Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Rośliny, które uwodzą. O afrodyzjakach z Patrycją…
2021-02-13, 15:23 Autor: Katarzyna Zawadzka

Rośliny, które uwodzą. O afrodyzjakach z Patrycją Machałek

Patrycja Machałek [fot. Adrian Błachut]
Patrycja Machałek [fot. Adrian Błachut]
Jak działają afrodyzjaki? Jakich ziół dawniej używano, aby rozpalić zmysły i rozbudzić namiętność? Na ten temat rozmawialiśmy z autorką książek zielarskich - Patrycją Machałek.
Patrycja Machałek w rozmowie z Katarzyną Zawadzką
Przepis na BABECZKI BURACZANE:

4 małe jajka

150 g drobnego cukru

200 g mąki pszennej

150 g masła

1 tabliczka gorzkiej czekolady

300 g tartych, gotowanych buraków (jedna średnia sztuka)

1 łyżeczka proszku do pieczenia i pół łyżeczki płatków chili

Jajka ubij z cukrem. Po kilku minutach do puszystej piany dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczone masło. Wymieszaj i po trochę dodawaj czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i starte na tarce o dużych oczkach buraki. Na koniec dodaj pół łyżeczki płatków chili, wymieszaj ciasto i rozłóż do foremek. Jeśli nie masz czekolady, możesz użyć 1 lub 2 łyżek kakao (w zależności od tego, jak bardzo czekoladowe ciasto lubisz). Foremki włóż do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz przez około 20-30 minut.




W 2021 roku program "Ze zdrowiem Ci do twarzy" trwa 3 godziny. Zapraszamy do słuchania w każdą sobotę od godz. 12:05 do 15. Można nas słuchać na FM i w internecie.

Zobacz także

2021-09-07, godz. 14:29 O kobiecej sile i solidarności. Rozmowa z Haliną Mlynkovą Naszym gościem była piosenkarka Halina Mlynkova, która niedawno po raz drugi została mamą. W audycji "Ze zdrowiem Ci do twarzy" rozmawialiśmy m.in. o tym… » więcej 2021-09-05, godz. 17:34 Anna Jurksztowicz jednak tańczy! Festiwalowa odsłona programu To była festiwalowa odsłona programu "Ze zdrowiem Ci do twarzy", nie mogło zatem zabraknąć wątków muzycznych! Anna Jurksztowicz, która w minionym roku… » więcej 2021-08-30, godz. 16:34 Rozmowy z roślinami. Joanna Bieniarz o więzi z naturą Joanna Bienarz pochodzi z Prudnika, a od 15 lat mieszka w Irlandii. Na naszej antenie opowiedziała o swojej więzi z roślinami, studiach zielarskich ukończonych… » więcej 2021-08-29, godz. 18:32 Powrót do źródłowego oprogramowania. Rozmowa z Paprodziadem Paprodziad - Włodzimierz Dembowski - autor tekstów, wokalista, lider zespołu Łąki Łan - był gościem sobotniej audycji w Radiu Opole. Na naszej antenie… » więcej 2021-08-23, godz. 13:23 Współczucie zamiast wystawiania stopni światu. Michał Cichy "Do Syta" Jak medytacja pomaga poradzić sobie z wypaleniem zawodowym? Dlaczego wielu z nas ulega toksycznym szefom? Jak zachować "siłę spokoju" w niespokojnych czasach?… » więcej 2021-08-23, godz. 11:30 O profilaktyce cukrzycy. Rozmowa z Elżbietą Turczą-Jakubowską Diabetolożka Elżbieta Turcza-Jakubowska mówiła na naszej antenie, jak samemu możemy sprawdzić sobie poziom cukru i dlaczego warto to robić. Było także… » więcej 2021-08-17, godz. 15:11 W ogniu ocen. Czy trudno jest rozmawiać o rozwodzie? Helen Mazanova gościem programu Czy w naszym społeczeństwie wciąż trudno jest rozmawiać o rozwodzie? Jakie stereotypy mu towarzyszą? O tym, że nie mamy pełnego wglądu w życie drugiego… » więcej 2021-08-17, godz. 15:00 Masaż, joga i przepływ energii. Rozmowa z Martą Majdecką Schematu energetycznej budowy człowieka nie znajdziemy w podręcznikach do biologii. Wiele osób interesuje się jednak tym zagadniemy popularnym w medycynie… » więcej 2021-08-16, godz. 16:59 Po co ta depilacja? Rozmowa z dr Anną Czerner Propagatorki ruchu "Body Hair Movement" rezygnują z depilacji. W mediach społecznościowych i w codziennym życiu pokazują swoje ciało z naturalnym owłosieniem… » więcej 2021-07-31, godz. 18:18 Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną Gruszką [PRZEPIS] Niemiecki biochemik Otto Warburg, laureat Nagrody Nobla, już sto lat temu zwracał uwagę na rolę cukru w odżywianiu komórek nowotworowych. Czy inspirując… » więcej
910111213
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »