Radio Opole » Poranna rozmowa Radia Opole » 'W cztery oczy' (rozmowy w latach 2010 - 2021) » Henryk Nosewicz o zagrożeniu dla ludzkości z powodu…
2020-08-08, 08:35 Autor: Witold Żurawicki

Henryk Nosewicz o zagrożeniu dla ludzkości z powodu malejącej ilości pszczół

Henryk Nosewicz o tym, dlaczego pszczoły są tak ważne
- Trudno znaleźć w przyrodzie drugie stworzenie, od którego człowiek jest tak zależny – powiedział pszczołach Henryk Nosewicz, sekretarz Wojewódzkiego Związku Pszczelarskiego .
Już Albert Einstein powiedział, że od momentu, gdy zabraknie pszczół – po 4 latach zabraknie ludzi. Zresztą wielu uczonych weryfikowało to twierdzenie i rzeczywiście – człowiek bez pszczół obejść się nie może. Zresztą dzięki ich pracy powstaje 40 procent żywności na świecie. A jednak człowiek pszczoły niszczy. Dlaczego?

- I to jest pytanie, które nie daje mi spać – stwierdził Henryk Nosewicz.

I zarysował przykład świata, w którym z powodu znacznego spadku ilości pszczół jest znacznie mniej rzepaku, brakuje owoców. Warto przypomnieć, że pszczoły przynoszą gospodarce narodowej Polski kilkanaście miliardów złotych.

Nasz gość dodał, że nie tylko miód, ale też propolis oraz mleczko mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. To lekarstwa bez udziału chemii, czyli bez skutków ubocznych. A pamiętajmy, że w medycynie wykorzystuje się nawet jad zawarty w pszczelim żądle. To doskonały uśmierzacz … bólu a nadto rewelacyjnie skuteczne lekarstwo na wszelkie choroby reumatologiczne.

Chrońmy pszczoły nie tylko 8 sierpnia w Wielkim Dniu Pszczół.

Zobacz także

2021-03-27, godz. 08:30 Maciej Stefański o drugiej edycji naboru programu Moja Woda Program Moja Woda cieszy się w regionie dużym zainteresowaniem. W poniedziałek 22 marca ruszył drugi nabór wniosków. - Po niecałym tygodniu naboru mamy… » więcej 2021-03-21, godz. 09:00 Monika Bartel o szczegółach Narodowego Spisu Powszechnego Ludności i Mieszkań Wielkimi krokami zbliża się Narodowy Spis Powszechny Ludności i Mieszkań, porannego gościa zapytaliśmy więc o szczegóły. Monika Bartel, rzecznik Urzędu… » więcej 2021-03-20, godz. 09:00 Teresa Barańska o ostatniej debacie w Ministerstwie Rodziny i Polityki Społecznej i konkursie dla samorządów Pro Familia… Gościem porannej rozmowy była wicewojewoda opolski Teresa Barańska, którą zapytaliśmy o ostatnią debatę w Ministerstwie Rodziny i Polityki Społecznej… » więcej 2021-03-14, godz. 08:35 Monika Bartel o tym, jak dokonać Narodowego Spisu Powszechnego Ludności i Mieszkań przez internet Za dwa tygodnie rozpocznie się Narodowy Spis Powszechny Spis Ludności i Mieszkań. - 1 kwietnia na stronie spis.gov.pl zostanie udostępniona aplikacja spisowa… » więcej 2021-03-13, godz. 08:35 Marek Tomków o zestawieniu najbardziej wpływowych osób w systemie ochrony zdrowia a także o szczepionkach przeciwko… Marek Tomków prezes Prezes Opolskiej Okręgowej Rady Aptekarskiej i wiceprezes Naczelnej Rady Aptekarskiej awansował na 46. miejsce w rankingu najbardziej wpływowych… » więcej 2021-03-07, godz. 08:45 Michał Kramarz o aplikacji "Opole Plus" Gościem porannej rozmowy „W cztery oczy” był Michał Kramarz, zastępca naczelnika Biura Obsługi Inwestora w Urzędzie Miasta Opola, który opowiadał o… » więcej 2021-03-06, godz. 08:45 Piotr Ciona o XI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Plastycznego dla Dzieci Gościem porannej rozmowy „W cztery oczy” był Piotr Ciona, zastępca dyrektora KRUS w Opolu, który przedstawił szczegóły kolejnego konkursu skierowanego… » więcej 2021-02-28, godz. 08:25 Damian Kolarczyk o tym, dlaczego Park Naukowo Technologiczny przystąpił do Polskiej Chmury Park Naukowo-Technologiczny w Opolu dołączył do Polskiej Chmury. - Polska Chmura to porozumienie wiodących dostawców usług chmurowych - wyjaśnił w porannej… » więcej 2021-02-27, godz. 08:25 Monika Bartel o tym, jak wyglądały szkolenia kandydatów na rotmistrzów Monika Bartel z Urzędu Statystycznego Dobiegają końca szkolenia kandydatów na rachmistrzów. W województwie opolskim rachmistrzów potrzeba około 400, zgłosiło… » więcej 2021-02-21, godz. 08:30 Antoni Konopka o sieci Dziedzictwa Kulinarnego Opolszczyzny - Sieć dziedzictwa kulinarnego to realizacja pewnego pomysłu, który też przewija się w naszym kraju, kiedy mówimy o tym, że trzeba zbliżyć konsumenta… » więcej
7891011
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »