Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Wegańska Wigilia Anny Legutko [PRZEPIS NA SELER…
2020-12-18, 11:33 Autor: Katarzyna Zawadzka

Wegańska Wigilia Anny Legutko [PRZEPIS NA SELERYBĘ]

Anna Legutko [fot. archiwum prywatne]
Anna Legutko [fot. archiwum prywatne]
Sprawdziliśmy, jak wygląda wegańskia wigilia. Co można zrobić z selera, boczniaków, soczewicy, pieczarek czy glonów? I dlaczego ważny jest wzajemny szacunek do różnych preferencji żywieniowych? O tym rozmawialiśmy z wegeterianką, która jest także miłośniczką kuchni wegańskiej i podróżniczką Anną Legutko.
Anna Legutko w rozmowie z Katarzyną Zawadzką
SELERYBA

SKŁADNIKI:
½ szklanki glonów wakame (można kupić w każdym dużym supermarkecie lub w internecie)
10 płatów glonów nori
2 duże selery
½ szklanki mąki ziemniaczanej lub pszennej pół na pół z mąką ryżową
½ szklanki bułki tartej (można również kupić bezglutenową)
przyprawa do ryb (zwrócić uwagę na skład)
olej do smażenia (Wasz wybór)
ciepła woda
sól

PRZEPIS:
Do garnka wsypujemy glony wakame, dodajemy około 2,5 litra wody, trochę soli. Przykrywamy pokrywką i gotujemy około 20 minut.
Selera obieramy, kroimy w grube plastry (powinny mieć około 1,5-2 cm grubości). Wkładamy seler do garnka z glonami i gotujemy około 10 minut pod przykryciem. Można rozdzielić na dwa razy, plastry muszą być zanurzone. Wyławiamy na talerz.
W talerzu mieszamy mąkę z ciepłą wodą, powinno powstać ciasto o konsystencji naleśnikowego.
Każdy ugotowany plaster selera posypujemy przyprawą do ryb, lekko smarujemy ciastem, owijamy połówką płata nori, obtaczamy w cieście, następnie w bułce tartej.
Smażymy partiami na oleju z obu stron na złoty kolor.
Zajadamy się selerybą!


Program "Ze zdrowiem Ci do twarzy" w Radiu Opole w każdą sobotę od godziny 12:05 do 14:00. Można nas słuchać na FM i w internecie. Zapraszamy!

Zobacz także

2021-06-08, godz. 10:44 Czego nie wiemy o roślinach? "Dzika kuchnia" dr. hab. Łukasza Łuczaja Co powiecie na frytki z łopianu po japońsku? Albo pierogi z niecierpka? Gościem programu był autor książki "Dzika kuchnia" dr hab. Lukasz Łuczaj - botanik… » więcej 2021-06-06, godz. 15:02 Z psychoterapeutą Jackiem Lekkim o naszym podejściu do natury Psychoterapeuta, filolog i członek inicjatywy FOTA4Climate - Jacek Lekki był gościem programu. Skąd bierze się nasza kompulsywna potrzeba sprawowania kontroli… » więcej 2021-06-06, godz. 14:45 Ina Kubas o kuchni pięciu przemian i zupie mocy Było o gotowaniu według pięciu smaków, żywiołów i pór roku (bo tyle jest ich w Chinach). Ina Kubas - terapeutka medycyny chińskiej, naturoterapeutka i… » więcej 2021-06-02, godz. 15:34 Nerwy w las. Katarzyna Simonienko o swojej książce i mocy natury Z psychiatrą, przewodniczką po Puszczy Białowieskiej i autorką książki "Nerwy w las. Jak odnaleźć spokój i radość życia?" - Katarzyną Simonienko -… » więcej 2021-05-26, godz. 21:18 Rower zamiast skrzydeł. Piotr Strzeżysz o byciu w drodze Piotr Strzeżysz lubi nazywać siebie włóczykijem. W książce "Zaistnienia" napisał, że z braku skrzydeł przemieszcza się po świecie rowerem. Niebawem… » więcej 2021-05-25, godz. 12:58 Wiosenna dieta i unikanie cukru. Rozmowa z Aleksandrą Zator O wiosennej kuchni rozmawialiśmy z dietetyczką kliniczną, psychodietetyczką i trenerką osobistą - Aleksandrą Zator. Sprawdziliśmy, po jakie produkty warto… » więcej 2021-05-22, godz. 15:20 O rozwijaniu pewności siebie z Joanną Godecką Według badań prof. Philipa Zimbardo aż 93 procent ludzi co najmniej kilkukrotnie doświadczyło w swoim życiu silnego stresu z powodu nieśmiałości. Skąd… » więcej 2021-05-19, godz. 13:47 O samotności inaczej. Rozmowa z Katarzyną Tubylewicz Jak przełamać stereotypowe myślenie o samotności i spojrzeć na nią inaczej? Warto sięgnąć po książkę Katarzyny Tubylewicz pt. "Samotny jak Szwed? O… » więcej 2021-05-17, godz. 22:32 Dastin Wawrzyniak o skarbach zamku w Mosznej Sprawdziliśmy, jakie skarby można znaleźć w pałacowym parku. Dastin Wawrzyniak z Grupy Poszukiwawczej "Obieżyświat" regularnie przeczesuje ten teren z wykrywaczem… » więcej 2021-05-16, godz. 13:02 Moc olejków eterycznych! Rozmowa z Iwoną Łapińską Dzika pomarańcza, mięta pieprzowa, lawenda, geranium czy rozmaryn - jakie właściwości mają olejki eteryczne uzyskiwane z tych roślin? Jak korzystać z ich… » więcej
1112131415
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »