Radio Opole » Wiadomości z regionu
2021-10-20, 11:10 Autor: Agnieszka Pospiszyl

W Dniu Szefa Kuchni w Strzelcach Opolskich króluje dynia [ZDJĘCIA]

Zajęcia gastronomiczne [fot. A. Pospiszyl]
Zajęcia gastronomiczne [fot. A. Pospiszyl]
Zajęcia gastronomiczne [fot. A. Pospiszyl]
Zajęcia gastronomiczne [fot. A. Pospiszyl]
Zajęcia gastronomiczne [fot. A. Pospiszyl]
Zajęcia gastronomiczne [fot. A. Pospiszyl]
Poznanie tajników pracy kucharza, ale też zwrócenie uwagi na zasoby jedzenia, którymi dysponujemy – to jest ideą obchodzonego właśnie Dnia Szefa Kuchni. W Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich uczniowie II i III klasy o profilu gastronomicznym mierzą się dzisiaj z dyniami, czyli warzywami, które nie tylko ładnie wyglądają, dobrze smakują, ale też są w całości do wykorzystania w kuchni.
- Dzień Szefa Kuchni został ustanowiony 2004 roku – mówi Katarzyna Krępa-Stefanik, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych. - Ideą dzisiejszego dnia jest szerzenie wiedzy dotyczącej zawodu kucharza, ale również dzielenie się posiłkiem, dlatego też klasy gastronomiczne przygotowują potrawy z dyni, którymi następnie uczniowie będą się dzielić ze swoimi koleżankami i kolegami.

Uczniowie podzieleni na grupy dostali dynie różnych odmian, wielkości i kolorów. Wspólny mianownik to danie, które muszą stworzyć – krem z dyni i dyniowe frytki.

- Ale to nie jest jedyne, co można z dyni wyczarować w kuchni – mówi Mateusz Gralka, uczeń klasy II. - Dynia jest na tyle uniwersalnym owocem, z którego można zrobić frytki, zupę, ciasto, można zrobić ją również jako ozdobę – jak wydrążoną i całą. Skorupę można wykorzystać, tak jak my dzisiaj, na wazy do zupy, a pestki można uprażyć, albo wziąć do zasiewu.

- Choć frytki kojarzą nam się jako niezdrowe, tłuste i pełne soli jedzenie, to można je przygotować w wersji fit – przekonuje Sylwia Raszka, uczennica klasy III. - Trzyosobowy jest podział, pracują dwie klasy, a my właśnie robimy frytki z dyni. Obieramy właśnie dynię, wydrążamy, a potem smażenie w piekarniku z odrobiną oleju. Na zajęciach często poznajemy nowe przepisy na potrawy, których nie robimy na co dzień, i to jest właśnie fajne.

Obchody Dnia Szefa Kuchni mają miejsce w wielu szkołach kształcących przyszłych kucharzy, m.in. w Głubczycach, Kędzierzynie-Koźlu i Opolu.

Radio Opole jest patronem medialnym tego wydarzenia.
Katarzyna Krępa-Stefanik
Mateusz Gralka
Sylwia Raszka

Wiadomości z regionu

2024-11-22, godz. 21:15 Notariusze zapraszają na darmowe konsultacje. Będą w trzech opolskich miastach To ogólnopolska akcja organizowana już po raz 15. Notariusze doradzą, jak zabezpieczyć majątek rodziny, by uniknąć w przyszłości niepotrzebnych konfl… » więcej 2024-11-22, godz. 19:58 Rodzinna tragedia w Opolu. Policja i prokuratura wyjaśniają sprawę śmierci dziecka Prawdopodobnie do rodzinnej tragedii doszło w kamienicy przy ul. Armii Krajowej w pobliżu skrzyżowania z Dubois w Opolu. Jak przekazuje policja, nie żyje dziecko… » więcej 2024-11-22, godz. 19:39 Pożar domu w Dańcu. Mieszkańcy opuścili budynek przed przyjazdem straży Pięć zastępów straży pożarnej gasiło pożar domu jednorodzinnego w Dańcu. Troje mieszkańców samodzielnie oddaliło się z miejsca zagrożenia. Trwa ustalanie… » więcej 2024-11-22, godz. 19:00 Namysłowski magistrat chce poprawić dostępność dla niepełnosprawnych. W planach budowa windy Namysłowski magistrat ma się stać bardziej przyjazny dla osób z niepełnosprawnościami. Niedawno udało się poprawić jakość obsługi niesłyszących… » więcej 2024-11-22, godz. 18:00 Mieszkańcy Ligoty Dolnej nie zgadzają się na budowę otaczarni. Inwestor kupił już działkę Protest przeciwko budowie wytwórni mas bitumicznych zorganizowali przed południem mieszkańcy Ligoty Dolnej obok Kluczborka. Inwestor kupił działkę w strefie… » więcej 2024-11-22, godz. 18:00 Termomodernizacja ZOL w Głogówku. „Nie ma porównania z tym, co było” Poprawa efektywności energetycznej obiektu i większy komfort dla pacjentów - to główne korzyści z termomodernizacji Zakładu Opiekuńczo - Leczniczego w… » więcej 2024-11-22, godz. 18:00 Opole: cały miesiąc z jarmarkiem bożonarodzeniowym. Oscypki z Białego Dunajca i chałwa z Turcji Jarmark Bożonarodzeniowy wystartował! Opolski rynek wypełnił się atrakcjami dla dzieci, domkami wystawców i zielonymi drzewkami. » więcej 2024-11-22, godz. 17:30 Budują i remontują od 25 lat. Zarząd Dróg Wojewódzkich w Opolu z jubileuszem 2 mld złotych i 400 km dróg przebudowanych - taki jest bilans 25-letniej działalności Zarządu Dróg Wojewódzkich w Opolu. » więcej 2024-11-22, godz. 16:56 Można już przejechać "krajówką" przez Skorogoszcz. Ale są ograniczenia Drogowcy udostępnili kierowcom jeden pas ruchu w Skorogoszczy na DK94. Odcinek był nieprzejezdny od wrześniowej powodzi. Wystąpienie Nysy Kłodzkiej z koryta… » więcej 2024-11-22, godz. 16:14 Pluszowe misie z misją terapeutyczną będą rozweselać małych pacjentów Małe i większe maskotki trafiły do pacjentów oddziału pediatrii i chirurgii dziecięcej w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym w Opolu. Okazją był obchodzony… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »