Radio Opole » Kraj i świat
2024-03-28, 06:20 Autor: PAP

SGGW: jajka lepiej malować naturalnymi barwnikami

Wielkanocną tradycją jest dekorowanie i barwienie jajek. W okresie przedświątecznym barwniki są dostępne w niemal każdym sklepie spożywczym, jednak w część z nich zawiera niekorzystne dla zdrowia substancje chemiczne. Do malowania jaj lepiej używać naturalnych barwników - zauważają uczeni ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Przed Wielkanocą barwniki do jaj można kupić supermarketach, dyskontach i sklepach spożywczych. Ich łatwa dostępność i szybkość działania sprawiają, że są często wybierane przez konsumentów. Z tego względu bezpieczeństwo stosowania tego typu dodatków do żywności jest szczególnie ważna - zaznaczyła Małgorzata Chobot z SGGW.


Po przyjrzeniu się etykietom barwników można zauważyć różne oznaczenia zaczynające się od litery E. Pod tymi symbolami mogą kryć się zarówno środki pochodzenia naturalnego, jak i syntetyczne związki chemiczne. W preparatach do barwienia jajek często stosuje się następujące substancje: E102 Tartrazyna: cytrynowożółty barwnik syntetyczny; E110 Żółcień pomarańczowa FCF: pomarańczowy barwnik syntetyczny; E122 Azorubina: czerwono-brązowy barwnik syntetyczny; E124 Czerwień koszenilowa A: Naturalny ciemnoczerwony barwnik pozyskiwany z wysuszonych owadów Dactylopius coccus; E133 Błękit brylantowy FCF: niebieski barwnik syntetyczny.


Chobot podkreśliła, że wszystkie te substancje zostały dopuszczone do stosowania w żywności i ustalono dla nich normy bezpiecznego dziennego spożycia. Są obecne w różnych produktach spożywczych, takich jak słodycze, ciastka, płatki śniadaniowe, wędliny, sosy, napoje, lody, jogurty i napoje mleczne. Stanowią one jedynie czynnik estetyczny w żywności, nadając produktom atrakcyjniejszy wygląd i zwiększając akceptację konsumentów, jednak nie mają ani smaku, ani żadnych korzyści zdrowotnych.


U niektórych bardziej wrażliwych osób mogą one powodować jednak pewne niepożądane skutki. Przykładowo barwniki azowe, takie jak tartrazyna, żółcień pomarańczowa i azorubina, mogą prowokować reakcje alergiczne lub nasilać objawy astmy. Istnieje także powiązanie między ich spożyciem a przypadkami nadpobudliwości u dzieci. Podobne działania niepożądane mogą być wywołane przez błękit brylantowy. Z kolei koszenila zawiera białko pochodzące od owadów, które u osób nadwrażliwych na ten składnik może wywoływać reakcje alergiczne, a nawet stwierdzono przypadki wstrząsu anafilaktycznego - poinformowała doktorantka.


Jak wskazała, najlepszym wyborem są barwniki naturalne. Barwy będą się różnić w zależności od koloru skorupki jajka, sposobu prowadzenia procesu barwienia i rodzaju składnika barwiącego: w łupinach cebuli (kolor od bursztynowego do ciemnobrązowego), w burakach (kolor różowy), w naparze z hibiskusa (kolor lawendowy), w kurkumie (kolor żółty), w wywarze z czerwonej kapusty (kolor niebieski), w kurkumie z czerwoną kapustą (kolor zielony). Przygotowane w ten sposób wielkanocne jajka mogą mieć nieco mniej nasycone barwy.


Biorąc pod uwagę bezpieczeństwo żywności kluczową sprawą jest świeżość jajek. Przed gotowaniem można zrobić test świeżości jajka poprzez zanurzenie go w zimnej wodzie. Najświeższe jajka leżą poziomo na dnie naczynia, podczas gdy te nieświeże unoszą się na przy powierzchni wody. Według Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków po ugotowaniu i barwieniu jajek wskazane jest ich przechowywanie w temperaturze chłodniczej, aby zapobiec rozwojowi chorobotwórczych bakterii. W lodówce mogą być przechowywanie do tygodnia - poinformowała Chobot.


autorka: Anna Wysoczańska


awy/ drag/


Kraj i świat

2024-04-27, godz. 08:40 Kraków/ Więcej kursów na autobusowych liniach rekreacyjnych do zoo i Ojcowa Od soboty - na sezon wiosenno-letni - wzmocnione zostaną sezonowe linie autobusowe organizowane przez Zarząd Transportu Publicznego w Krakowie. Umożliwiają… » więcej 2024-04-27, godz. 08:20 Podkarpackie/ 104 cudzoziemców skorzystało z programu reintegracyjnego i wróciło do swoich krajów 104 cudzoziemców, przebywających w Strzeżonym Ośrodku dla Cudzoziemców w Przemyślu, skorzystało w ostatnich kilkunastu miesiącach z programu reintegracyjnego… » więcej 2024-04-27, godz. 08:10 Ben Stiller przyznał, że klapa drugiej części „Zoolandera” wyszła mu na dobre W ostatnich dniach zakończono zdjęcia do drugiego sezonu jednego z najpopularniejszych seriali platformy streamingowej Apple TV+, „Rozdzielenie”. Być może… » więcej 2024-04-27, godz. 08:10 Departament Stanu USA: indyjskie media w kryzysie; MSZ Indii: to stronnicza opinia Wolność prasy w największej demokracji świata znajduje się w kryzysie - ocenił sytuację w indyjskich mediach Departament Stanu USA w raporcie dotyczącym… » więcej 2024-04-27, godz. 07:50 Egipt/ Hamas: otrzymaliśmy oficjalną propozycję Izraela w sprawie rozejmu Członek kierownictwa Hamasu Chalil Al-Hajja poinformował w sobotę rano w komunikacie, że jego ugrupowanie otrzymaliśmy oficjalną propozycję Izraela w sprawie… » więcej 2024-04-27, godz. 07:40 USA/ Władze: sytuacja w zakresie praw człowieka w Azji Centralnej i na Kaukazie Południowym nadal trudna W pięciu postsowieckich państwach Azji Centralnej sytuacja w zakresie przestrzegania praw człowieka wciąż jest dramatyczna; niewiele lepiej jest w powstałych… » więcej 2024-04-27, godz. 07:40 Kończy się remont Żurawia, jednego z symboli Gdańska (wideo) Dobiega końca remont Żurawia, zabytkowego dźwigu portowego w Gdańsku. Zastępca dyrektora Narodowego Muzeum Morskiego dr Marcin Westphal powiedział PAP, że… » więcej 2024-04-27, godz. 07:30 Dr Tomasz Makowski: czytanie książek to część naszej wolności (wywiad) Czytanie książek to część naszej wolności. W przebodźcowanym świecie szukamy bezpiecznej przestrzeni wewnętrznej, którą zapewnia nam czytanie. Biblioteka… » więcej 2024-04-27, godz. 07:30 Dieta zaczyna się w głowie - psychodietetyk podpowiada, jak mentalnie przygotować się do odchudzania Właściwie dobrana dieta i plan treningowy to nie jedyny aspekt skutecznego odchudzania się. Równie ważne jest nastawienie mentalne. Właściwa motywacja i… » więcej 2024-04-27, godz. 07:20 Wspólne genetyczne podłoże depresji i chorób układu krążenia 256 funkcjonalnie powiązanych genów ma związek zarówno z depresją, jak i z chorobami układu krążenia - informuje pismo „Frontiers in Psychiatry”. » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »