Radio Opole » Kraj i świat
2024-05-11, 09:00 Autor: PAP

Włochy walczą ze zjawiskiem podrabiania ich żywności, przynoszącym krajowi ogromne straty

Na ponad 100 miliardów euro rocznie szacuje włoski związek rolników i producentów żywności straty branży z powodu podrabiania włoskich produktów spożywczych na wszystkich kontynentach. Obrona produktów pochodzących z Włoch i walka z podróbkami mobilizuje producentów, organizacje rolnicze i polityków.

Promocja marki "made in Italy" stała się jednym z priorytetów rządu Giorgii Meloni. Świadczy o tym zmiana nazwy resortu ds. rozwoju gospodarczego, jaki działał w poprzednich gabinetach, na ministerstwo ds. firm i Made in Italy.


Ministerstwo oświaty wprowadziło od najbliższego roku szkolnego nowy profil klas w liceach, również pod nazwą "made in Italy". Mają w nich zostać wyszkoleni specjaliści w dziedzinie promocji krajowej żywności. Na razie zapisy do klas o tym profilu pozostają na poziomie poniżej oczekiwań - zaznaczyły media.


Jednym z elementów procederu fałszowania żywności jest zjawisko o globalnym zasięgu, określane po angielsku jako "Italian sounding" (włosko brzmiące). To oszukańczy chwyt marketingowy, polegający na używaniu włoskich nazw lub wymyślaniu nazw do nich zbliżonych, wykorzystywaniu typowych wizerunków z Włoch albo flagi tego kraju na etykiecie, by w ten sposób zasugerować, że produkty pochodzą z Włoch.


Zjawisko to obserwowane jest bacznie przez władze od ponad 10 lat. Powstały grupy ekspertów, monitorujących to zjawisko.


W czołówce najczęściej fałszowanych produktów są sery: Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Jak zauważają eksperci, produkcja ich podróbek jest większa niż oryginałów. Wśród wędlin najwięcej jest podróbek szynki parmeńskiej.


Minister rolnictwa i suwerenności żywnościowej Francesco Lollobrigida chce z kolei zdyscyplinować włoskie restauracje na świecie.


"Dosyć z lokalami, które są rzekomo włoskie, ale używają zagranicznych produktów; dosyć z kucharzami, którzy nie umieją gotować po włosku i są obiektem drwin" — powiedział w wywiadzie prasowym.


Zdaniem szefa resortu należy opracować reguły, by chronić oryginalną włoską gastronomię na świecie i jej standardy.


Jak wyjaśnił, trzeba to zrobić poprzez wprowadzenie wymogów, jakie trzeba będzie spełnić w restauracjach, by można było je uznać za prawdziwie włoskie.


W Parmie, z której pochodzi Parmigiano Reggiano oraz słynna szynka, szczególnie widoczna jest niemal na każdym kroku promocja tamtejszych specjałów. To miasto w regionie Emilia-Romania uważane jest za włoską czy wręcz europejską stolicę żywności.


Znajduje się tam siedziba Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Instytucja ta oferuje niezależne doradztwo naukowe w dziedzinach dotyczących zagrożeń związanych z żywnością. Urząd wydaje opinie na temat istniejących i pojawiających się zagrożeń związanych z żywnością; są one potem uwzględniane w unijnych przepisach, mających na celu ochronę konsumentów.


Cała Parma, pełna małych, prowadzonych niekiedy od wielu pokoleń sklepów z miejscowymi specjałami oraz tradycyjnych restauracji, jest ważnym ośrodkiem promocji włoskiej żywności i tradycji kulinarnych.


„Walka ze zjawiskiem podrabiania produktów i +Italian sounding+ powinna być między innymi prowadzona poprzez uwrażliwienie na tradycje kultury kulinarnej” - powiedziała PAP Alice Andrei z dyrekcji biura organizacyjnego największych we Włoszech targów żywności Cibus w Parmie. Jak dodała, należy zwłaszcza cudzoziemcom przekazywać niezbędną wiedzę, by przekonać do tego, aby jedli oryginalne włoskie produkty.


Rozmówczyni PAP odnotowała duże zainteresowanie nabywców z Polski. „To jedni z naszych najciekawszych, prężnie rozwijających się partnerów” - przyznała.


Tegoroczne targi Cibus zgromadziły około 3 tysięcy producentów włoskiej żywności, co było rekordem tej imprezy. Firmy produkujące włoskie specjały prezentowały ją w ośmiu wielkich pawilonach. Padł też inny rekord: obecnych było ponad tysiąc nabywców zagranicznych, reprezentujących wielkie sieci sprzedaży. Byli także klienci z Polski.


Z Parmy Sylwia Wysocka (PAP)


sw/ akl/


Kraj i świat

2024-05-23, godz. 07:00 Toruń/ Kompozytorka Magdalena Cynk-Mikołajewska chce w radzie miasta walczyć o kulturę i carillon Kompozytorka Magdalena Cynk-Mikołajewska jest debiutantką w toruńskiej radzie miasta. W czwartek weźmie udział w pierwszej sesji roboczej. Chce w tym gremium… » więcej 2024-05-23, godz. 06:50 Sondaż "GW": ponad 60 proc. badanych uważa, że Obajtek i Kurski nie powinni kandydować do PE 60 proc. badanych ocenia, że były prezes Orlenu Daniel Obajtek nie powinien kandydować do PE, zaś byłego prezesa Telewizji Polskiej Jacka Kurskiego na europejskich… » więcej 2024-05-23, godz. 06:40 Olsztyn/ W tramwaju nr 3 pogadanki o chorobach przenoszonych drogą płciową Od godz. 13 do godz. 17 w tramwaju linii nr 3 studenci medycyny będą rozmawiali z pasażerami o chorobach przenoszonych drogą płciową. Akcja ma związek z… » więcej 2024-05-23, godz. 06:40 Na maturze egzaminy z fizyki i języka włoskiego na poziomie rozszerzonym Maturzyści w czwartek rano przystąpią do pisemnego egzaminu z fizyki. Po południu będą pisemne z języka włoskiego na poziomie rozszerzonym i dwujęzycznym… » więcej 2024-05-23, godz. 06:30 Jake Gyllenhaal w zwiastunie serialowej wersji „Uznanego za niewinnego” „Nie zabiłem jej!” - to fraza najczęściej powtarzana przez głównego bohatera serialu platformy streamingowej Apple TV+ „Uznany za niewinnego” w zwiastunie… » więcej 2024-05-23, godz. 06:30 Hugh Jackman i Jodie Comer gwiazdami „Śmierci Robina Hooda” W 2025 roku rozpoczną się zdjęcia do jednego z najciekawszych projektów zaprezentowanych w trakcie targów filmowych wokół 77. Festiwalu Filmowego w Cannes… » więcej 2024-05-23, godz. 06:30 Ekspert: nie da się przewidzieć wszystkich turbulencji powietrza Nie da się przewidzieć wszystkich turbulencji powietrza. Podczas lotu samolotem człowiek nieprzypięty pasami 'staje się pociskiem' - powiedział gazecie 'The… » więcej 2024-05-23, godz. 06:20 Raport: w I kwartale br. długi konsumentów wzrosły o 2,1 mld zł - do 85,7 mld zł W I kwartale br. przeterminowane długi konsumentów wzrosły o 2,1 mld zł - do 85,7 mld zł - wynika z danych BIG InfoMonitor i Biura Informacji Kredytowej… » więcej 2024-05-23, godz. 06:20 Tenisowy Laver Cup - Agassi zastąpi McEnroe w roli kapitana Amerykanin Andre Agassi zastąpi swojego rodaka Johna McEnroe na stanowisku kapitana zespołu Reszty Świata w przyszłorocznej edycji tenisowego Laver Cup - ogłosili… » więcej 2024-05-23, godz. 06:20 Ekstraklasa koszykarek - reprezentantka Litwy Miskiniene w AZS UMCS Lublin Grająca ostatnio w VBW Arce Gdynia litewska koszykarka Laura Miskiniene od najbliższego sezonu bronić będzie barw Polskiego Cukru AZS UMCS - poinformował… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »