Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Budyń z awokado i tortilla w trzech odsłonach!…
2020-08-08, 19:08 Autor: Katarzyna Zawadzka

Budyń z awokado i tortilla w trzech odsłonach! Alicja Kałka o zdrowych kaloriach [FILM + PRZEPISY!]

Alicja Kałka i Katarzyna Zawadzka. "Chcę wyjechać na wieś" - Balcarzowice [fot. Marcin Boczek]
To było bardzo smaczne spotkanie w Balcerzowicach! O bogate w składniki odżywcze przekąski zadbała Alicja Kałka z Poradni Dietetycznej Zdrowa Kaloria w Strzelcach Opolskich. W plenerowym studiu pokazała, jak błyskawicznie można przygotować budyń z awokado i tortillę w trzech odsłonach! Nakarmiła przy tym ekipę Radia Opole, która bardzo poleca zamieszczone poniżej przepisy.


BUDYŃ Z AWOKADO :

Składniki :
- awokado – ½ szt – ok 70g
- banan – 1 sztuka – ok 115g
- kakao ciemne – 1 łyżeczka – ok 4g
- opcjonalnie : płatki migdałowe / wiórki kokosowe – 1 łyżeczka

Obrane awokado i banan blendujemy lub rozgniatamy widelcem na miazgę, dodajemy kakao i płatki lub wiórki kokosowe.
Gotowy budyń możemy udekorować świeżymi owocami sezonowymi np. malinami czy borówkami.

W porcji - 305kcal
Białko – 5,3g
Tłuszcze – 17,1g
Węglowodany – 35g
Potas – 95 mg
Błonnik – 4,5g
Żelazo – 1,6 mg

Poza tym sporo:
- wit. Z grupa C,E i A – pełniących rolę przeciwutleniaczy
- wit z gupy B – w tym tak ważny kwas foliowy
- kwas oleinowy – obniżający poziom cholesterolu
- i potas - regulujący ciśnienie krwi

TORTILLA W TRZECH ODSŁONACH:

Składniki stanowiące podstawę do każdej z nich są takie same, zmieniamy natomiast jeden podstawowy składnik do wyboru:
- kurczak ,
- łosoś ,
- ser feta

Składniki podstawowe :
- tortilla wrap pełnoziarnista – szt – ok. 60g
- dowolna sałata – dowolna ilość
- pomidor – 1 szt – ok 100g
- czerwona cebula – 30g
- papryka czerwona – 1/ 4 szt – ok 40g

Sos :
- Musztarda – 1 łyżeczka – ok 10g
- miód – 1 łyżeczka – ok 14g
- sok z cytryny – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – ½ łyżeczka – ok 4g

Składniki sosu dokładnie ze sobą łączymy – najlepiej za pomocą małego słoiczka.
Placek tortilli możemy przed nakładaniem składników podgrzać na suchej patelni lub w piekarniku, ale nie jest to konieczne.

Przygotowanie :
Na placku układamy rozdrobnioną sałatę, pokrojone wg uznania pozostałe warzywa.
Dodajemy główny składnik :
- kurczak gotowany lub grillowany – 100g
- lub łosoś wędzony – pół opakowania – ok 60g
- ser feta – żółta – ok 50g

Całość polewamy sosem i zwijamy w rolkę lub kopertę, a następnie owijamy w papier lub folię spożywczą.

Wartość odżywcza Tortilli z kurczakiem :
- energia – 440kcal
- białko – 30,6g
- węglowodany – 52,5g,
- tłuszcze – 11,6g
- błonnik – 6,5g
- potas – 901,8 mg
- żelazo – 4,9g
- wit. C – 80,5mg

Wartość odżywcza Tortilii z łososiem :
- energia -489 kcal
- białko – 24,7g
- tłuszcze – 19,2 g
- węglowodany – 62,8g
- błonnik – 6,5g
- potas – 516,8mg
- żelazo – 4,5mg
- wit. C – 80,5mg

Wartość odżywcza Tortilii z serem feta :
- energia – 440 kcal
- białko – 15,6g
- tłuszcze – 16,3g
- węglowodany – 56,3g
- błonnik – 6,5g
- żelazo – 4,5g
- wit. C – 80,5 mg

Zobacz także

2021-09-07, godz. 14:29 O kobiecej sile i solidarności. Rozmowa z Haliną Mlynkovą Naszym gościem była piosenkarka Halina Mlynkova, która niedawno po raz drugi została mamą. W audycji "Ze zdrowiem Ci do twarzy" rozmawialiśmy m.in. o tym… » więcej 2021-09-05, godz. 17:34 Anna Jurksztowicz jednak tańczy! Festiwalowa odsłona programu To była festiwalowa odsłona programu "Ze zdrowiem Ci do twarzy", nie mogło zatem zabraknąć wątków muzycznych! Anna Jurksztowicz, która w minionym roku… » więcej 2021-08-30, godz. 16:34 Rozmowy z roślinami. Joanna Bieniarz o więzi z naturą Joanna Bienarz pochodzi z Prudnika, a od 15 lat mieszka w Irlandii. Na naszej antenie opowiedziała o swojej więzi z roślinami, studiach zielarskich ukończonych… » więcej 2021-08-29, godz. 18:32 Powrót do źródłowego oprogramowania. Rozmowa z Paprodziadem Paprodziad - Włodzimierz Dembowski - autor tekstów, wokalista, lider zespołu Łąki Łan - był gościem sobotniej audycji w Radiu Opole. Na naszej antenie… » więcej 2021-08-23, godz. 13:23 Współczucie zamiast wystawiania stopni światu. Michał Cichy "Do Syta" Jak medytacja pomaga poradzić sobie z wypaleniem zawodowym? Dlaczego wielu z nas ulega toksycznym szefom? Jak zachować "siłę spokoju" w niespokojnych czasach?… » więcej 2021-08-23, godz. 11:30 O profilaktyce cukrzycy. Rozmowa z Elżbietą Turczą-Jakubowską Diabetolożka Elżbieta Turcza-Jakubowska mówiła na naszej antenie, jak samemu możemy sprawdzić sobie poziom cukru i dlaczego warto to robić. Było także… » więcej 2021-08-17, godz. 15:11 W ogniu ocen. Czy trudno jest rozmawiać o rozwodzie? Helen Mazanova gościem programu Czy w naszym społeczeństwie wciąż trudno jest rozmawiać o rozwodzie? Jakie stereotypy mu towarzyszą? O tym, że nie mamy pełnego wglądu w życie drugiego… » więcej 2021-08-17, godz. 15:00 Masaż, joga i przepływ energii. Rozmowa z Martą Majdecką Schematu energetycznej budowy człowieka nie znajdziemy w podręcznikach do biologii. Wiele osób interesuje się jednak tym zagadniemy popularnym w medycynie… » więcej 2021-08-16, godz. 16:59 Po co ta depilacja? Rozmowa z dr Anną Czerner Propagatorki ruchu "Body Hair Movement" rezygnują z depilacji. W mediach społecznościowych i w codziennym życiu pokazują swoje ciało z naturalnym owłosieniem… » więcej 2021-07-31, godz. 18:18 Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną Gruszką [PRZEPIS] Niemiecki biochemik Otto Warburg, laureat Nagrody Nobla, już sto lat temu zwracał uwagę na rolę cukru w odżywianiu komórek nowotworowych. Czy inspirując… » więcej
910111213
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »