Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji » Bez niej nie byłoby życia, tylko czy wiemy, jak…
2023-03-16, 16:57 Autor: Marzena Śmierciak

Bez niej nie byłoby życia, tylko czy wiemy, jak ją pić? Eksperci opowiadają o wodzie

dietetyczka, psychodietetyczka, trenerka personalna Jagoda Grobosz oraz dr Mariusz Głowacki z Instytutu Inżynierii Środowiska i Biotechnologii na Uniwersytecie Opolskim [fot.M. Śmierciak]
dietetyczka, psychodietetyczka, trenerka personalna Jagoda Grobosz oraz dr Mariusz Głowacki z Instytutu Inżynierii Środowiska i Biotechnologii na Uniwersytecie Opolskim [fot.M. Śmierciak]
Jest głęboko pod ziemią, na jej powierzchni i w atmosferze. Jest w nas, zwierzętach czy roślinach. Bez niej nie byłoby życia. Woda, bo o niej mowa - to był jeden z tematów sobotniej audycji. Jaką wodę pić, po czym poznać, że jesteśmy odwodnieni, skąd się w ogóle woda wzięła na naszej planecie? O tym opowiadają Marzenie Śmierciak dietetyczka, psychodietetyczka, trenerka personalna Jagoda Grobosz oraz dr Mariusz Głowacki z Instytutu Inżynierii Środowiska i Biotechnologii na Uniwersytecie Opolskim.
Posłuchaj rozmowy - w studiu gościliśmy Jagodę Grobosz, dietetyczkę, psychodietetyczkę oraz dr. Mariusza Głowackiego z Instytutu Inżynierii Środowiska i Biotechnologii na Uniwersytecie Opolskim cz. 1
Posłuchaj rozmowy - w studiu gościliśmy Jagodę Grobosz, dietetyczkę, psychodietetyczkę oraz dr. Mariusza Głowackiego z Instytutu Inżynierii Środowiska i Biotechnologii na Uniwersytecie Opolskim cz. 2
Posłuchaj rozmowy - w studiu gościliśmy Jagodę Grobosz, dietetyczkę, psychodietetyczkę oraz dr. Mariusza Głowackiego z Instytutu Inżynierii Środowiska i Biotechnologii na Uniwersytecie Opolskim cz. 33

Zobacz także

2023-12-28, godz. 13:46 Święta od kuchni. Radość z kultywowania tradycji Smak barszczu czy uszek - tego nie może zabraknąć w święta. Jakie jeszcze tradycyjne potrawy towarzyszą Bożemu Narodzeniu? O kulinarnym wymiarze kultywowania… » więcej 2023-12-28, godz. 13:04 Kamil Klekowski o tym, że karp to smaczna ryba nie tylko w święta! Karp to zdrowa ryba, które nie musi kojarzyć się tylko z wigilią! Jak można ją smacznie przyrządzić? Na to pytanie odpowiedział Kamil Klekowski, kucharz… » więcej 2023-12-21, godz. 17:38 Jak umilić sobie święta? Poznajcie przepis na wyjątkowe pierniczki! Święta coraz bliżej, czas upiec pierniczki! Pomogą nam w tym Regina Kresan, Agnieszka Jasik i Edward Skowroński, którzy z pierniczków potrafią wyczarować… » więcej 2023-12-15, godz. 08:09 Kawa czy herbata? Warto pić jedno i drugie Pogoda za oknem taka, że najprzyjemniej jest usiąść pod kocem z ciepłym napojem. Kawa i herbata to najpopularniejsze napoje, od których często zaczynamy… » więcej 2023-12-11, godz. 16:45 Witaminy, czosnek, aloes, ale też sen i życzliwe słowo, czyli jak wspierać naszą odporność Nasza odporność o tej porze roku jest wystawiona na dużą próbę. Wirusy są w natarciu. W przychodniach tłumy chorych, w aptekach także kolejki pacjentów… » więcej 2023-12-07, godz. 17:14 Dziecko połknęło ciało obce, co robić? Instruuje ratownik medyczny Nie bez powodu mówi się, że przy małych dzieciach trzeba mieć oczy dookoła głowy. Chwila nieuwagi i może dojść do incydentu czy wypadku z udziałem dziecka… » więcej 2023-12-04, godz. 10:44 "Kto się nie śmieje, jest chory". A jak zęby i ich stan wpływają na nasze zdrowie? "Śmiech to zdrowie" - to dobrze znane powiedzenie. Jednak czy nasze uśmiechy charakteryzują zdrowe zęby i dziąsła? Próchnica czy stany zapalne w jamie ustnej… » więcej 2023-11-30, godz. 16:26 Wada genetyczna, która wywołuje wiele zaburzeń, czyli zespół Di George'a Ten zespół wad dotyczy kilkorga dzieci w regionie opolskim. Sprawia, że zaburzenia mogą pojawić niemal w każdym narządzie czy układzie ludzkiego organizmu… » więcej 2023-11-29, godz. 13:59 Tkanka płynna, która ratuje zdrowie i życie, czyli o bezcennej krwi Jest bezcenna, bo życiodajna, nie można jej jeszcze wytworzyć, choć próby trwają, ale można się nią podzielić. I w ten sposób uratować komuś zdrowie… » więcej 2023-11-24, godz. 13:55 Kiedy odkładamy wszystko na później, czyli o prokrastynacji "Zrobię to jutro, jeszcze nie teraz". Mogłoby się wydawać, że takie odwlekanie to zwykłe lenistwo. Jeśli to się powtarza i jest podszyte na przykład lękiem… » więcej
12345
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »