Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Z Aliną Babińską o odporności na infekcje. Mikstura…
2020-11-28, 15:15 Autor: Katarzyna Zawadzka

Z Aliną Babińską o odporności na infekcje. Mikstura św. Hildegardy [PRZEPIS]

Alina Babińska [fot. archiwum prywatne]
Alina Babińska [fot. archiwum prywatne]
Jak zadbać o regenerację organizmu? Co o ochronie przed infekcjami mówi nam medycyna chińska? I co ma wspólnego z tym wszystkim św. Hildegarda z Bingen? O tym rozmawialiśmy z dietetykiem klinicznym Aliną Babińską, która swoją poradnię żywieniową prowadzi w Głubczycach.

Alina Babińska w rozmowie z Katarzyną Zawadzką

MIKSTURA ŚW. HILDEGARDY NA PRZEZIĘBIENIE

Składniki:

· 2 szklanki wody

· 1 łyżeczka kurkumy

· 1 łyżeczka cynamonu

· 1/2 łyżeczki bertramu

· 1/2 łyżeczki imbiru

· 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego lub cayenne

· 3-5 szt zmielonych goździków

· 3-5 szt zmielonego kardamonu

· 1 łyżeczka miodu


1. Wszystkie składniki przełóż do garnka. Gotuj do 10 minut.

2. Wlej do szklanki 1/3-1/2 szklanki mikstury, dodaj 1 łyżeczkę masła i wypij ciepły roztwór przed posiłkiem 2-3 x dziennie.

3. Za każdym razem przed wypiciem podgrzej miksturę i dodaj 1 łyżeczkę masła.

4. Porcja w garnuszku starcza na 1 osobę na ok 2 dni. Warto co 2-3 tygodnie robić 4-5 dniową kurację, aby wzmocnić odporność po przeziębieniu.



Program "Ze zdrowiem Ci do twarzy" w Radiu Opole w każdą sobotę od godziny 12:05 do 14:00. Można nas słuchać na FM i w internecie. Zapraszamy!

Zobacz także

2022-08-27, godz. 15:33 Jak zadbać o sprawność w każdym wieku? Rozmowa z Haliną Oster Jak dbać o umysł i ciało? Jak zachować w sobie witalność pomimo upływających lat? Na ten temat rozmawiałyśmy z Haliną Oster - gerontolożką, pełnomocniczką… » więcej 2022-08-21, godz. 11:06 Brazylijskie jiu jitsu. Rozmowa z Pawłem Tomalikiem Co motywuje do uprawiania sztuk walki? Czy dzięki dobrej technice i opanowaniu można pokonać większego od siebie przeciwnika? Brazylijskie jiu jitsu było… » więcej 2022-08-16, godz. 15:54 Gorąco dopiero będzie. Rozmowa z dr hab. inż. Tomaszem Ciesielczukiem Tego lata padło wiele rekordów temperaturowych. W Londynie odnotowano 40 stopni Celsjusza, a na Sycylii termometry wskazały 48,8 kresek w cieniu. Czy coraz… » więcej 2022-08-13, godz. 15:35 Roślinne kosmetyki. Rozmowa z Joanną Bieniarz O tworzeniu perfum, mgiełek i olejków do twarzy opowiedziała nam zielarka Joanna Bieniarz. Podzieliła się z nami także swoim własnym podejściem do roślin… » więcej 2022-08-13, godz. 15:09 Moc ziół i kwiatów polnych! Rozmowa z Moniką Bębenek Jak stworzyć piękny bukiet z ziół i kwiatów zerwanych na łące? O to zapytaliśmy Monikę Bębenek, która prowadzi Szkołę Florystyczną "Kwitnące Horyzonty"… » więcej 2022-08-06, godz. 17:12 Chili, awokado i mafia - czyli jak żyje się w Meksyku? Rozmowa z Agnieszką Kimlą Meksyk odwiedziliśmy razem z mieszkającą tam opolanką i przewodniczką turystyczną - Agnieszką Kimlą. Rozmawiałyśmy o miejscach, które zachwycają turystów… » więcej 2022-08-04, godz. 10:37 Praca z ciałem drogą do siebie. Rozmowa z Hanną Onifade O wsłuchiwaniu się w ciało i jego potrzeby opowiedziała nam nauczycielka jogi, fizjoterapeutka i terapeutka manualna Hanna Onifade. Rozmawiałyśmy o praktyce… » więcej 2022-07-30, godz. 15:04 Jak polubić siebie? Rozmowa z Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz Relacja, jaką mamy sami ze sobą, to nasza baza i fundament. Jak zaakceptować i polubić siebie? Na ten temat rozmawiałyśmy z socjoterapuetką Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz… » więcej 2022-07-23, godz. 14:31 Pokazuje na fotografiach mamy karmiące piersią. Rozmowa z Małgorzatą Jasińską-Hapon Fotografka Małgorzata Jasińska-Hapon opowiedziała nam o sesji mam karmiących piersią. Było o tym, jak zmieniać świat na bardziej przyjazny kobietom. » więcej 2022-06-22, godz. 14:41 Autorska odzież i eco printing. Rozmowa z Beatą Oszytko Rozmawialiśmy o projektowaniu autorskiej odzieży dla kobiet. Odwiedziła nas Beata Oszytko, która prowadzi Pracownię Boszko. Opowiedziała nam także, jak… » więcej
23456
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »