Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi » Co w chlebie 'piszczy' i jak go zrobić? O tym rozmawiamy…
2022-12-06, 13:46 Autor: Beata Granatowska

Co w chlebie "piszczy" i jak go zrobić? O tym rozmawiamy z Tomaszem Fronckiewiczem

[fot. https://pixabay.com/pl/photos/pieczywo-chleb-%c5%bcywno%c5%9b%c4%87-je%c5%9b%c4%87-%c5%9bwie%c5%bcy-3623490/]
[fot. https://pixabay.com/pl/photos/pieczywo-chleb-%c5%bcywno%c5%9b%c4%87-je%c5%9b%c4%87-%c5%9bwie%c5%bcy-3623490/]
Często nie wiemy, że to, co mamy na stole zaledwie w jednej trzeciej przypomina produkty, które jedliśmy w XX wieku, zarówno pod względem smaku, jak i składników odżywczych. Szczególnie dotyczy to artykułów zbożowych. O tym, co kryje nasz chleb powszedni i czy można go czymś zastąpić rozmawialiśmy z Tomaszem Fronckiewiczem.
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawia Beata Granatowska (02.12.2022)
Poniżej przepis na zupę z czerstwego chleba oraz eggnog na ciepło

Pancotto, przepis włoski, (co dosłownie oznacza gotowany chleb). To jedno z najstarszych dań kuchni chłopskiej, które przetrwało do dziś w niemal niezmienionej formie.
Zupa z czerstwego chleba
1. Czerstwy chleb rozdrabniamy na kawałki. Rozgniatam w moździerzu. Możemy również za pomocą tłuczka do mięsa rozbić kawałki chleba, które wczesniej zawineliśmy w ściereczkę. Dla bardziej nowoczesnych polecam użyć blender.
2. Cebulę i czosnek siekamy, następne składniki takie jak marchewka i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Możemy również użyć selera naciowego, który kroimy na małe kawałki.
3. W przygotowanym wcześniej garnku rozgrzewam oliwę, dodajemy pokrojone warzywa, Smażymy na małym ogniu około 5-8 minut. Dodajemy szczyptę soli. Nasze składniki nie powinny się zrumienić.
4. Wlewam wodę lub bardziej bogatą wersję -bulion, doprawiamy papryką chili, pieprzem, doprowadzam do zagotowania, potem zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
5. Pokruszony chleb dodajemy do całości i gotujemy około 10-15 minut, aż zupa zrobi się gęsta. Podczas gotowania mieszamy ją, aby chleb nie przylegał do dna garnka. Po w.w. czasie wyłączamy ogień.
6. Dodajemy starty na tarce ser (to połowa naszego sera), mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut. Zupa dodana na tależu posypywana jest na wierzchu pozostałym serem i świeżymi ziołami.
Składniki:
• ok. 300 g czerstwego chleba
• 2-3 ząbki czosnku
• 1 duża cebula
• 1 duża marchewka
• mały kawałek selera, około 70 g
• 2-3 łyżki oliwy
• 1 liść laurowy
• 1,5 litra wody lub bulionu warzywnego albo wołowego - wersja do wyboru
Przyprawy:
• pół łyżeczki mielonego chili, sól i pieprzu do smaku,
• świeże / suszone zioła (lubczyk, majeranek, natka pietruszki, szałwia ,
• 3-4 czubate łyżki sera (parmezan starty na tarce o drobnych oczkach).

Eggnog na ciepło - napój alkoholowy znany od XVII wieku dużą popularnością cieszył się w Stanach Zjednoczonych.
1. Do szklanego naczynia wlewamy żółtka w temperaturze pokojowej, dodajemy cukier i miksujemy na jasny i puszysty kogel - mogel. W tym czasie na niewielkim ogniu podgrzewamy mleko z laską wanilii (wyciągamy aromatyczne ziarenka wanilii). Gdy gotujące się mleko osiągnie temperaturę około 70 - 75 stopni zdejmujemy z kuchenki i powoli, po łyżeczce, dodajemy ciepłe mleko do masy jajecznej. Ważne jest, aby eggnog był nieustannie mieszany, aby się nie zważył.
2. Gdy wszystko połączymy wlewamy do garnka i gotujemy aż zgęstnieje. Wyciągamy laskę wanilii. Zabieramy z palnika, dolewamy rum, mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
3. Do śmietanki 30 % dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno, aż uzyskamy bitą śmietanę. Połowę naszej śmietany dodajemy do eggnogu i ponownie miksujemy. Do szklanych pucharków wlewamy świąteczny alkohol, czyli eggnog. Tak przygotowany dekorujemy puszystą chmurką śmietany i świeżo startą gałką muszkatołową.
Składniki:
• żółtko 4 szt.
• rum 250 ml
• mleko 1 l
• śmietanka 300 ml
• wanilia 1 szt.
• cukier 150 g
• cukier puder 2 łyżki stołowe
• gałka muszkatołowa 0.5 szt.

Zobacz także

2024-02-23, godz. 14:00 "Im młodsze pokolenie, tym krótsze wypowiedzi, takie wręcz... monosylaby" - Mirosław Oczkoś O język ojczysty zawsze warto dbać, nie tylko z jakiejś konkretnej okazji. Dlatego, dzień po Międzynarodowym Dniu Języka Ojczystego, rozmawialiśmy z Mirosławem… » więcej 2024-02-22, godz. 09:46 "Fenomenalny umysł" - dr. hab. Kazimierz Ożóg o Zdzisławie Beksińskim "Jakie życie, taka śmierć " - te słowa piosenki Edyty Geppert pasują do Zdzisława Beksińskiego. Jego życiorys, zarówno artystyczny, jak i prywatny, przenikał… » więcej 2024-02-21, godz. 11:35 "Tę listę lektur naprawdę trzeba zmienić" - Magdalena Góra, nauczycielka języka polskiego Spis lektur ponownie pod lupą! Tym razem, jak zapewnia ministra edukacji, nie będzie rewolucji tylko lekka korekta, a konkretnie "odchudzenie" listy książek… » więcej 2024-02-20, godz. 12:00 „Wierzę, że obejmie się ubezpieczeniem społecznym artystów i uważam, że wybitne postaci powinny mieć ministerialne… Ministerstwo kultury wznawia prace nad ustawą o statusie artysty zawodowego - tak brzmi rządowa informacja. Ale kim właściwie jest zawodowy artysta i jak mu… » więcej 2024-02-19, godz. 11:30 "Gdy po raz pierwszy tę książkę przeczytałem, zachwyciłem się" - Dariusz Romanowski o "Kajś. Opowieść o Górnym… Gdzieś, to po śląsku "Kajś" i ten tytuł książki Zbigniewa Rokity jest znaczący. Autor pokazuje skomplikowane losy tego regionu, rozdartego przez wieki… » więcej 2024-02-15, godz. 13:07 Dlaczego Ameryka Łacińska stała się kontynentem nadziei dla tysięcy niemieckich nazistów? Posłuchaj rozmowy z autorem… Jak to się stało, że jeden z największych zbrodniarzy wojennych, Jozef Mengele dożył spokojnie późnej starości? Z Mirosławem Olszyckim Olsensisem, autorem… » więcej 2024-02-15, godz. 09:08 Czy uczucia były ważne dla mieszkańców wsi, pytamy etnolog z Muzeum Wsi Opolskiej Miłość i przyjaźń, opiewana we literaturze i sztuce, przez wieki zarezerwowana była dla "dobrze urodzonych", nawet mieszczanie rzadko stawali się bohaterami… » więcej 2024-02-14, godz. 14:57 "Chęci to za mało!" - tak uważają aktywiści z Polskiego Alarmu Smogowego Aktywiści z Polskiego Alarmu Smogowego apelują do rządu o konkretne i szybkie działania w walce z zanieczyszczeniem powietrza. Jednym z postulatów jest jak… » więcej 2024-02-12, godz. 13:24 Czego boją się i czym fascynują w baśniach nasi wschodni sąsiedzi? Posłuchaj rozmowy z Iwoną Czaplą Choć jesteśmy narodem słowiańskim, bardziej znamy baśnie Duńczyka Andersena czy Niemców, braci Grimm niż ukraińskie czy rosyjskie. Tę lukę wypełnia… » więcej 2024-02-12, godz. 10:10 Czy da się dziś żyć bez pestycydów i detergentów? Okazuje się, że tak! Był czas, gdy nie wyobrażaliśmy sobie życia bez detergentów, zawierających substancje chemiczne szkodliwe dla środowiska. Dziś coraz częściej pojawiają… » więcej
34567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »