Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi » O 'zdrowej żywności', która okazała się szkodliwa…
2022-12-18, 13:45 Autor: Beata Granatowska, oprac. AL

O "zdrowej żywności", która okazała się szkodliwa oraz o przepisach na oszczędną Wigilię

Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Ostatnio z kilku znanych sieci handlowych wycofano całe partie produktów tzw. zdrowej żywności. Okazało się, że zawierają szkodliwe substancje albo nie informują o alergenach. Jak mogło do tego dojść, skoro producenci zapewniają o swoich certyfikatach, a ceny ich towarów są zwykle dużo droższe? Z Tomaszem Fronckiewiczem zaproponujemy też Państwu tańszą wersję kolacji wigilijnej i kilka rozwiązań, jak nie zadłużyć się na Święta.
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawia Beata Granatowska (16.12.2022)
Bieda sernik - cztery składniki
Składniki:
  • 1000 g sera z wiaderka (Piątnica)
  • 8 jajek
  • puszka mleka zagęszczonego słodzonego 530 g
  • budyń śmietankowy 64 g + łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Ser, mleko, żółtka, budyń + proszek do pieczenia mieszamy przy pomocy miksera na wolnych obrotach. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy szpatułkami. Foremkę (23×33) wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjmujemy sernik z foremki (ciepły) unosząc delikatnie za końce wystającego papieru. Kroimy. Sernik można oprószyć cukrem pudrem, albo polać sosem malinowym lub innym w zależności od inwencji.

Przepis na tani barszcz wigilijny
Składniki:
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • pół kilograma buraków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu (ew. soku z cytryny),
  • 3 kawałki suszonych grzybów, majeranek,
  • 5 większych ziaren czarnego pieprzu, sól i pieprz
Przygotowanie:
  • Trzeba przygotować wywar z warzyw czyli bulion. W międzyczasie, obieramy buraki ze skórki (warto użyć rękawic - bo buraki bardzo brudzą). Kroimy je w cienkie plastry. Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
  • Gdy bulion będzie się gotował, wrzucamy buraki, dodajemy łyżkę octu. Dodajemy suszone grzyby i rozdrobniony czosnek. Wsypujemy ziarenka pieprzu. Następnie gotujemy pod niepełnym przykryciem, na małym ogniu, przez ok. godzinę, aż buraki zmiękną.
  • Gdy buraki będą miękkie, przecedzamy zupę przez sito do oddzielnego naczynia. doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Jeśli barszcz jest za kwaśny, dodaj trochę cukru. Jeśli za słodki - odrobinę octu.
Świąteczne ciasto bez pieczenia
Składniki
  • 400 g słomki ptysiowej 500 g mascarpone 1 l śmietany kremówki
  • cukier puder do smaku
  • 1 dżem z czarnej porzeczki ( 300 ml )
Formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy 4 tekturki o długości boku tortownicy i obkładamy każdy kartonik papierem do pieczenia. Kartoniki układamy wewnątrz formy tworząc podwyższenie boków. Dla względów estetycznych słomkę ptysiową układamy w jednym kierunki. Śmietanę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem (do smaku). Na dnie formy układamy warstwę słomki, na słomce rozkładamy porcję śmietany i za pomocą rękawa cukierniczego w fantazyjny sposób rozkładamy połowę dżemu. Następnie rozkładamy słomkę (kolejną warstwę), śmietanę i znów słomkę, śmietanę i resztę dżemu. Na koniec resztę słomki rozdrabniamy i posypujemy nią wierzch ciasta (możemy lekko docisnąć). Ciasto wstawiamy do lodówki lub na balkon na kilka godzin.

Smacznego!

Zobacz także

2023-03-06, godz. 09:58 Roman Czejarek o tym, jak niegdyś było w radiu Pół wieku temu pojawiła się pierwsza audycja na żywo w polskim radiu - "Sygnały Dnia" Wkrótce zyskała ogromną popularność także dzięki wyjątkowym… » więcej 2023-03-03, godz. 10:58 Jacek Lekki o skutkach wycinania lasów w Amazonii i popularności oleju palmowego Tzw. "efekt motyla" polega z grubsza na tym, że jakieś wydarzenie w jednej części świata może mieć wpływ na to co się stanie w innej, nawet bardzo odległej… » więcej 2023-03-02, godz. 10:22 Helena Krajewska o aktualnych potrzebach Ukraińców Minął rok od wybuchu na Ukrainie. Od początku Polacy i różne instytucje pomagają na wielu polach. Jedną z nich jest Polska Akcja Humanitarna. Z jej rzeczniczką… » więcej 2023-03-01, godz. 11:38 Hubert Kołodziej o Pokoju i pokoju "W Pokoju o pokoju" - to kolejne przedsięwzięcie tamtejszego stowarzyszenia. Koncert w wykonaniu chóru Cantores Minores Wratislavienses swą nazwą nawiązuje… » więcej 2023-02-28, godz. 11:58 Podróż do przeszłości z Joanną Nowak „Echa przyszłych dni” to tytuł powieści Joanny Nowak opartej na pełnej dramatów rodzinnej historii. Akcja rozgrywa się na Wołyniu w latach 1933 - 1943… » więcej 2023-02-27, godz. 10:30 Tomasz Fronckiewicz o ciekawostkach kulinarnych z naszego stołu Od kiedy w polskim jadłospisie są ziemniaki i czy to Bona sprowadziła do nas pomidory? Wbrew powszechnemu przekonaniu, pierwsze pojawiły się dość późno… » więcej 2023-02-24, godz. 11:00 Mariusz Patelski o roli instytucji w społeczeństwie W tym miesiącu zbiegło się kilka rocznic dotyczących działalności demokratycznej w PRL między innymi Towarzystwa Kursów Naukowych i Niezależnego Zrzeszenia… » więcej 2023-02-23, godz. 11:13 Jarosław Madzia o świecie influencerów Popularni youtuberzy a szczególnie influencerzy dyktują dziś nie tylko modowe trendy? Można powiedzieć, że stali się wyrocznią niemal w każdej dziedzinie… » więcej 2023-02-22, godz. 14:33 Krzysztof Dobies o proteście osób niepełnosprawnych i ich opiekunów W sobotę przed Pałacem Prezydenckim w Warszawie odbył się protest osób niepełnosprawnych i ich opiekunów. To czwarta tego typu akcja, która ma zwrócić… » więcej 2023-02-21, godz. 11:09 Waldemar Skomudek o świadectwie charakterystyki energetycznej W przyszłości domy będą miały swoje paszporty tyle, że bez danych osobowych. Chodzi o Świadectwo charakterystyki energetycznej budynku co oznacza w praktyce… » więcej
3132333435
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »