Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi » O 'zdrowej żywności', która okazała się szkodliwa…
2022-12-18, 13:45 Autor: Beata Granatowska, oprac. AL

O "zdrowej żywności", która okazała się szkodliwa oraz o przepisach na oszczędną Wigilię

Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Ostatnio z kilku znanych sieci handlowych wycofano całe partie produktów tzw. zdrowej żywności. Okazało się, że zawierają szkodliwe substancje albo nie informują o alergenach. Jak mogło do tego dojść, skoro producenci zapewniają o swoich certyfikatach, a ceny ich towarów są zwykle dużo droższe? Z Tomaszem Fronckiewiczem zaproponujemy też Państwu tańszą wersję kolacji wigilijnej i kilka rozwiązań, jak nie zadłużyć się na Święta.
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawia Beata Granatowska (16.12.2022)
Bieda sernik - cztery składniki
Składniki:
  • 1000 g sera z wiaderka (Piątnica)
  • 8 jajek
  • puszka mleka zagęszczonego słodzonego 530 g
  • budyń śmietankowy 64 g + łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Ser, mleko, żółtka, budyń + proszek do pieczenia mieszamy przy pomocy miksera na wolnych obrotach. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy szpatułkami. Foremkę (23×33) wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjmujemy sernik z foremki (ciepły) unosząc delikatnie za końce wystającego papieru. Kroimy. Sernik można oprószyć cukrem pudrem, albo polać sosem malinowym lub innym w zależności od inwencji.

Przepis na tani barszcz wigilijny
Składniki:
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • pół kilograma buraków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu (ew. soku z cytryny),
  • 3 kawałki suszonych grzybów, majeranek,
  • 5 większych ziaren czarnego pieprzu, sól i pieprz
Przygotowanie:
  • Trzeba przygotować wywar z warzyw czyli bulion. W międzyczasie, obieramy buraki ze skórki (warto użyć rękawic - bo buraki bardzo brudzą). Kroimy je w cienkie plastry. Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
  • Gdy bulion będzie się gotował, wrzucamy buraki, dodajemy łyżkę octu. Dodajemy suszone grzyby i rozdrobniony czosnek. Wsypujemy ziarenka pieprzu. Następnie gotujemy pod niepełnym przykryciem, na małym ogniu, przez ok. godzinę, aż buraki zmiękną.
  • Gdy buraki będą miękkie, przecedzamy zupę przez sito do oddzielnego naczynia. doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Jeśli barszcz jest za kwaśny, dodaj trochę cukru. Jeśli za słodki - odrobinę octu.
Świąteczne ciasto bez pieczenia
Składniki
  • 400 g słomki ptysiowej 500 g mascarpone 1 l śmietany kremówki
  • cukier puder do smaku
  • 1 dżem z czarnej porzeczki ( 300 ml )
Formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy 4 tekturki o długości boku tortownicy i obkładamy każdy kartonik papierem do pieczenia. Kartoniki układamy wewnątrz formy tworząc podwyższenie boków. Dla względów estetycznych słomkę ptysiową układamy w jednym kierunki. Śmietanę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem (do smaku). Na dnie formy układamy warstwę słomki, na słomce rozkładamy porcję śmietany i za pomocą rękawa cukierniczego w fantazyjny sposób rozkładamy połowę dżemu. Następnie rozkładamy słomkę (kolejną warstwę), śmietanę i znów słomkę, śmietanę i resztę dżemu. Na koniec resztę słomki rozdrabniamy i posypujemy nią wierzch ciasta (możemy lekko docisnąć). Ciasto wstawiamy do lodówki lub na balkon na kilka godzin.

Smacznego!

Zobacz także

2024-06-11, godz. 11:32 "Moda nudy nie znosi" - posłuchaj rozmowy z ekspertką modową Danutą Studencką-Derkacz Nasze pra-pra-babcie katowały się gorsetami, tiurniurami i wielkimi kapeluszami, współczesne kobiety wybrały wygodę często kosztem estetyki. O tym, czego… » więcej 2024-06-07, godz. 10:51 "Trzeba wiedzieć do jakiego czytelnika uderzyć z jaką książką" - Agata Suchocka Książki to znów atrakcyjny towar! Tak wynika z pierwszych obserwacji przebiegu 8. Festiwalu Książki w Opolu, gdzie stoiska oblegane są przez czytelników… » więcej 2024-06-07, godz. 12:49 "Połączenie małej architektury z zielenią może wspaniale ubogacać przestrzeń miasta" - Roman Jabłoński Miasto to nie tylko budynki i ulice. Ostatnio rozmawialiśmy o tzw. miejskich meblach, czyli ławkach, latarniach czy przystankach, których wygląd może poprawić… » więcej 2024-06-06, godz. 12:40 "Podstawą wyjścia z kryzysów psychicznych jest otwarte przyznanie się, że mam z czymś problem" - Marta Sak Moim celem było to, abym stała się czułym i jednocześnie merytorycznym wsparciem dla ludzi, których życie "źle się zaczęło" - tak we wstępie książki… » więcej 2024-06-05, godz. 09:33 Dlaczego warto wziąć udział w wyborach, pytamy Jana Górskiego, współzałożyciela grupy wybierztak.pl Wybory do Parlamentu Europejskiego są równie ważne, a zdaniem niektórych nawet ważniejsze, niż te lokalne. Jednak wciąż spora liczba Polaków, także polityków… » więcej 2024-06-04, godz. 15:15 "Zwiększona populacja wilka i rysia to największe sukcesy miłośników dzikich zwierząt w Polsce" - ekoedukator Tomasz… Choć apele, by ratować naszą planetę wielu uważa za słuszne, w praktyce wygląda to różnie. Jednym z powodów jest niewiara w to, że jednostkowe działania… » więcej 2024-05-31, godz. 15:36 "Było 13 uczestników" - Ana BarKing o tym, jak się zostaje finalistką Mistrzostw Europy w makijażu "Naturalny look nie wychodzi z mody, popularność zyskuje soft glam". Dla wielu zdanie to brzmi niezrozumiale, ale każdy kto się maluje wie, o co chodzi. O… » więcej 2024-05-29, godz. 14:06 "Tradycje winiarskie na Opolszczyźnie mają ponad 700 lat" - Katarzyna Święs-Kubara Kiedy mówimy o winnicach na Opolszczyźnie, zwykle odwołujemy się do tradycji Winowa, która, mimo wielu prób, nie odzyskała swej świetności. Natomiast… » więcej 2024-05-28, godz. 11:50 Książki o okrutnym Stanisławie Stadnickim zwanym Diabłem i "śledztwie" zarządzonym przez króla Kazimierza Wielk… W serii "Szabla i miecz" ukazały się dwie książki przedwojennych pisarzy: "W sidłach diabła" Włodzimierza Sulimy Popiela i "Mąż krwawy" Kazimierza Glińskiego… » więcej 2024-05-27, godz. 13:33 AdriatiQ m.in. o nowym singlu “Captain Nemo” Disco polo, italo disco - niemal każdy kraj ma swoją odmianę muzyki rozrywkowej, której wspólną cechą jest prosta i rytmiczna muzyka. O fenomenie jej popularności… » więcej
12345
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »