Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Wegańska Wigilia Anny Legutko [PRZEPIS NA SELER…
2020-12-18, 11:33 Autor: Katarzyna Zawadzka

Wegańska Wigilia Anny Legutko [PRZEPIS NA SELERYBĘ]

Anna Legutko [fot. archiwum prywatne]
Anna Legutko [fot. archiwum prywatne]
Sprawdziliśmy, jak wygląda wegańskia wigilia. Co można zrobić z selera, boczniaków, soczewicy, pieczarek czy glonów? I dlaczego ważny jest wzajemny szacunek do różnych preferencji żywieniowych? O tym rozmawialiśmy z wegeterianką, która jest także miłośniczką kuchni wegańskiej i podróżniczką Anną Legutko.
Anna Legutko w rozmowie z Katarzyną Zawadzką
SELERYBA

SKŁADNIKI:
½ szklanki glonów wakame (można kupić w każdym dużym supermarkecie lub w internecie)
10 płatów glonów nori
2 duże selery
½ szklanki mąki ziemniaczanej lub pszennej pół na pół z mąką ryżową
½ szklanki bułki tartej (można również kupić bezglutenową)
przyprawa do ryb (zwrócić uwagę na skład)
olej do smażenia (Wasz wybór)
ciepła woda
sól

PRZEPIS:
Do garnka wsypujemy glony wakame, dodajemy około 2,5 litra wody, trochę soli. Przykrywamy pokrywką i gotujemy około 20 minut.
Selera obieramy, kroimy w grube plastry (powinny mieć około 1,5-2 cm grubości). Wkładamy seler do garnka z glonami i gotujemy około 10 minut pod przykryciem. Można rozdzielić na dwa razy, plastry muszą być zanurzone. Wyławiamy na talerz.
W talerzu mieszamy mąkę z ciepłą wodą, powinno powstać ciasto o konsystencji naleśnikowego.
Każdy ugotowany plaster selera posypujemy przyprawą do ryb, lekko smarujemy ciastem, owijamy połówką płata nori, obtaczamy w cieście, następnie w bułce tartej.
Smażymy partiami na oleju z obu stron na złoty kolor.
Zajadamy się selerybą!


Program "Ze zdrowiem Ci do twarzy" w Radiu Opole w każdą sobotę od godziny 12:05 do 14:00. Można nas słuchać na FM i w internecie. Zapraszamy!

Zobacz także

2021-09-07, godz. 14:29 O kobiecej sile i solidarności. Rozmowa z Haliną Mlynkovą Naszym gościem była piosenkarka Halina Mlynkova, która niedawno po raz drugi została mamą. W audycji "Ze zdrowiem Ci do twarzy" rozmawialiśmy m.in. o tym… » więcej 2021-09-05, godz. 17:34 Anna Jurksztowicz jednak tańczy! Festiwalowa odsłona programu To była festiwalowa odsłona programu "Ze zdrowiem Ci do twarzy", nie mogło zatem zabraknąć wątków muzycznych! Anna Jurksztowicz, która w minionym roku… » więcej 2021-08-30, godz. 16:34 Rozmowy z roślinami. Joanna Bieniarz o więzi z naturą Joanna Bienarz pochodzi z Prudnika, a od 15 lat mieszka w Irlandii. Na naszej antenie opowiedziała o swojej więzi z roślinami, studiach zielarskich ukończonych… » więcej 2021-08-29, godz. 18:32 Powrót do źródłowego oprogramowania. Rozmowa z Paprodziadem Paprodziad - Włodzimierz Dembowski - autor tekstów, wokalista, lider zespołu Łąki Łan - był gościem sobotniej audycji w Radiu Opole. Na naszej antenie… » więcej 2021-08-23, godz. 13:23 Współczucie zamiast wystawiania stopni światu. Michał Cichy "Do Syta" Jak medytacja pomaga poradzić sobie z wypaleniem zawodowym? Dlaczego wielu z nas ulega toksycznym szefom? Jak zachować "siłę spokoju" w niespokojnych czasach?… » więcej 2021-08-23, godz. 11:30 O profilaktyce cukrzycy. Rozmowa z Elżbietą Turczą-Jakubowską Diabetolożka Elżbieta Turcza-Jakubowska mówiła na naszej antenie, jak samemu możemy sprawdzić sobie poziom cukru i dlaczego warto to robić. Było także… » więcej 2021-08-17, godz. 15:11 W ogniu ocen. Czy trudno jest rozmawiać o rozwodzie? Helen Mazanova gościem programu Czy w naszym społeczeństwie wciąż trudno jest rozmawiać o rozwodzie? Jakie stereotypy mu towarzyszą? O tym, że nie mamy pełnego wglądu w życie drugiego… » więcej 2021-08-17, godz. 15:00 Masaż, joga i przepływ energii. Rozmowa z Martą Majdecką Schematu energetycznej budowy człowieka nie znajdziemy w podręcznikach do biologii. Wiele osób interesuje się jednak tym zagadniemy popularnym w medycynie… » więcej 2021-08-16, godz. 16:59 Po co ta depilacja? Rozmowa z dr Anną Czerner Propagatorki ruchu "Body Hair Movement" rezygnują z depilacji. W mediach społecznościowych i w codziennym życiu pokazują swoje ciało z naturalnym owłosieniem… » więcej 2021-07-31, godz. 18:18 Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną Gruszką [PRZEPIS] Niemiecki biochemik Otto Warburg, laureat Nagrody Nobla, już sto lat temu zwracał uwagę na rolę cukru w odżywianiu komórek nowotworowych. Czy inspirując… » więcej
910111213
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »