ozdobiliśmy to skórką z pomarańczy, kawałkiem cytryny i rozmarynem. Danie to jest łatwe do sporządzenia.

- Dwóch uczniów mówiło, że po raz pierwszy robili rybę. Jestem pod dużym wrażeniem. Miejmy nadzieję, że kiedyś będą z nich fajni kucharze. Coraz więcej restauracji ma w swojej ofercie karpia cały rok. Jest on rybą bardzo wysokiej jakości. Powinniśmy jeść jej, jak najwięcej przez cały rok, naprawdę warto - powiedział Waldemar Małota, szef kuchni hotelu „Dębowe Wzgórze” w Pokrzywnej, jeden z jurorów prudnickiego konkursu kulinarnego.

Mimo sporej popularności klas gastronomicznych na Opolszczyźnie restauracje, hotele i ośrodki wypoczynkowe mają deficyt kucharzy. Wielu absolwentów tych kierunków znajduje zatrudnienie za granicą.
Patryk Rączy
Waldemar Małota

Zobacz także

2022-01-12, godz. 15:30, Wiadomości z regionu Radny skazany za podawanie nieprawdy o swoich zobowiązaniach finansowych. To kolejny jego proces w takiej sprawie Za złożenie fałszywego oświadczenia majątkowego, podanie nieprawdy skazano radnego Głogówka. Tadeusz W. usłyszał wyrok siedmiu miesięcy pozbawienia wolności w zwieszeniu na rok próby. W oświadczeniu majątkowym za 2020 rok najpierw… » więcej 2021-12-29, godz. 07:30, Wiadomości z regionu W Prudniku przeznaczą miliony złotych, aby polepszyć bezpieczeństwo na ulicach miasta 5,5 mln złotych wydatkują w sumie gmina i powiat na zadania, które mają polepszyć bezpieczeństwo na ulicach Prudnika. Inwestycje obejmują modernizację skrzyżowań oraz poprawę widoczności na miejskich drogach. » więcej 2021-12-27, godz. 18:30, Wiadomości z regionu Większe dochody rodzin powodują zmiany w świadczeniach pomocy społecznej Spada liczba rodzin otrzymujących pomoc społeczną z powodu ubóstwa. Powodem jest wzrost najniższego wynagrodzenia. To przekłada się na zwiększony dochód na osobę w rodzinie. Tym samym dochody te są wyższy od ustawowego kryterium… » więcej 2021-12-24, godz. 16:00, Wiadomości z regionu Wyjątkowy wigilijny wieczór w Radiu Opole. Specjalny program i pasterka z Prudnika-Lasu Nocne msze święte, nazywane pasterkami, rozpoczną kościelne uroczystości świąt Bożego Narodzenia. Jak co roku Radio Opole przeprowadzi transmisję tej celebracji. » więcej 2021-12-20, godz. 20:00, Wiadomości z regionu Prudnik: zatrzymano kolejnego kierowcę jadącego po spożyciu alkoholu. Złamał też inne przepisy Nietrzeźwego kierowcę, który przekroczył dozwoloną prędkości zatrzymali policjanci z prudnickiej drogówki. Mieszkaniec Opola nie miał prawa jazdy. Pojazd, którym jechał nie posiadał ważnych badań technicznych. » więcej
141142143144145146147
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »