Radio Opole » Wiadomości z regionu
2018-07-17, 19:42 Autor: Piotr Wójtowicz

Otmuchów szykuje własną książkę kucharską. Będą receptury na lokalne specjały

Podpisanie umowy między Janem Woźniakiem a wicemarszałkiem Antonim Konopką
Podpisanie umowy między Janem Woźniakiem a wicemarszałkiem Antonim Konopką
Otmuchów szykuje książkę kulinarną z lokalnymi daniami. Burmistrz Jan Woźniak zdradza, że znajdzie się tam m.in. najlepszy przepis na sandacza po otmuchowsku, który podobnie jak karp po niemodlińsku, zgarnia nagrody kulinarne w całym kraju.
- Sandacz po otmuchowsku, jest podawany w potrawie, mięso powinno być duszone pod pokrywką w sosie przygotowanym z warzyw i zaprawiane śmietanką albo mlekiem. To wszystko po to, aby danie miało konsystencję gulaszu rybnego.

Samorządowiec wyjaśnia także dlaczego jednym ze składników jest trawa. - My potocznie nazywamy to trawą, ale to są przyprawy, które na dziko rosną na łąkach - dodał Jan Woźniak.

Książka kulinarna ma być gotowa na tegoroczne dożynki gminne. Pieniądze na wydawnictwo już są - 40 tysięcy złotych to dotacja z urzędu marszałkowskiego, gmina dołoży około 20 tysięcy. Dzisiaj (17.07) w tej sprawie podpisano umowę z marszałkiem województwa.

Obok przepisów w książce zaprezentowany będzie też lokalny strój regionalny. Według zapewnień burmistrza projekt jest gotowy, a strój otmuchowski łączy kulturę góralską, kresową i autochtoniczną, czyli reprezentuje ludność, która mieszka obecnie w gminie.
Jan Woźniak

Wiadomości z regionu

2024-10-31, godz. 20:03 Wypadek w Karczowie na DK94. Wezwano śmigłowiec LPR Do zderzenia dwóch aut osobowych doszło w Karczowie na drodze krajowej nr 94. Samochodami łącznie podróżowało 6 osób, w tym dwoje dzieci. Jedną osobę… » więcej 2024-10-31, godz. 19:30 Nie zapominają o rodakach. Polacy na Ukrainie kultywują listopadowe święta 1 listopada zapłoną znicze na mogiłach naszych rodaków spoczywających na kresach wschodnich Rzeczpospolitej. Dba o to m.in. polska mniejszość narodowa w… » więcej 2024-10-31, godz. 18:10 Pierwsze kwesty przed cmentarzem w Opolu. Uczniowie z PSP 16 wspierali hospicjum Chłodna aura nie zniechęciła uczniów Publicznej Szkoły Podstawowej nr 16 w Opolu, którzy w ramach szkolnego wolontariatu prowadzili dziś (31.10) kwestę… » więcej 2024-10-31, godz. 17:20 W powiecie nyskim potwierdzono grypę ptaków u padłych łabędzi Grypę ptaków stwierdzono u padłych łabędzi w pobliżu miejscowości Buków/Wierzbno w powiecie nyskim. Jak informuje starosta nyski, Daniel Palimąka, dzikie… » więcej 2024-10-31, godz. 17:11 Dotrzeć do historii bezimiennych ofiar prześladowań. Ruszyła kampania IPN Instytut Pamięci Narodowej rusza z kampanią informacyjną na temat akcji straty.pl. To ogólnodostępna baza danych, która zawiera informacje o osobach zamordowanych… » więcej 2024-10-31, godz. 17:00 Zmiana organizacji ruchu przy cmentarzu na Półwsi. Zasady sprawdzone w ubiegłych latach - Zachęcamy do korzystania z parkingu przy centrum handlowym w czasie Wszystkich Świętych - apeluje rzecznik opolskiego Miejskiego Zarządu Dróg Mariusz C… » więcej 2024-10-31, godz. 15:50 Mycie pomników i grabienie liści. Na cmentarzach trwają ostatnie prace porządkowe Coraz większy ruch panuje na cmentarzu komunalnym w Opolu-Półwsi oraz na drogach dojazdowych do największej nekropolii w stolicy naszego regionu. » więcej 2024-10-31, godz. 15:20 Niespokojnie na drogach. Wypadki i korki na A4 oraz na DK88 Jedna osoba została ranna w wypadku na opolskim odcinku autostrady A4. Na wysokości 224 kilometra, pomiędzy węzłami Opole Południe i Opole Zachód, kierujący… » więcej 2024-10-31, godz. 15:08 Spowodował śmiertelny wypadek na DK40 i uciekł. Policjanci zatrzymali sprawcę zdarzenia [FILM] Prudniccy policjanci zatrzymali 66-letniego mężczyznę, podejrzewanego o spowodowanie wypadku śmiertelnego. Do tragicznego zdarzenia doszło we wtorek (29.10)… » więcej 2024-10-31, godz. 15:00 Harcerze porządkowali groby żołnierzy Armii Krajowej Okres poprzedzający dzień Wszystkich Świętych to rokrocznie czas intensywnych prac na cmentarzach, gdzie wiele osób porządkuje groby bliskich. Niestety… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »