Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi » Co w chlebie 'piszczy' i jak go zrobić? O tym rozmawiamy…
2022-12-06, 13:46 Autor: Beata Granatowska

Co w chlebie "piszczy" i jak go zrobić? O tym rozmawiamy z Tomaszem Fronckiewiczem

[fot. https://pixabay.com/pl/photos/pieczywo-chleb-%c5%bcywno%c5%9b%c4%87-je%c5%9b%c4%87-%c5%9bwie%c5%bcy-3623490/]
[fot. https://pixabay.com/pl/photos/pieczywo-chleb-%c5%bcywno%c5%9b%c4%87-je%c5%9b%c4%87-%c5%9bwie%c5%bcy-3623490/]
Często nie wiemy, że to, co mamy na stole zaledwie w jednej trzeciej przypomina produkty, które jedliśmy w XX wieku, zarówno pod względem smaku, jak i składników odżywczych. Szczególnie dotyczy to artykułów zbożowych. O tym, co kryje nasz chleb powszedni i czy można go czymś zastąpić rozmawialiśmy z Tomaszem Fronckiewiczem.
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawia Beata Granatowska (02.12.2022)
Poniżej przepis na zupę z czerstwego chleba oraz eggnog na ciepło

Pancotto, przepis włoski, (co dosłownie oznacza gotowany chleb). To jedno z najstarszych dań kuchni chłopskiej, które przetrwało do dziś w niemal niezmienionej formie.
Zupa z czerstwego chleba
1. Czerstwy chleb rozdrabniamy na kawałki. Rozgniatam w moździerzu. Możemy również za pomocą tłuczka do mięsa rozbić kawałki chleba, które wczesniej zawineliśmy w ściereczkę. Dla bardziej nowoczesnych polecam użyć blender.
2. Cebulę i czosnek siekamy, następne składniki takie jak marchewka i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Możemy również użyć selera naciowego, który kroimy na małe kawałki.
3. W przygotowanym wcześniej garnku rozgrzewam oliwę, dodajemy pokrojone warzywa, Smażymy na małym ogniu około 5-8 minut. Dodajemy szczyptę soli. Nasze składniki nie powinny się zrumienić.
4. Wlewam wodę lub bardziej bogatą wersję -bulion, doprawiamy papryką chili, pieprzem, doprowadzam do zagotowania, potem zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
5. Pokruszony chleb dodajemy do całości i gotujemy około 10-15 minut, aż zupa zrobi się gęsta. Podczas gotowania mieszamy ją, aby chleb nie przylegał do dna garnka. Po w.w. czasie wyłączamy ogień.
6. Dodajemy starty na tarce ser (to połowa naszego sera), mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut. Zupa dodana na tależu posypywana jest na wierzchu pozostałym serem i świeżymi ziołami.
Składniki:
• ok. 300 g czerstwego chleba
• 2-3 ząbki czosnku
• 1 duża cebula
• 1 duża marchewka
• mały kawałek selera, około 70 g
• 2-3 łyżki oliwy
• 1 liść laurowy
• 1,5 litra wody lub bulionu warzywnego albo wołowego - wersja do wyboru
Przyprawy:
• pół łyżeczki mielonego chili, sól i pieprzu do smaku,
• świeże / suszone zioła (lubczyk, majeranek, natka pietruszki, szałwia ,
• 3-4 czubate łyżki sera (parmezan starty na tarce o drobnych oczkach).

Eggnog na ciepło - napój alkoholowy znany od XVII wieku dużą popularnością cieszył się w Stanach Zjednoczonych.
1. Do szklanego naczynia wlewamy żółtka w temperaturze pokojowej, dodajemy cukier i miksujemy na jasny i puszysty kogel - mogel. W tym czasie na niewielkim ogniu podgrzewamy mleko z laską wanilii (wyciągamy aromatyczne ziarenka wanilii). Gdy gotujące się mleko osiągnie temperaturę około 70 - 75 stopni zdejmujemy z kuchenki i powoli, po łyżeczce, dodajemy ciepłe mleko do masy jajecznej. Ważne jest, aby eggnog był nieustannie mieszany, aby się nie zważył.
2. Gdy wszystko połączymy wlewamy do garnka i gotujemy aż zgęstnieje. Wyciągamy laskę wanilii. Zabieramy z palnika, dolewamy rum, mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
3. Do śmietanki 30 % dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno, aż uzyskamy bitą śmietanę. Połowę naszej śmietany dodajemy do eggnogu i ponownie miksujemy. Do szklanych pucharków wlewamy świąteczny alkohol, czyli eggnog. Tak przygotowany dekorujemy puszystą chmurką śmietany i świeżo startą gałką muszkatołową.
Składniki:
• żółtko 4 szt.
• rum 250 ml
• mleko 1 l
• śmietanka 300 ml
• wanilia 1 szt.
• cukier 150 g
• cukier puder 2 łyżki stołowe
• gałka muszkatołowa 0.5 szt.

Zobacz także

2024-04-25, godz. 15:22 Jak można upiększyć i ożywić przestrzeń publiczną, rozmawiamy z architektem Romanem Jabłońskim Budynki, place, pomniki to nie wszystko, co tworzy wygląd miasta. Czasami o uroku i wyjątkowości jakiegoś miejsca stanowią detale: przystanki, ławki czy… » więcej 2024-04-24, godz. 12:27 "To moja najlepsza książka" - Sławomir Koper o "Niezwykłej Toskanii" Sławomir Koper "Niezwykłą Toskanię", jak na siebie, pisał bardzo długo. W efekcie powstał literacki przewodnik po najciekawszych zakątkach tego regionu… » więcej 2024-04-23, godz. 13:30 O staropolskiej higienie w czasach brudu rozmawiamy z Kubą Pokojskim Mamy, zaskakujący dla wielu, powód do dumy. Gdy w XVII i XVIII wieku Europa tonęła w nieczystościach a ludzie, nawet z wyższych sfer, po prostu śmierdzieli… » więcej 2024-04-22, godz. 13:31 Po sukcesie w San Remo, Adrian Dwornicki (AdriatiQ) wydał drugi singiel Po sukcesie w San Remo, gdzie na jednym z festiwali zdobył pierwsze miejsce, Adrian Dwornicki wydał swój drugi singiel. Jako AdriatiQ wykonuje utwór "Anytime"… » więcej 2024-04-19, godz. 10:59 "Mamy darmowe aplikacje do poruszania się po lesie. Zachęcam, by korzystać z tego" - Tomasz Fronckiewicz Do 2030 roku w krajach Unii Europejskiej ma wyrosnąć dodatkowych trzy miliardy drzew. W tym celu prowadzone są w nich coroczne akcje #sadziMY, w której każdy… » więcej 2024-04-18, godz. 09:40 "Niestety, czas który mamy pokazuje, że przyszłość może być bardzo trudna, ale musimy się z nią zmierzyć" - dr… Szwecja mierzy się z problemem rosnącej przestępczości, zwłaszcza wśród migrantów z Bliskiego Wschodu i Afryki. Co jakiś czas docierają do nas tego typu… » więcej 2024-04-17, godz. 16:40 Ta książka ma przybliżyć Chiny, ich aspiracje i objaśnić tło ich rywalizacji z Zachodem Tomasz Sajewicz napisał książkę pt. "Nowa gra w Chińczyka", w której różni eksperci wypowiadają się na temat Państwa Środka. To dobra okazja, by przyjrzeć… » więcej 2024-04-16, godz. 11:34 Dlaczego husaria była tak skuteczna? Posłuchaj rozmowy z autorem "Wielkiej księgi husarii" Obok ułanów, husaria to chyba najbardziej malownicza formacja wojskowa, obrosła legendami i uwieczniona w literaturze i malarstwie. Już wkrótce na naszym… » więcej 2024-04-15, godz. 11:37 "Kobiet walczących z bronią w ręku w historii trochę było" - Grzegorz Bortnik Kto słyszał o Matyldzie Ogórkównej urodzonej 12 kwietnia 1897 roku? Poza historykami zajmującymi się powstaniami śląskimi, pewnie niewielu. Tymczasem była… » więcej 2024-04-12, godz. 12:02 Kiepski dźwięk i źle zgrane postsynchrony - dlaczego polskie filmy mają takie niedostatki? Polskie filmy zyskują nagrody i, dzięki platformom, dużą oglądalność. Jednak jeden zarzut utrzymuje się od lat - kiepski dźwięk i źle zgrane postsynchrony… » więcej
12345
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »